The Faculty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Faculty
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] science fiction-film,[2] mysteriefilm,[2] ungdomsfilm, utenomjordisk invasjon[1]
Utgivelsesår1998
NasjonalitetUSA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Rodríguez[3][4][5][6] Rediger dette på Wikidata
ManusKevin Williamson Rediger dette på Wikidata
TemaUtenomjordisk invasjon Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Robert Rodríguez, Bob Weinstein, Harvey Weinstein, Elizabeth Avellán
MusikkMarco Beltrami Rediger dette på Wikidata
FotoEnrique Chediak Rediger dette på Wikidata
KlippRobert Rodríguez Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJordana Brewster,[3] Clea DuVall,[3] Laura Harris,[3] Josh Hartnett,[3] Shawn Hatosy,[3] Elijah Wood,[3] Robert Patrick,[3] Piper Laurie,[3] Famke Janssen,[3] Salma Hayek,[3] Bebe Neuwirth,[3] Jon Stewart,[3] Usher, Christopher McDonald,[3] Daniel von Bargen,[3] Danny Masterson,[3] Summer Phoenix,[7] Jon Abrahams,[7] Harry Knowles,[7] Eric Jungmann,[7] Duane Martin,[7] Douglas Aarniokoski,[7] Wiley Wiggins[7] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapDimension Films Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Miramax Films
Netflix
Premiere(r)25. desember 1998[8][9]
22. april 1999 (Tyskland)[8]
1998
Eksterne lenker

The Faculty er en science-fiction film fra 1998. Den er skrevet av Kevin Williamson og regien er ved Robert Rodriguez. I de sentrale rollene er Elijah Wood, Clea DuVall, Laura Harris, Jordana Brewster og Josh Hartnett.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En kveld ved Herrington High School i Ohio diskuterer flere lærere og rektor Drakeskolens budsjett. Etter at alle har dratt, kommer rektor Drake tilbake for å hente sine gjenglemte nøkler. Men hun møter fotballtrener Willis, som mister besinnelsen og stikker en blyant gjennom Drakes hånd. I tillegg kommer dramalæreren Mrs. Olson og stikker plutselig Drake med saks, og rektoren flykter fra skolen.

Neste morgen kommer elevene, inkludert Casey Connor, den fotografen i skoleavisen. Casey blir ikke verdsatt som assistenten til den spydige Delilah Profitt, avisens sjefredaktør og skolens ledende cheerleader. Delilahs kjæreste Stan Rosado vurderer å slutte med fotball, og heller fokusere mer på studiene. Zeke Tyler er en intelligent, men opprørsk student, som måtte repetere sitt siste år ved skolen. Tyler selger blant andre ulovlige produkter, et pulveraktig ecstasy-lignende stoff som han selv produserer og distribuerer. Han blir konfrontert av Elizabeth Burke, som uttrykker bekymring over Tyler og hans illegale aktiviteter. Stokely Mitchell, har bevisst spredd rykter om at hun er lesbisk, selv om hun egentlig har følelser for Stan.

Casey legger merke til et underlig lite dyr på fotballbanen, og tar den med til naturfaglærer Mr. Furlong. Han mener dette er en art kalt en mesozoan. Delilah og Casey gjemmer seg i lærerrommet og blir vitne til trener Willis og lærer Olson som tvinger en mesozoan-skapning inn i øret til helsesøster Harper. De oppdager også liket av lærer Brummel. Casey og Delilah flykter, og Casey kontakter politiet. Rektor Drake påstår at ingenting er galt og at Casey finner på ting og ønsker seg oppmerksomhet. Dagen etter forteller Casey til flere andre elever at han tror lærerne blir kontrollert av utenomjordiske romvesener. De blir konfrontert av lærer Furlong, som forsøker å smitte dem. Zeke klipper av Furlongs fingre, som fortsetter å bevege seg på egen hånd. De klarer tilsynelatende å drepe Furlong.

Zeke tar med flere studenter hjem, hvor han eksperimenterer på en mesozoan. Zeke får alle til å ta et stoff for å bevise at de ikke er infisert. Delilah blir avslørt som smittet, og hun ødelegger Zekes laboratorium og mesteparten av stoffet hans før hun kommer seg unna. De tror at å drepe «dronningene» for parasittene vil føre alle tilbake til det normale. De vender tilbake til skolen, der fotballaget deres spiller en kamp og smitter motstanderlaget. De tror rektor Drake er «dronningen» og dreper henne. Stan konfronterer treneren og fotballspillerne for å se om planen deres fungerte, men han blir selv smittet. Zeke og Casey får tak mer av Zeke sitt stoff fra bilen hans.

Studenten Marybeth Louise Hutchinson avslører seg som den fremmede dronningen. Casey gjemmer seg i en garderobe, der Marybeth forvandler seg til sin menneskelige form. Marybeth forklarer at hun forsøker å ta over Jordkloden fordi hennes egen planet er i ferd med å dø ut. Marybeth forvandles tilbake til sin sanne form, angriper Zeke, og slår ham bevisstløs. Casey dukker opp og klarer å stikke litt av stoffet i dronningens øye. Dronningen smitter Casey med sin døende pust, men han vender nesten umiddelbart tilbake til det normale etter dronningens død.

En måned senere har alt sammen ved skolen kommet tilbake til det normale igjen. Zeke har tatt over Stans tidligere plass på fotballaget. Casey regnes som en lokal helt etter at flere aviser avslører de romvesenes mislykkede invasjon av jorden, selv om FBI innbitt forsøker å benekte hele historien.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Elijah Wood

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «The Faculty». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 29. januar 2020. 
  2. ^ a b http://www.metacritic.com/movie/the-faculty; besøksdato: 12. juli 2016.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p http://www.filmaffinity.com/es/film447467.html; besøksdato: 12. juli 2016.
  4. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=3494.html; besøksdato: 12. juli 2016.
  5. ^ «Full Cast & Crew». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 29. januar 2020. 
  6. ^ «Oni». Stopklatka (polsk). Besøkt 29. januar 2020. 
  7. ^ a b c d e f g «Fakulta». ČSFD (tsjekkisk). Besøkt 29. januar 2020. 
  8. ^ a b Internet Movie Database, «Release Info», verkets språk flere språk, besøkt 29. januar 2020[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.metacritic.com, besøkt 12. juli 2016[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]