Rødliste for husflidsteknikker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rødliste for husflidsteknikker, oftest bare kalt Rødlista, er en landsomfattende dugnad for å gi liv og vern til gamle norske husflids- og håndverksteknikker, gjennom dokumentasjon og videreføring av kunnskap og ferdigheter. Rødlista har lånt navn fra naturvernfeltet, der rødlister er oversikter over plante- og dyrearter som på en eller annen måte er truet av utryddelse.

Rødlista er et prosjekt i Norges Husflidslags regi. Målet er å bygge opp en kunnskapsbank for husflids- og håndverksteknikker som står i fare for å bli glemt,[1] enten fordi produksjonen er blitt industrialisert; fordi utviklingen har ført til andre fremgangsmåter og materialer – eller fordi endring i levekår og leveveier gjør at det ikke lenger er behov for gjenstandene og produktene.

Husflid og håndverk er del av vår immaterielle kulturarv. Stortinget ratifiserte i 2006 UNESCO-konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven. Denne konvensjonen fokuserer ikke på de ferdige objektene, men på erfaringene, kunnskapen og prosessene som fører frem til resultatet.

Etter at Stortinget hadde ratifisert UNESCO-konvensjonen, ble Norsk håndverksinstitutt opprettet[2] for å støtte små og verneverdige håndverk. Dette gjelder yrkesrettede håndverk.

For tradisjonelle håndverk som ikke er et yrke, finnes det ikke tilsvarende støtteordninger.

Norges Husflidslag ble i 2014 akkreditert av UNESCO som en Ikke-statlig organisasjon (NGO, Non-Governmental Organisation), for å arbeide med konvensjonen.[3] Rødliste-dugnaden er del av dette arbeidet.

For å ta vare på kunnskapen innenfor tradisjonshåndverk som ikke omfattes av ordningen for «små og verneverdige fag», har Norges husflidslag henvendt seg til alle lokale husflidslag, og oppfordret dem til å finne en teknikk eller fremstillingsmåte, gjerne spesiell for lagets område, og delta i oppbyggingen av en kunnskapsbank gjennom rødliste-dugnaden. Første trinn i arbeidet, etter at laget har valgt én eller flere teknikker å arbeide med, er å dokumentere teknikken gjennom tekst, bilder, filmer eller modeller. Deretter må kunnskap og ferdigheter bringes videre til nye generasjoner, gjennom kurs og demonstrasjoner.[1]

I tillegg ønsker Norges Husflidslag gjennom dugnaden å få kjennskap til – og ta vare på – lokale ord og begreper for de ulike fremgangsmåtene og gjenstandene.

I og med at Rødlista ikke er en fullstendig, systematisk oppbygd liste husflidslagene kan velge fra, kan det finnes teknikker som ikke er dekket, mens andre teknikker er valgt av flere lag. Ikke alle husflidslagene har valgt rent lokale teknikker, enkelte husflidslag har valgt å konsentrere seg om flere teknikker, og noen få har valgt håndverk som også omfattes av ordningen for små og verneverdige håndverksfag (eksempel: bøkker).

Oversikt over teknikker og husflidslag[rediger | rediger kilde]

Rødlistet teknikk Bilde[4] Kort beskrivelse Husflidslag (fylke)
Bakstekoster Bakstekost.png Kost der selve busta er av hestetagl. Husflidslaget har, som del av sitt rødlisteprosjekt, utarbeidet et hefte der prosessen demonstreres.[5] Nordre Ringsaker husflidslag (Hedmark)
Billedvev BilledvevHakketeknikk2.jpg Hof Husflidslag (Hedmark)
Bjørkerismatter Bjørkerismatte.jpg Romedal og Vallset Husflidslag (Hedmark)
Blåhuva fra Seimsdalen Blåhuva fra Indre Sogn.jpg Årdal Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Bolster Beitstad Husflidslag (Trøndelag)
Bondeturkle fra Heidal Bondeturkle fra Heidal.jpg Prosjektet går ut på å ta vare på kunnskap om det tradisjonelle bondeturkle eller bondeturkla, et stort, strikket sjal som har vært brukt til hverdag og fest i Heidal. Oppskriften er gjengitt på husflid.no[6] Heidal Husflidslag (Oppland)
Brikkevev Woven belt for Norwegian national costume.jpg Brikkevev brukes blant annet til å veve ulike bånd til bunader Frogner Husflidslag (Oslo)
Gamle Oslo Husflidslag (Oslo)
Lillehammer Husflidslag (Oppland)
Moss Husflidslag (Østfold)
Stjørdal Husflidslag (Trøndelag)
Telemark Husflidslag (Telemark)
Bringeduk i perlenett Bringeduk med perlebroderi hardangerbunad.jpg Perlenett er en broderiteknikk som blant annet er brukt på bunadsbelter, og på bringeduker til Hardangerbunaden Osterøy Husflidslag (Hordaland)
Budalstolen Budalsstoler.jpg Husflidslaget har holdt utstillinger av stoler, de registrerer gamle stoler i bygda og holder kurs.[7] Budal Husflidslag (Trøndelag)
Bunad Rauma Husflidslag (Møre og Romsdal)
Bunad: bunaden for Bardu og Målselv Målselv Husflidslag (Troms)
Bunad: bunadslue, herrebunad Strikking og flossing, til Nordhordlandsbunad Nordhordland (Hordaland)
Bunad: Bunadskjorte Veøy Husflidslag (Møre og Romsdal)
Bunad: Bunadsøm Bekkelaget/Nordstrand Husflidslag (Oslo)
Båtrye Båtrye.jpg Bodø Husflidslag (Nordland)
Florø Husflidslag(Sogn og Fjordane)
Voss Husflidslag (Hordaland)
Bøting av fiskegarn Kanstadsamlingen - NMF010005-03460.jpg Lærdal Husflidslag (SFJ)
Rennesøy Husflidslag (Rogaland)
Damaskveving Bildet viser en damaskserviett fra Livrustkammaren i Stockholm Fron Husflidslag (Oppland)
Dobbeltstrikk Fitjar Husflidslag (Hordaland)
Dunrens Eider down cleaning.jpg Vega Husflidslag (Nordland)
Emneved Sør-Tranøy Husflidslag (Troms)
Engelsk broderi Collar broderie anglaise.jpg Møre og Romsdal fylkeslag (Møre og Romsdal)
Faner Grefsen/Kjelsås Husflidslag
Bunad: Felling av skaut 8-11 Norge. Hardanger - Fjordlandskap - no-nb digifoto 20140808 00020 bldsa PK18126.jpg Husflidslaget valgte denne teknikken for å bevare kunnskapen om felling («plissering») av det karakteristiske hardangerskautet.[8] Folgefonn Husflidslag (Hordaland)
Felltrykk Tjongsfjord Husflidslag (Nordland)
Filering Filet lace Norway 2.jpg Midtbyen Husflidslag (Trøndelag)
Nes Husflidslag (Akershus)
Ski Husflidslag (Akershus)
Stange Husflidslag (Vestfold)
Vang Husflidslag (Oppland) – «på Valdresmåten»
Østre Toten Husflidslag
Fingra band Heidal Husflidslag (Oppland)
Firfletting Firflettet hånkle fra Vest-Telemark.jpg Soknedal Husflidslag (Trøndelag)
Flesbergvanter Kongsberg Husflidslag (Buskerud)
Flisefat Fat av hasselgrener og -bast. Husflidslaget har laget en instruksjonsvideo.[9] Larvik Husflidslag (Vestfold)
Floss Tønsberg Husflidslag (Vestfold)
Flossvev Måndalen Husflidslag (Møre og Romsdal)
Fusspute Fusspute 01.jpg Tråder trekkes mellom spiker i en ramme og knytes fast i et mønster. På oversiden lages dusker eller pomponger[10] Levanger Husflidsforening (Trøndelag)
Skauen Husflidslag (Akershus)
Gamle strikketeknikker Rauma Husflidslag (Møre og Romsdal)
Garnkuleknytting/-seising Se: Kavlbinding
Gimping Hairpin lace.JPG Aukra Husflidslag (Møre og Romsdal)
Fitjar Husflidslag (Hordaland)
Halden Husflidslag (Østfold)
Rennebu Husflidslag
Rossfjord Husflidslag (Troms)
Skjåk Husflidslag (Oppland)
Straumsnes Husflidslag (Møre og Romsdal)
Sula Husflidslag (Møre og Romsdal)
Grenevev<Veving på oppstadvev> Manndalen Husflidslag (Troms)
Grepvott Rekonstruksjon av votter forsterket med et grep av vadmel. Husflidslaget videreformidler kunnskapen gjennom salg av garn- og mønsterpakker med brosjyre.[11] Grue Husflidslag (Hedmark)
Grindvev Hadeland museum - 9469103601 (cropped).jpg Ima Husflidslag (Troms)
Bunad: Grunnsøm Veøy Husflidslag (Møre og Romsdal)
Gyldenlær Golden leather.jpg Frogn Husflidslag (Akershus)
Hadelandsbusserullen Hadeland Husflidslag (Oppland)
Hakking Aukra Husflidslag (Møre og Romsdal)
Fitjar Husflidslag (Hordaland)
Moss Husflidslag (Østfold)
Sandnes Husflidslag (Rogaland)
Straumsnes Husflidslag (Møre og Romsdal)
Sula Husflidslag (Møre og Romsdal)
Søndre Land (Oppland)
Hedebosøm Embroidery hedebosøm.jpg Aukra Husflidslag (Møre og Romsdal)
Fana Husflidslag (Hordaland)
Stjørdal Husflidslag (Trøndelag)
Sula Husflidslag (Møre og Romsdal)
Volda Husflidslag (Møre og Romsdal)
Bunad: Hodelin til trønderbunad Hodelin til trønderbunad.jpg Stjørdal Husflidslag (Trøndelag)
Holbeinsøm Embroidery holbeinsøm.jpg Melhus Husflidslag (Trøndelag)
Hvitsøm Hamar Husflidslag (Hedmark)
Kvaløysletta Husflidslag (Troms)
Voss Husflidslag (Hordaland)
Bunad: Håndsøm av bunader fra Gudbrandsdalen Ringebu/Fåvang Husflidslag
Bunad: Håndsøm av bunader fra Sør-Østerdal Elverum Husflidslag (Hedmark)
Håndverk fra Finnskogen Åsnes Husflidslag (Hedmark)
Julekrune Julekrune Nord-Karmøy.jpg Julekruna er en uro laget av siv som er tredd på tråd og bundet opp så de danner oktaedre[12] Nord-Karmøy Husflidslag
Karveskurd Øskje, Norsk Folkemuseum, NF.1922-1142.jpg Eidsvoll Husflidslag (Akershus)
Kavlbinding Glass ball floaters for fishing nets .jpg Tidligere var flyterne/kavlene på fiskegarn oftest glasskuler, med et knyttet nett rundt. Nettet endte i en løkke, som ble festet i fiskegarnet. Knytting/seising av slike nett, er disse husflidslagenes rødlisteteknikker Davik og omegn Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Nærøy Husflidslag (Trøndelag)
Suldal Husflidslag (Rogaland)
Kipebinding Kipe wicker basket.jpg Askøy Husflidslag (Hordaland)
Svithun Husflidslag (Rogaland)
Vik Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Knipling Frohnauer Hammer (15) 2006-11-04.jpg Bergen Husflidslag (Hordaland)
Bømlo Husflidslag (Hordaland)
Elverum Husflidslag (Hedmark
Lunner Husflidslag (Oppland)
Molde Husflidslag (Møre og Romsdal)
Moss Husflidslag (Østfold)
Nittedal Husflidslag (Akershus)
Ski Husflidslag (Akershus)
Sola Husflidslag (Rogaland)
Kolvfat Fat laget av kvister fra selje eller vier. Bunnen er hvelvet. Hvelv=kolv.[13] Alvdal Husflidslag (Hedmark)
Kontstrikking Entrelac-hat.jpg Austevoll Husflidslag
Eidsvoll Husflidslag (Akershus)
Norddal Husflidslag
Trysil Husflidslag (Hedmark)
«Kronprinsesseblonde» Kronprinsessens Trondhjemsskjørt.jpg «Kronprinsessens Trondhjemsskjørt: 336 Masker lægges op paa 3 eller 4 Pinder …» Oppskriften til dette mønsteret ble publisert i Marie Bloms Husholdningsbog for By og Land i 1890.[14] Midtbyen Husflidslag (Trøndelag)
Krympebokser Man lager et rør i ferskt tre, med et spor til bunnen. Bunnen lages i tørt tre og settes inn i sporet. Når røret tørker, krymper det, og bunnen krymper fast i boksen.[15] Heimdal Husflidslag (Trøndelag)
Melhus Husflidslag (Trøndelag)
Krøllhår – kurompe Kristiansund Husflidslag (Møre og Romsdal)
Krøllhårsåler Krøllhårsåle NF.1978-0869AB.jpg [16] Nordre Ringsaker husflidslag (Hedmark)
Labber Vikna Husflidslag (Trøndelag)
Lagging Melkeringe fra Hallingdal. Norsk Folkemuseum NFL.01921.jpg Stryn Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Levikåkle Ålvundeid & Ålvundfjord Husflidslag (Møre og Romsdal)
Lin Haugesund Husflidslag (Rogaland)
Vestre Aker Husflidslag (Oslo)
Lin – dyrke og berede, spinne og veve Orkdal Husflidslag (Trøndelag)
Lugger/svart lugger Ranen Husflidslag (Nordland)
Løkkestrikking, bunadslue Til kanten av lua til herrebunad, Røros Røros Husflidslag (Trøndelag)
Mamma Astrup-strikking Mor Astrup knitting.jpg Strikketeknikk der mønsteret fremkommer ved at man løfter enkelte masker fra forrige omgang løst av. Oppkalt etter Ebba Astrup, bestyrerinne ved Rostad barnehjem i mange år.[17] Inderøy Husflidslag (Trøndelag)
Sandnes Husflidslag (Rogaland)
Stjørdal Husflidslag (Trøndelag)
Metallbroderi Hadeland Husflidslag (Oppland)
Namdalslabber Nauma Husflidslag (Trøndelag)
Nærøy Husflidslag (Trøndelag)
Napperye Se: Båtrye
Neverfletting Birchbark shoes.jpg Luster Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Nordmørsåkle Ålvundeid & Ålvundfjord Husflidslag (Møre og Romsdal)
Nupereller Nuperelle-skyttel med nupereller.JPG Aurland Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Frogner Husflidslag (Oslo)
Snåsa Husflidslag (Trøndelag)
Stord Husflidslag (Hordaland)
Sømna Husflidslag (Nordland)
Nøstepinner/Nøstepinneteknikk Nøstepinne 1.jpg Nøstepinner ble brukt til å tvinne garn rundt, så det var enkelt å trekke garnenden ut fra midten av nøstet. Strinda Husflidslag har, som del av sitt rødlisteprosjekt laget en instruksjonsvideo, der de både viser hvordan man kan lage og bruke en nøstepinne.[18] Strinda Husflidslag (Trøndelag)
Nålbinding Handschuhe Nadelbindung.JPG Bømlo Husflidslag (Hordaland)
Kjerringa Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Lillehammer Husflidslag (Oppland)
Sandnessjøen Husflidslag (Nordland)
Sigerfjord Husflidslag (Nordland)
Straumsnes Husflidslag (Møre og Romsdal)
Strinda Husflidslag (Trøndelag)
Nåleblonder Høland Husflidslag (Akershus)
Pjoning Shepherd's crochet pjoning.jpg En gammel hekleteknikk, som kun består av kjedemasker. Det ferdige arbeidets struktur og mønster avgjøres av om man hekler/pjoner i fremre eller bakre maskeledd Sandnes Husflidslag (Rogaland)
Sandnessjøen Husflidslag (Nordland)
Svelgen og omegn Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Verdal Husflidslag (Trøndelag)
Vestvågøy Husflidslag (Nordland)
Plantefarging 12 Coloured wool with its dyes plants (4874571517).jpg Plante- og soppfarget garn. Stord Husflidslag har konsentrert seg om farging med steinlav Dovre Husflidslag (Oppland)
Skedsmo Husflidslag (Akershus)
Åmot Husflidslag (Hedmark)
Stord Husflidslag (Hordaland)
Roggebånd, sokkebånd Flamming av sokkeband Fana Husflidslag (Hordaland)
Granvin Husflidslag (Hordaland)
Nordhordland
Sarpsborgrya Sarpsborg Husflidslag (Østfold)
Saumaåkle Oppdal Husflidslag (Trøndelag)
Seljefløyte Willow whistle.jpg Grenland Husflidslag (Telemark)
Rauland Husflidslag (Telemark)
Sengeforleggere Heimdal Husflidslag (Trøndelag)
Melhus Husflidslag (Trøndelag)
Sengeforlegger med broderte tunger Husflidslaget i Lesja (Oppland)
Sivarbeid Svithun Husflidslag (Rogaland)
Sivsko Sivsko fra Nærbø i Hå i Rogaland, Norsk Folkemuseum NF.1968-0749AB.jpg Jæren Husflidslag (Rogaland)
Sjonbragd Soknedal Husflidslag (Trøndelag)
Sjøvotter Fisherman's mittens.jpg Averøy Husflidslag har utarbeidet et eget hefte med historikk og oppskrift på «sjyvotten», som gjerne var glattstrikket, og ofte tovet.[19] Averøy Husflidslag (Møre og Romsdal)
Nærøy Husflidslag (Trøndelag)
Skolesløyd Sloejdsal 1931-2.jpg Enebakk Husflidslag har trykket opp en gammel lærebok med oppskrifter på enkle sløydoppgaver. Bakgrunnen var at barn knapt lærer noe som helst som har å gjøre med snekring og sløydkunnskaper lenger.[20] Enebakk Husflidslag (Akershus)
Slingring Slingring 1.jpg Midsund Husflidslag (Møre og Romsdal)
Smettvev Bånd i smettvev.jpg Sogndal Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Smiing Stokke husflidslag (Vestfold)
Smøyg Smøyg traditional embroidery III.JPG Broderi der tråd i avvikende farge fra bunnstoffet "veves" opp og ned og danner geometriske mønstre Folgefonn Husflidslag (Hordaland)
Rennebu Husflidslag (Trøndelag)
Snippeteppe Snippeteppe.jpg Snippetepper er en vevtradisjon i Gjerstad og distriktene omkring. Teppene er vevd med filler i to-skaft med smett, som en krysning mellom åklær og filleryer.[21] Gjerstad Husflidslag (Aust-Agder)
Ull, karding og spinning (slå sammen m den nedenfor) 6. Kone fra Birkeland (13085026165).jpg Lørenskog husfidslag (Akershus)
Nærøy Husflidslag (Nord-Trøndelag)
Ull, karding, spinning og veving på Opstadvev Rolag.jpg Rælingen Husflidslag (Akershus)
Ull, spinning og grenevev Manndalen Husflidslag (Troms)
Veving med snorgaffel Østensjø Husflidslag (Oslo)
Snåsalabben Snåsa Husflidslag (Trøndelag)
Sopelimer Romedal og Vallset Husflidslag (Hedmark)
Spinning Bømlo Husflidslag (Hordaland)
Moss Husflidslag (Østfold)
Telemark Husflidslag (Telemark)
Åseral Husflidslag (Aust-Agder)
Spinning på håndtein Norwegian woman with drop spindle.jpg Håndteinen er det eldste kjente redskapet for å spinne eller tvinne en tråd. Vestre Aker Husflidslag (Oslo)
Volda Husflidslag (Møre og Romsdal)
Sponkurver Two Norwegian chip baskets.JPG Asker Husflidslag (Akershus)
Sprang Sprang pillow case.jpg Flette- og knytteteknikk, ofte utført i bomullsgarn. Eid Husflidslags rødlisteprosjekt er omtalt på husflid.no[22] Fet Husflidslag videreformidler kunnskapen gjennom en instruksjonsvideo der Herborg Wahl demonstrerer teknikken.[23] Eid Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Fet Husflidslag (Akershus)
Harstad Husflidslag (Troms)
Horten Husflidslag (Vestfold)
Lom Husflidslag (Oppland)
Nordhordland (Hordaland)
Odal Husflidslag (Hedmark)
Bunad: Stakkeband på voggevev Teknikk som blir brukt til å lage bånd nederst på hallingstakken og kvinnebunaden fra Hallingdal[24] Gol Husflidslag (Buskerud)
Stassjal fra Hølonda Hølonda Husflidslag (Trøndelag)
Stopping Ramfjord Husflidslag (Troms)
Strameibandmønstre Hemsedal Husflidslag (Buskerud)
Svartsøm Folgefonn Husflidslag (Hordaland)
Sveiping Sveipet tine.jpg Ytterøy Husflidslag (Trøndelag)
Sying av skinnfell med selvvevd åkle Nes og Helgøya Husflidslag (Hedmark)
Sølv, ringteknikk Vestre Aker Husflidslag (Oslo)
Søm av medlegg Vågå Husflidslag (Oppland)
Såpekoking (vurderes) Kvæfjord Husflidslag (Troms)
Tamburering Hadeland Husflidslag (Oppland)
Hamar Husflidslag (Hedmark)
Sandefjord Husflidslag (Vestfold)
Sarpsborg Husflidslag (Østfold)
Telemarksbinding Telemark Husflidslag (Telemark)
Teneriffebroderi Tenerife lace Uthaugsgården.jpg Ørland/Bjugn Husflidslag (Trøndelag)
Torpevott Nordre Land Husflidslag (Oppland)
Tresko Husflidslaget har fått laget en DVD som dokumenterer håndverket. En treskomaker fra Hemne viser hvordan tradisjonelle Hemne-tresko lages, og skoens historie fortelles.[25] Hemne Husflidslag (Trøndelag)
Tvebandstrikk Tvebandstrikk med floss Austevoll Husflidslag (Hordaland)
Fræna Husflidslag (Møre og Romsdal)
Gjøvik Husflidslag (Oppland)
Sandnessjøen Husflidslag (Nordland)
Tvogu av kråkefot Rauland Husflidslag (Telemark)
Tyllbroderi Hadeland Husflidslag (Oppland)
Tægerarbeid Flaskekurv NF.1925-0885.jpg Frogner Husflidslag (Oslo)
Gausdal Husflidslag (Oppland)
Lørenskog Husflidslag (Akershus)
Nittedal Husflidslag (Akershus)
Oppdal Husflidslag (Trøndelag)
Sparbu Husflidslag (Trøndelag)
Tynset Husflidslag (Hedmark)
Tønnebøkring Kuiperij Zuiderzeemuseum.jpg Midtre Sunnfjord Husflidslag (Sogn og Fjordane)
Ullsko Bleikvassli Husflidslag (Nordland)
Vevgruppe Molde Husflidslag (Møre og Romsdal)
Veving Moss Husflidslag (Østfold)
Åseral Husflidslag (Aust-Agder)
Veving av band på støre Rauland Husflidslag (Telemark)
Veving av lindebast Weaving of linden bast fibres.jpg Matter vevet med bomullsrenning og innslag av bast fra lindetrær har vært tradisjon på Sørlandet.[26] Hægebostad Husflidslag (Aust-Agder)
Ølhøner Ølfugl, Norsk Folkemuseum NF.1992-0442.jpg Drikkekar av tre, utformet som en stilisert fugl, ikke nødvendigvis høne. Karene var ofte rikt dekorert og malt i flere farger. Husflidslaget videreførte kunnskapen gjennom kursgrupper, «ølhøneringer».[27] Bærum Husflidsforening (Akershus)
Åfjordbåten Skårungen.jpeg Åfjord

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Jacobsen (2012)
  2. ^ under navnet Håndverksregisteret
  3. ^ Norges Husflidslags informasjon om akkrediteringen
  4. ^ Bildene viser ikke nødvendigvis arbeid fra et av husflidslagene, men skal illustrere teknikkene/gjenstandstypene lagene arbeider med
  5. ^ Gyda Sørby og Reidun Brandbo (2015) Fra hestehale til bakstekost. Nordre Ringsaker husflidslag]
  6. ^ Om rødlisteprosjektet «Bondeturkla fra Heidal» på husflid.no
  7. ^ Eid, Marthe (28. februar 2018). «Har blåst liv i Budalsstolen igjen». Trønderbladet. 
  8. ^ Om rødlisteprosjektet skautfelling på husflid.no
  9. ^ Eikenes, Annie (23. mai 2016) «Larvik Husflidslag: Kolfat - flisefat». husflid.no
  10. ^ Skar, Sissel B.E. (2011). «Fusspute som har vandret». Norsk Husflid nr. 1: 30–33. 
  11. ^ Om grepvotten fra Grue
  12. ^ om julekruna på Norges Husflidslags nettsted
  13. ^ (20. april 2014) «Kvist og kvast kan bli kolvfat». I: Arbeidets Rett[død lenke]
  14. ^ (e-bok fra bokhylla.no)
  15. ^ Forklaring fra krokvokst.com
  16. ^ Om rødlisteprosjektet krøllhårsåler på husflid.no
  17. ^ Rostads venner om Ebba Astrup
  18. ^ Laging og bruk av nøstepinne. En instruksjonsfilm av Strinda Husflidslag. I.S.P. Production
  19. ^ Sjyvotten. Averøy Husflidslag, 2015
  20. ^ Omtale av Enebakk Husflidslags rødlisteprosjekt på husflid.no
  21. ^ Artikkel om snippeteppe i lokalhistorie.no
  22. ^ Eid Husflidslags rødlisteprosjekt «Sprang»
  23. ^ Omtale av sprang-videoen fra Fet Husflidslag
  24. ^ om prosjektet og teknikken på husflid.no
  25. ^ Om rødlisteprosjektet tresko på husflid.no
  26. ^ om Hægebostad husflidslags rødlisteprosjekt
  27. ^ om Bærum Husflidsforenings rødlisteprosjekt

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jacobsen, Marit (2012). «Bank for truede håndverksteknikker». Norsk Husflid (5): 17. 
  • Vadøy, Synøve E. (2014). Raudlista : handverksteknikkar. Sogn og Fjordane husflidslag. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]