Nation of Islam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nation of Islam
Stiftet4. juli 1930 (Detroit)
LandUSA
HovedkontorMosque Maryam
StyrelederWallace Fard Muhammad, Louis Farrakhan
IdeologiSvart makt, Svart nasjonalisme, islamisme, antisionisme
Grunnlegger(e)Wallace Fard Muhammad
Flagg
Nettstedwww.noi.org (en)

Nation of Islam er en religiøs, sosial og politisk organisasjon grunnlagt i USA i 1930 av Wallace Fard Muhammad og Elijah Muhammad. Organisasjonen er en av de største og eldste innenfor svart nasjonalisme, en idéhistorisk strømning som har som mål å gi afroamerikanere ny stolthet over sin egen opprinnelse.

Elijah Muhammad (1897–1975) var en av de første lederne av Nation of Islam, og bygget opp bevegelsen etter at grunnleggeren Wallace Fard Muhammad forsvant i 1934.

Ifølge NOI er Gud en svart mann[1], og organisasjonen har sin egen versjon av menneskehetens historie: det opprinnelige, Gud-skapte mennesket var svart, og bodde i Arabia og langs Nilen. Den hvite mann er menneskeskapt, og influert av djevelen, som i 6 000 år har lært hvite mennesker å undertrykke den svarte verden. Organisasjonen var fra starten av tilhenger av en streng moral med pietistisk-protestantiske trekk: avhold, troskap i ekteskapet, flid, nøysomhet og sømmelighet.[1]

I boken Message to the Blackman in America (1965) formulerte Elijah Muhammad, som var NOIs leder i 41 år fra 1934 til 1975, et program i 10 punkter for «Hva ønsker muslimene?»: frihet, rettferdighet, like muligheter, en egen stat for afroamerikanere, løslatelse av muslimer i amerikanske fengsler, slutt på politivold og gjengangrep mot negre, like arbeidsmuligheter, skattefrihet, lik rett til utdanning, forbud mot blandede ekteskap. Flere av kravene var begrunnet som kompensasjon for århundrers undertrykkelse.

Trossamfunnet driver avisen The Final Call, forlag, skoler, aldershjem, sykehus, radiostasjon og andre forretningsforetak, og omtales som «den mest potente økonomiske organisasjonen i det svarte USA.»[1] Organisasjonen ledes i dag (2011) av Louis Farrakhan og har blant annet hatt Malcolm X og Muhammad Ali som medlemmer. Nation of Islam var medarrangør av Millionmannmarsjen som samlet over en million mennesker i Washington, DC i 1995.

Tekster på norsk[rediger | rediger kilde]

Siden vi ikke kan leve i fred og likhet med dem etter å ha gitt dem vår svette og vårt blod i 400 år uten å få annet tilbake enn den mest nedrige behandlingen mennesker noensinne har vært utsatt for, mener vi at det vi har gjort for dette landet samt den lidelsen som det hvite Amerika har påført oss, rettferdiggjør vårt krav om total adskillelse i vår egen stat eller på vårt eget landområde

Fra begrunnelsen til det 4. kravet i Elijah Muhammads bok fra 1965.
  • Utdrag fra tekster av Wallace Fard Muhammad, Elijah Muhammad, Malcolm X og Louis Farrakhan er utgitt på norsk i antologien Svart Messias, 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Marius Liens innledning til Svart Messias, 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]