Kavl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kavler i Henningsvær.
Foto: Jon Olav Eikenes (2009)

En kavl, eller en fløt, blir brukt til å holde fiskeredskaper som garn, line og not flytende. Kavler kan være av tre, never, bark, glass, kork eller plast.

Fram til rundt 1860 var trekavl det vanlige. På grunn av at tre trakk vann, måtte man ta av kavlene hver gang man trekte garnet og tørke dem før de kunne brukes på nytt. Senere ble trekavlene avløst av kavler i glass. Før de runde glasskavlene kom i bruk, hadde kavlene flaskeform. Kulene er sterkere, men det er ikke lett å feste noe til ei kule. Derfor måtte man knytte et nett rundt dem: kavelhue eller kavelhud. Gamle glasskavler har hue av naturtråd som sisal eller hamp, mens de nyere utgavene er laget av nylon.

De runde glasskavlene ble oppfunnet av en nordmann rundt 1840. Han het Christopher Faye, og var bosatt i Bergen. Hadeland glassverk startet produksjonen av runde glasskavler i 1841. Lignende kavler har vært produsert i mange europeiske land, som Portugal, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Sverige. Etter hvert ble kavlene erstattet av blåser i plast. De siste glasskavlene ble produsert av Flesland glassverk i 1956. På 50-tallet lå årsproduksjonen på 750 000 kavler.

Garnknytting/-seising, eller kavlbinding, er et av prosjektene i Norges Husflidslags landsomfattende dugnad «Rødlista».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tidsskriftet Ottar (hvilket nummer?)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]