Hopp til innhold

Dagboken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dagboken
orig. The Notebook
Generell informasjon
SjangerRomantisk dramafilm
Utgivelsesår2004
Prod.landUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNick Cassavetes
ProdusentLynn Harris
Mark Johnson
ManusforfatterJeremy Leven
Jan Sardibasert på roman av Nicholas Sparks
MusikkAaron Zigman
SjeffotografRobert Fraisse
KlippAlan Heim
Foran kamera
MedvirkendeRyan Gosling
Rachel McAdams
James Garner
Gena Rowlands
Joan Allen
James Marsden
Sam Shepard
David Thornton
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapNew Line Cinema
Eksterne lenker

Dagboken (orig: The Notebook) er en amerikansk romantisk dramafilm fra 2004. Filmen er regissert av Nick Cassavetes, og har Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner og Gena Rowlands i hovedrollene. Filmen er basert på romanen med samme navn av Nicholas Sparks. Manuset er skrevet av Jeremy Leven og Jan Sardi.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner på et eldrehjem i moderne tid, hvor en pasient (James Garner) leser en fortelling til en kvinnelig medpasient (Gena Rowlands).

Året er 1940. Landsgutten Noah (Ryan Gosling) fra Seabrook møter 17 år gamle Allie (Rachel McAdams), som kommer fra en velstående familie, og blir fullstendig bergtatt av henne fra første stund, selv om hun nøler med å gjengjelde følelsene. Men sakte, men sikkert kan hun ikke motstå ham lenger, og de tilbringer sommeren sammen. Når romansen er på sitt sterkeste mot slutten av sommeren, tar Noah med seg Allie til et forlatt hus kalt Windsor Plantation, og lover henne at han én dag skal kjøpe det så de kan bo i det, noe hun er hjertens enig i.

Imidlertid er ikke foreldrene til Allie, Anne (Joan Allen) og John (David Thornton), like begeistret for romansen, og de forbyr henne å være sammen med ham. Hun krangler først om dette med foreldrene, og deretter med Noah, og de slår til slutt opp. Allie angrer umiddelbart, men Noah har allerede kjørt av gårde.

Dagen etter forlater Allie og familien byen, uten at hun får bedt Noah om tilgivelse. Han blir knust da han hører at hun er borte, og skriver ett brev om dagen til henne i et helt år - uten å få svar. Foreldrene hennes gjemmer brevene fra ham. Begge innser at de må gå videre i livet, og Noah og hans beste venn Fin (Kevin Connolly) verver seg til krigen. Fin blir senere drept i kamp.

Mange år senere er Allie frivillig hjelper i et sykehus for sårede soldater, der hun møter soldaten Lon Hammond (James Marsden), en ung, kjekk og smart advokat som kommer fra en rik familie, akkurat som Allie. Til foreldrenes store glede forlover de seg, selv om Allie konstant ser for seg Noah når hun ser på Lon.

Når Noah vender tilbake fra krigen har faren solgt huset, så Noah kan virkeliggjøre drømmen om å kjøpe Windsor Plantation og få et lykkelig liv med Allie. Men når Noah finner ut at Allie er forlovet blir han rasende, og han overbeviser seg selv om at hvis han bygger ferdig huset, vil hun komme tilbake til ham - til tross for at de ikke har sett hverandre på flere år. Når faren i tillegg dør, begynner Noah å jobbe døgnet rundt med huset.

På bryllupsdagen med Lon ser Allie i avisen at Noah har fullført deres drømmehus. Hun stikker fra sitt eget bryllup for å oppsøke Noah i Seabrook. Noah blir naturligvis sjokkert da han ser Allie, men inviterer henne inn på middag.

Tilbake i nåtiden, blir det klart at den eldre kvinnen på eldrehjemmet er Allie, som nå har fått Alzheimers sykdom, mens mannen som leser for henne er Noah. De har vært gift i mange, mange år og har barn og barnebarn sammen, men hun husker ingenting av hverken det ene eller det andre. Til tross for det er Noah fast bestemt på å holde sitt livs kjærlighet med selskap livet ut.

Han fortsetter med historien fra 40-tallet. Noah tar Allie med på en båttur, hvor hun spør ham hvorfor han ikke skrev til henne. Når hun får høre at han skrev til henne hver dag i et helt år, oppdager hun at hun fremdeles elsker ham, og deretter elsker de hele natten i tordenværet.

Neste dag dukker Allies mor opp foran døren hos Noah for å fortelle Allie at den sjalu Lon har forfulgt henne hele veien til Seabrook. Etter en lang samtale returnerer moren alle de 365 brevene Noah skrev til Allie. Noah konfronterer deretter Allie og spør henne hva hun kommer til å gjøre. Allie innrømmer at hun ikke vet det, og deretter har de en ny krangel, hvor Noah avslutter med å be henne ignorere hva alle andre vil, og heller finne ut hva hun selv vil. Allie greier ikke å svare, og drar til Lons hotell. Der konfronterer hun Lon, som er sint for at hun forlot ham på bryllupsdagen, men som fremdeles elsker henne. De har en samtale hvor Lon ber henne komme tilbake til ham, men bare om hun elsker ham. Vi får så se at Noah ligger i senga og hører at en bil kjører inn på plassen hans, hvorpå han ser at Allie kommer ut av bilen.

I nåtiden spør Noah Allie om hvem hun egentlig valgte. I løpet av historien har hun skjønt at historien han fortalte var om de to. Deretter går filmen kjapt tilbake til 40-tallshistorien, hvor vi får se at Allie og Noah står foran dørstokken til huset hans. Hun forteller ham at hun valgte ham, og de gir hverandre en klem.

Den eldre Allie, som altså nå plutselig husker fortiden, forteller Noah at det var hun selv som skrev boken han leste for henne da hun fikk beskjeden om at hun var rammet av Alzheimers sykdom. Egentlig har Noah gjort det samme mange ganger før, men perioden hvor Allie husker historien blir kortere og kortere for hver gang. Det går imidlertid ikke lenge før Allie får et tilbakefall og mister minnene om Noah nok en gang. Hun får fullstendig panikk og må dopes ned av en lege. Noah, som finner dette vanskelig, blir morgenen etter funnet bevisstløs. Han blir fort sendt til sykehus. Etter at han våkner, returnerer han til eldrehjemmet, hvor Allie igjen husker alt.

Allie spør Noah om når hun ikke vil huske noen ting lenger, og han forsikrer henne om at han aldri vil forlate henne. Hun spør så om kjærligheten mellom dem er sterk nok til at de kan «dø sammen», hvorpå han svarer at han tror kjærligheten deres kan gjøre alt. Etter at de utveksler at de elsker hverandre, sovner de i Allies seng. En sykepleier finner dem neste morgen i Allies seng, hvor de begge har sovnet stille inn i hverandres armer.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Ryan Gosling var faktisk den som bygget kjøkkenpartiet i Windsor Plantation. Han levde også som gårdsgutt i Charleston i Sør-Carolina før filmingen begynte. Alt dette gjorde han for å kunne identifisere seg med rollefiguren.
  • Gosling var regissør Nick Cassavetes' første- og eneste valg for rollen som Noah.
  • Under filming hadde Gosling på seg brune kontaktlinser, siden James Garner (som spilte den eldre Noah) har brune øyne, mens Gosling opprinnelig har blå.
  • Ashley Judd, Britney Spears og Reese Witherspoon ble alle ryktet for rollen som Allie.
  • Gena Rowland spilte den eldre Allie. Hun er moren til regissør Nick Cassavetes i det virkelige liv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]