Norges Husflidslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Norges Husflidslag er en kultur- og interesseorganisasjon som arbeider for å styrke den levende husflidstradisjonen i Norge ved å organisere aktiviteter og tiltak som utvikler husflidsfaglig interesse og kunnskap, produksjon og omsetning. Norges Husflidslag ble stiftet i 1910, og hadde i 2013 24 400 medlemmer, 377 lokallag, 35 tilknytta husflidsbutikker som er hel- eller deleid av fylkes- og/eller lokallag i Norges Husflidslag og 130 husflidshåndverkere[1].

Norges Husflidslag er medlem av Norges kulturvernforbund og Studieforbundet kultur og tradisjon. I 2014 ble organisasjonen akkreditert av UNESCO som Ikke-statlig organisasjon (NGO) med ekspertise innenfor immateriell kulturarv, som den tredje organisasjonen i Norge.

Norsk Husflid[rediger | rediger kilde]

Norges Husflidslag har siden 1964 gitt ut medlems- og fagbladet Norsk Husflid[2] som har husflid og håndverk som tema. Det redaksjonelle fokuset er på bunad, strikk, vev, tre, broderi, skinn, glass, tekstil, tradisjoner og design. Bladet har et opplag på mer enn 26 000 eksemplarer.[3]

Arbeid på lokalplan[rediger | rediger kilde]

Det frivillige arbeidet i lokal- og fylkeslagene består blant annet i arrangementer som for eksempel utstillinger og kursvirksomhet. Organisasjonen tilbød i samarbeid med Studieforbundet kultur og tradisjon i 2013 om lag 60 000 kurs- og studietimer innenfor blant annet vev, bunadssøm, tre og metall.[4]

Husflidskonsulentene[5][rediger | rediger kilde]

Per 2014 har Norges Husflidslag 18 husflidskonsulenter, en produktkonsulent og en barne- og ungdomskoordinator. Disse representerer Norges Husflidslag i fylkene og er fagfolk som yter service til organisasjonen, husflidhåndverkerne, fylkeskommunen, skoler og andre som ønsker råd eller veiledning. Mange husflidskonsulenter er også drivkrafter i nasjonale og lokale/regionale prosjekter.

Ung Husflid[rediger | rediger kilde]

Barn og unge (0-26 år) er et viktig satsingsfelt med en egen koordinator i Norges Husflidslag.[6]

Et område som er en del av Ung Husflid-satsingen er REFLID, der gjenbruk av materialer og (u)tradisjonell tilpasning av teknikker for å skape nye uttrykk står sentralt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.husflid.no/om_oss/fakta_om_nh/aarsmeldinger
  2. ^ Norsk Husflid: Om oss (besøkt 21. april 2013)
  3. ^ Norsk Husflid: Om oss (besøkt 21. april 2013)
  4. ^ [1] (besøkt 10. januar 2014)
  5. ^ Norges Husflidslag: Husflidskonsulentene (besøkt 21. april 2013)
  6. ^ Norges Husflidslag: Husflidskonsulentene (besøkt 21. april 2013)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]