Frida (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frida
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2002
Prod.landCanada, USA, Mexico
Lengde123 min.
Språkengelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiJulie Taymor
MusikkElliot Goldenthal
Foran kamera
MedvirkendeSalma Hayek
Alfred Molina
Geoffrey Rush
Edward Norton
Annen informasjon
Budsjett~12,000,000$
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Frida er en Oscar-vinnende biografisk dramafilm fra 2002 om livet til den meksikanske kunstneren Frida Kahlo.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1922 lider Frida Kahlo etter en traumatisk ulykke i en alder av 18 år, ombord på en buss etter at den kolliderer med en bil. Skadene hun pådrar seg, plager henne resten av livet. For å hjelpe henne gjennom en rekonvalesens, skaffer faren henne et lerret til å male på. Hun gjenvinner etter hver muligheten til å gå ved hjelp av en stokk, og Frida besøker maler Diego Rivera og ønsker at han vurderer maleriene hennes. Rivera forelsker seg i Kahlo og hennes arbeid, og de begynner et dysfunksjonelt forhold.

Rivera frir til Kahlo, men gjennom hele ekteskapet har Rivera affærer med en rekke kvinner. Den bifile Kahlo har både mannlige og kvinnelige elskere, samt en affære med samme kvinne som Rivera. Paret reiser til New York City i 1934, slik at Rivera kan male på oppdrag fra Rockefeller-familien ved Rockefeller Center. I USA, opplever Kahlo en spontanabort, og reiser til Mexico for morens begravelse. Rivera nekter å forandre på arbeidet etter ordre fra Nelson Rockefeller, og hele maleriet blir ødelagt.

Paret vender deretter tilbake til Mexico. Kahlos søster Cristina flytter inn hos dem for å begynne som Riveras assistent. Kort tid senere oppdager Kahlo at Rivera og Cristina har en affære. Hun forlater ham, og sliter med alkoholisme etter å ha flyttet tilbake til familiens hjem. Paret gjenforenes under en feiring av de dødes dag hvor Rivera ber henne ta imot Leon Trotsky, som har fått politisk asyl i Mexico. Under en ekskursjon til Teotihuacan uttrykker Trotsky sin kjærlighet til Kahlos arbeid, og de begynner en affære. Men snart får kona til Trotsky høre om forholdet. Kahlo reiser til Paris etter at Diego innser at hun var utro mot ham sammen med Trotsky.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]