Hopp til innhold

Presidentvalget i USA 1824

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
‹ 1820 USAs flagg 1828 ›
Presidentvalget i USA 1824
26. oktober - 1. desember 1824
John Quincy Adams Andrew Jackson
Kandidat John Quincy Adams Andrew Jackson
Parti Demokrat-republikaner Demokrat-republikaner
Hjemstat Massachusetts Tennessee
Visekandidat John C. Calhoun, Andrew Jackson, Nathan Sanford, Henry Clay John C. Calhoun, Nathan Sanford
Valgmenn 84 99
Stater vunnet 13 (etter avstemning i Representantenes hus 7 (etter avstemning i Representantenes hus
Stemmer 113 122 151 271
Oppslutning 30,9% 41,3%
William H. Crawford Henry Clay
Kandidat William H. Crawford Henry Clay
Parti Demokrat-republikaner Demokrat-republikaner
Hjemstat Georgia Kentucky
Visekandidat Nathaniel Macon, Martin Van Buren, Henry Clay, John C. Calhoun, Nathan Sanford, Andrew Jackson Nathan Sanford, John C. Calhoun, Andrew Jackson
Valgmenn 41 37
Stater vunnet 4 (etter avstemning i Representantenes hus N/A
Stemmer 40 856 47 531
Oppslutning 11,2%
Parti


Sittende president
James Monroe
Demokrat-republikaner

I presidentvalget i USA i 1824, det 10. i rekken, ble John Quincy Adams valgt til USAs 6. president den 9. februar 1825, etter at valget ble avgjort i Representantenes hus. I de siste årene hadde USA fungert som en ettpartistat, etter oppløsningen av Føderalistpartiet var Det demokratisk-republikanske parti eneste alternativ. I dette valget ble også demokrat-republikanerne splittet da fire kandidater kjempet om presidentembedet. Splittelsen hadde ennå ikke ført til endringer i partistrukturen, men senere skulle fløyen ledet av Andrew Jackson utvikle seg til å bli Det demokratiske partiet, mens fløyen ledet av John Quincy Adams skulle bli til Det nasjonalrepublikanske partiet og senere Whig Party.

Valgresultatet i 1824. Grønn viser stater vunnet av Jackson, rosa av Adams, blå av Crawford og oransje av Clay. Tallene viser antall valgmannsstemmer i hver stat. Klikk på kartet for å se en større utgave.

Dette valget skiller seg ut ved å være det eneste valget siden vedtaket av det 12. grunnlovstillegget hvor et presidentvalg ble avgjort i Representantenes hus. Dette skjedde fordi ingen av kandidatene fikk majoritet i valgmannskollegiet. Valget er også det eneste hvor kandidaten som fikk flest valgmannsstemmer ikke ble president (fordi det kreves majoritet, ikke bare flertall, for å vinne). Det sies også å være det første valget der den valgte presidenten ikke vant flertallet av folkets stemmer, men stemmene for hele nasjonen ble ikke målt. Flere stater holdt ikke valg blant folket på den tiden, men lot den politiske forsamlingen velge sine valgmenn.