Dolores del Río

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dolores del Río
Dolores del Río.jpg
Født3. august 1905
Victoria de Durango
Død11. april 1983 (77 år)
Newport Beach
Gravlagt Rotonda de las Personas Ilustres
Ektefelle Cedric Gibbons (19301941)
Partner(e) Orson Welles (19381941)
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Sanger, danser, teaterskuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, modell, skuespiller
Nasjonalitet Mexico
Utmerkelse Ariel Award for Best Actress (1946), Ariel Award for Best Actress (1952), Ariel Award for Best Actress (1954), Golden Ariel (1975)
Aktive år1925
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Dolores del Ríos signatur

Dolores del Río (født som María de los Dolores Asúnsolo y López Negrete, den 3. august 1904 i Durango, Mexico, død 11. april 1983 i California, USA) var en meksikansk-amerikansk skuespillerinne.[1]

Del Río var en stor stjerne i flere Hollywood-filmer i løpet av stumfilmens dager. Senere i livet ble hun en viktig skuespiller i flere meksikanske filmer. I 1930 giftet hun seg med Cedric Gibbons, en kunstner og designer som hun møtte på en fest arrangert av William Randolph Hearst og Marion Davies. Hennes tilstedeværelse i Hollywood i løpet av 1930-årene var ikke bare begrenset til en verden av skuespillerjobber, men også de høye samfunnssirkler.[trenger referanse] Hennes hjem i Hollywood var en hyppig møteplass for personligheter som Greta Garbo, Marlene Dietrich, Errol Flynn, Lili Damita, Clark Gable og mange flere kjente skuespillere.

Etter at talefilmer ble vanligere, ble del Río degradert til eksotiske og uviktige roller.[trenger referanse] I 1940 møtte hun Orson Welles. Paret hadde en gjensidig tiltrekning og begynte snart en romanse. Welles ble hodestups forelsket i henne. Visstnok var denne affæren årsaken til hennes skilsmisse fra Cedric Gibbons i 1941.[trenger referanse] Hun ledsaget Welles i forskjellige varietéshow over hele USA. Dolores spilte med Elvis Presley i filmen Den flammende stjerne regissert av Don Siegel.

Del Río vekslet mellom filminnspillinger i Mexico og USA, både på TV og teater.

I april 1983 døde hun av en leversykdom i en alder av 77 år, i Newport Beach i California. Hun ble kremert, og asken hennes ble spredt over kirkegården Panteón de Dolores i Mexico by.

Hun ble tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 1630 Vine Street, som en anerkjennelse av hennes bidrag til filmindustrien.

Filmer i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Arkivert fra originalen 8. mars 2019. Besøkt 31. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]