Autisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Autisme
ICD-10-kode F84.0
ICD-9-kode 299.0
OMIM 209850
DiseasesDB 1142
MedlinePlus T153
eMedicine ped/1780 

Autisme innebærer en annen måte å tenke, forstå og oppfatte omverdenen på [1]. Autisme er en utviklingsforstyrrelse som særlig påvirker kommunikasjon og evnen til sosialt samspill. Autisme er betegnelsen på et syndrom, dvs. summen av en rekke symptomer som opptrer samtidig. De grunnleggende trekkene ved autisme er tilstedeværelse av markert avvikende eller forringet utvikling i sosialt samspill og kommunikasjon, samt et tydelig begrenset repertoar av aktiviteter og interesser. Karakteristisk er repetitiv atferd som viser seg i stereotypier eller interessetemaer. Autisme er en samlebetegnelse for beslektede typer av gjennomgripende utviklingsforstyrrelser (GUF). Vanlige symptomer på autisme er dårlige sosiale og kommunikative evner, ofte kombinert med monoman adferd og snevre interesser. Ved vanlig autisme er problemene så tydelige at omgivelsene som regel oppdager symptomene før tre års alder. Tilstanden er tre til fire ganger så vanlig hos gutter som hos jenter. Autisme antas i all hovedsak å være kronisk. Behandling satser ikke på å kurere autisme, men å tilpasse og tilrettelegge miljøet for pasienten og omgivelsene. Ved hjelp av atferdsterapeutiske teknikker kan mennesker med autisme lære ferdigheter som øker tilpasning og funksjonsnivå.

Symptomer på autisme varierer fra person til person. Noen autister er betydelig psykisk utviklingshemmet, mens andre er forholdsvis høytfungerende og med normale, intellektuelle evner.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Generalisering[rediger | rediger kilde]

De fleste som har autismespekterforstyrrelser (ASF), har problemer med fleksibilitet både i tanker og atferd. Dette vises ofte ved en intens motstand mot alt som er annerledes, gjerne ledsaget av sterke protester mot endringer. For å skape forutsigbarhet, insisterer mange barn og unge med ASF på å ha total "regi" i samvær med andre, og mange motsetter seg å bli kommandert eller manipulert. Alle ting, situasjoner eller aktiviteter som ikke er akkurat slik de er vant med, oppleves som nye og dermed uinteressante eller frastøtende. "Nesten lik" er ofte et konsept som ikke eksisterer for disse personene. Dette betyr at mange må lære samme ferdighet flere ganger i nesten like situasjoner. På fagspråk kalles denne tilstanden ofte vansker med generalisering.

Autismespekteret[rediger | rediger kilde]

Siden symptomene varierer så sterkt, bruker man ofte autismespekteret, som en samlebetegnelse for de ulike typene autisme. I engelskspråklig litteratur brukes ofte forkortelsen ASD som står for Autism Spectrum Disorders.

Autisme er antatt å være til stede fra fødselen av og oppdages ofte i løpet av de tre første leveårene. Et unntak fra dette er Aspergers syndrom hvor man som regel må vente til barnet er i skolealder før det er mulig å stille en diagnose. Ved Aspergers syndrom foreligger det ikke noen generell svekkelse i språklig eller kognitiv utvikling på samme måte som ved autisme. For voksne med ASD-diagnose blir autisme versus asperger et kunstig skille som går på hvordan man utvikler språk som barn. Som voksen kan man anføre et skarpere skille angående psykisk utviklingshemming eller ikke.

Man har etter hvert fått økende innsikt i sammenhengen mellom ASD og andre kognitive forstyrrelser inklusive Landau-Kleffner syndrom.

Kanners syndrom[rediger | rediger kilde]

Kanners syndrom er en type autisme. En person som har Kanners syndromet kan klare å huske alt, og kan ramse opp mye, men klarer ikke å fungere på egen hånd. Språkferdighetene blant barn med Kanners syndrom er varierende. Enkelte ganger blir ikke syndromet oppdaget før barnet har kommet langt i språket, andre ganger kan barnet ha et bra språk, men har vanskelig for å kommunisere og holde en samtale i gang over lengre tid.

Syndromet er oppkalt etter Leo Kanners som jobbet som barnepsykiater på 1940-tallet. Han mente at autisme var medfødt, men kunne kureres.

Kanners syndrom eller infantil autisme er et gammelt begrep og brukes ikke i dag i diagnosemanualer. Barneautisme-diagnosen er den som i dag ligner på det som før ble beskrevet som Kanners syndrom.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den danske spesialpsykologen Christian A. Stewart-Ferrer, som selv har autisme, har skrevet dette offentligt tilgjengelige paper om især høyere fungerende autismespektrumforstyrrelser

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.