Uro (pyntegjenstand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En enkel uro eller mobil med moderne design av Alexander Calder, en amerikansk kunstner som arbeidet med kinetisk kunst.
Baby som leker med en uro som er laget av fargerik plast og festet til senga med et eget stativ.

Uro er en pyntegjenstand, et leketøy eller kunstverk i form av en bevegelig skulptur som svinger og dreier og utnytter prinsippet om likevekt. Uroer og liknende innretninger innen kinetisk kunst kalles ofte mobiler.

Dekorasjonsgjenstander[rediger | rediger kilde]

Uroer består vanligvis av en snor som er festet i taket eller et stativ og har flere vektstenger der det henger gjentander av lette materialer eller enda flere stenger. Disse gjenstandene balanserer hverandre slik at stengene blir hengende mer eller mindre vannrett. Hver stang henger i bare én snor slik at stengene kan rotere omkring snora og de ulike elementene omkring seg selv. Uroer kan bestå av ulike objekter i likevekt, ofte formet som dyr og andre figurer eller abstrakte former i spennende farger.

Uroer som henger over varmeovner eller i trekk vil være i stadig bevegelse på grunn av luftstrømmene. Mange henger uroer som fokuseringspunkter og dekorasjoner over vogger og småbarnsenger.

I urverk og annet[rediger | rediger kilde]

Uro har flere betydninger. Betegnelsen kan blant annet brukes om liknende innretninger som pyntegjenstandene, det vil si om hjul eller maskindeler for eksempel i et urverk. Der er en uro et regulerende svingelegeme som svinger omkring sin egen akse og blir holdt i midtstilling av en spiralfjær.

Se også[rediger | rediger kilde]