Kim Peek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kim Peek

Kim Peek (født 11. november 1951, død 19. desember 2009) var en savant med en ekstrem hukommelse. Han bodde i Salt Lake City i Utah, og var inspirasjonen til rollefiguren Raymond Babbit, som Dustin Hoffman spilte i filmen Rain Man og vant fire Oscar-statuetter, blant annet for beste hovedrolle.

Han ble født uten hjernebjelke, og med encephalocele, en lidelse hvor platene som danner kraniet ikke slutter tett. Det vil si at hans høyre og venstre hjernehalvdel trolig hadde direkte kontakt med hverandre.

Ifølge Peeks far, Fran, var Peek i stand til å memorere vesentlig, fra alderen 16-20 måneder. Han leste bøker, memorerte dem, og plasserte dem siden opp-ned i bokhyllen for å vise at bøkene var ferdigleste. Han leste en bok i løpet av omkring en time, og husket tilnærmelsesvis 98% av alt han hadde lest. Han memorerte store mengder informasjon om alt fra historie og litteratur, geografi og numre, til sport, musikk og datoer. Han hadde evnen til å fortelle hvilken ukedag en gitt dato faller på, og var i stand til å gjøre rede for innholdet i mer enn 12 000 bøker.

Litt historie[rediger | rediger kilde]

Som ung var Kim Peek en sjenert gutt. Han pratet kun til sin far. Det var vanskelig å få øyekontakt med ham. Fran Peek, hans far, og moren gikk med Kim Peek til en psykolog for å få avdekket hva som var galt med sønnen deres. Professoren, som ifølge hans far var "late for a golf game", hadde sagt at de burde plassere ham på en institusjon og glemme ham. Han ville aldri kunne gå, lese eller prate, mente professoren. Det har vist seg å være feil.

En dag hadde Kim Peek sagt til faren at "G" var den sjette bokstaven i alfabetet. Da faren spurte hvor han hadde fått vite det, svarte han at han kunne alfabetet, og at han kunne lese. Etter det ble det svært synlig for foreldrene at han pløyde gjennom opp til 13 bøker hver dag. Etter hvert som han utfoldet seg, begynte det å ane dem at han visste svært mye, allerede i en alder av 4.

Men Kim hadde fortsatt en innestengt personlighet, noe som varte helt til han kom i kontakt med en filmregissør (som i dag er kjent for skapelsen av "Rain Man", som er en film basert på Kim Peeks karaktersterke, men anonyme trekk). Livet til Kim ble forandret etter det. Etter at Dustin Hoffman sa "I may be the star, but you are the heavens" på oscarutdelingen til filmen, var plutselig ingen en fremmed for ham. Nå går han til hvilken som helst person på gaten for å briljere med sine eksepsjonelle kunnskaper og evner.

Han er blitt sendt på en rekke tester hvor eksperter prøver å avdekke hemmeligheten bak Kims hjerne og ekstreme hukommelse. Tusenvis av beundrere elsker å stille ham absurde spørmål om alt fra krigen til gammel baseballhistorie, hvor Kim Peek med sin enorme hukommelse aldri skuffer og svarer riktig på brorparten av spørsmålene.

Flere og flere forelsket seg i denne kjærlige og sårbare mannen, og hver og en som ble presentert for vedkommende, blir like fascinert over hvor mye kunnskap som kan befinne seg i et enkelt hode. Kim Peek kan fortelle deg mye historie om hjemplassen din om du gir han postnummeret ditt. Bor du i Utah kan han si navnet ditt om du sier hva telefonnummeret ditt er. Hvis du sier fødselsdatoen din kan han si det hvilken dag det var, hvilken dag tilsvarende dato er i dag, og hvilken dag det er når du fyller 65 og 80. Han ble kalt «et levende Google», og det er ikke uten grunn, for det finnes knapt et spørsmål Kim Peek ikke kunne svaret på.

Hans far, Fran Peek, har vært en kjærlig hånd for Kim siden han ble født. For selv om Kim har en fantastisk fascinerende hjerne som strekker seg langt over den gjennomsnittlige, kunne han nesten ikke gjøre noen ting selv. Kim Peek hadde rundet 50 år, og tilbrakte hver eneste dag ved sin fars side. I et intervju hadde Kim Peek sagt "me and my dad share the same shadow", noe som rørte faren til tårer.

Kim Peek døde 58 år gammel på et sykehus i Salt Lake City.

http://www.youtube.com/watch?v=8PhMnB1n2Bo http://www.youtube.com/watch?v=86Pk_W2XCVo

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)