Nålebinding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Votter i nålebindingteknikk
Silhår i nålebinding fra Alvdal i Hedmark. Foto Norsk Folkemuseum, NFL.10283.

Nålebinding er en håndarbeidsteknikk. Man benytter en flat nål, gjerne laget av tre eller bein, og tråd av ull. Man nålebinder ved å lage en løkke og dra nål og tråd gjennom. Knuten som blir dannet blir ikke strammet, men danner den neste løkken. Maskestørrelsen avgjøres av størrelsen på tommelen. Man nålebinder oftest i ull ettersom man skjøter på en ny tråd ved toving.

Nålebinding gir et mer slitesterkt resultat enn strikking, men er noe mer tidkrevende. Teknikken kan blant annet brukes til å lage sokker og votter. Arbeider laget i nålebinding kan ligne hekling, hakking, pjoning eller strikkearbeid.

Nålebinding blir fortsatt praktisert av kvinner fra Nantistammen, Camisea regionen i Peru. De bruker det til å lage armbånd. Nålebinding er også populært i de skandinaviske landene.

Nålbinding har den egenskapen at det rakner ikke. Man kan klippe av tuppen på votten hvis den har blitt hullete der (noe som ofte skjedde på fiskebåtene ) og nålbinde på nytt og utnytte resten av vottene slik.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nålebinding fungerer godt med korte stykker av garn. Basert på dette, mener forskerne at teknikken kan være gammel, ettersom kontinuerlige lengder av garn ikke er nødvendig. Begrepet "Nålebinding" ble introdusert på 1970-tallet.

De eldste kjente eksempler på énpinne strikking er fargemønstrede sandalsokker fra koptisk kristne i Egypt (4. århundre e.Kr.), og hatter og sjal fra Paracas- og Nazcakulturene i Peru, datert mellom 300 f.Kr. og 300 e.Kr.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Leslie, Catherine Amoroso (2007): Needlework Through History. Greenwood Press, Westport CT.
  • Nordland, Odd (1961): Primitive Scandinavian textiles in knotless netting. Oslo.
  • Pearson, Michael (1984): Michael Pearson's Traditional Knitting. William Collins Sons & Co Ltd, London.
  • Skei, Aasta (1974): «Nålbandbinding.» (Artikkel i: Folkemuseet for Trondheim og Trøndelag. Årsskrift 1973, Trondheim, side 10-23.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]