Gimping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gimping på ramme

Gimping er en håndarbeidsmetode som går ut på å lage remser av garn og å sette disse sammen. Slik kan man blant annet lage skjerf, sjal og grytelapper.

Utstyret som trengs er en gimpegaffel og en heklenål. Gimpegaffelen var tidligere formet omtrent som en U, med flat bunn. Disse kom i forskjellig bredde: 2,5 cm, 4 cm, 6cm og 8 cm.[1] De nye er to pinner satt sammen med en regulerbar «avstandskloss» Dette gjør gimpegaffelen mer fleksibel. På samme pinne kan man da lage flere bredder. Det er også mye lettere å ta av det ferdige arbeidet uten å måtte begynne på nytt når det ikke er plass til flere masker.

Garnet skal legges rundt pinnene og hekles sammen med fastmasker slik at det blir dannet en bord med løkker langs sidene. Det er mulig å legge fastmaskene på en slik måte at maskene ligger mot den ene pinnen. Ved å lage flere slike, kan man få en slags pels av garn.

Som regel består et arbeide av mer enn en slik remse. For å feste disse til hverandre kan man enten dra løkker fra en remse gjennom løkker på en annen eller hekle remsene sammen med en ny tråd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Warberg, Herdis (1944-) (1973). Gimping. Oslo: Landbruksforl. s. 6. ISBN 8252900585.