Hakking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hakkenål med krok i èn ende.

Hakking, også kjent som tunisisk hekling, er en håndarbeidsteknikk hvor man lager ting ved hjelp av en hakkenål og garn. Hakkenålen ligner en lang heklenål, men den er helt rund. Det er som regel en krok i begge endene. Teknikken gir et ganske fast resultat og har tydelig rett- og vrangside.

Typisk for hakking er at man hele tiden har samme side mot seg. Man vender altså ikke arbeidet. Dette gjelder ikke om man hakker med to kroker (tokrokshakking). Da må man ha to tråder og enten kan man hakke noe rundt, eller man kan lage et produkt der for og bakside er nesten lik.

For å lage hakke starter man med å legge opp luftmasker som i vanlig hekling, men man avslutter ikke hver maske slik som i vanlig hekling. Istedet henter man tråden gjennom maskene. Det ser nå ut som om det er strikkemasker på hakkenålen. På neste rad fullfører man maskene ved å hekle av maskene som vanlige fastmasker. Dette kan man så gjenta til arbeidet er så stort som man ønsker.

Hakkenål[rediger | rediger kilde]

En hakkenål eller hakkekrok er et redskap som blir benyttet til hakking. Hakkenålen ser ut som en lang heklenål. Den kan ha krok i begge endene. Hakkenåler blir laget av bein, plast, metall eller tre. De blir ofte nummerert etter tykkelsen i millimeter.