Norsk håndverksinstitutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjørtlerfaget er et av fagene Norsk handverksutvikling arbeider for å videreføre i Norge. Foto: Inger Smedsrud/NHU

Norsk håndverksinstitutt ble etablert på Maihaugen i Lillehammer i 1987 under navnet Håndverksregisteret for å ta vare på og videreføre tradisjonelle håndverksfag og håndverkskunnskap som er i ferd med å forsvinne. Et register over håndverkere fra hele landet er et viktig hjelpemiddel i denne sammenheng. Et annet virkefelt er dokumentasjons- og opplæringsprosjekter for overføring av håndverksteknikker fra en tradisjonsbærer til en fagperson. Prosessen følges av en dokumentator. Som referansemateriell benyttes bl.a. foto og videopptak. Sekretariatet for små og verneverdige fag arbeider spesielt med de minste håndverksfagene som fører fram til svennebrev.

Inntil 2012 ivaretok Norsk håndverksinstitutt også en utdanningsordning, kalt stipendiatordningen for håndverkere, hvor godt kvalifiserte håndverkere kunne fordype seg i faget sitt i en treårsperiode. I alt fikk 11 håndverkere denne muligheten innen fagområdene trebåtbygging, tømring, tørrmuring, maling, smiing, tekstilarbeid, bunadtilvirking og urmakeri.

Instituttet er akkreditert av UNESCO med et spesielt ansvar for å arbeide med konvensjonen om immaterielle kulturarv som Norge ratifiserte i 2006.

Norsk håndverksinstitutts virksomhet er finansiert av Kulturdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Utdanningdirektoratet. Jon Bojer Godal har vært en viktig bidragsyter til utviklingen av instituttet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]