Presidentvalget i USA 1789

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 USAs flagg 1792 ›
Presidentvalget i USA 1789
George Washington John Adams
Kandidat George Washington John Adams

(ble visepresident)

Parti Partiløs Partiløs
Hjemstat Virginia Massachusetts
Valgmenn 69 34
Stater vunnet 10 0
Oppslutning ¨

Sittende president
Ingen

Valgt president
George Washington

Presidentvalget i USA i 1789 var det første presidentvalget i USA, og det eneste som ikke har funnet sted i et partallsår. Valget kom som en følge av ratifiseringen av USAs grunnlov i 1788. Det startet 15. desember 1788 og ble avsluttet 10. januar 1789.[1] George Washington ble valgt til den første av sine to terminer som USAs president, og John Adams ble USAs første visepresident.

Før dette valget hadde USA ingen øverstkommanderende. Under det tidligere systemet, konføderasjonsartiklene, ble nasjonen ledet av Konføderasjonskongressen, som hadde en symbolsk leder, men han hadde ingen utøvende makt.

I praksis møtte den enormt populære George Washington ingen motstand under valget. Det eneste som egentlig trengte å bli avgjort var hvem som skulle bli visepresident. Slik det fungerte da hadde hver valgmann to stemmer, dersom en kandidat fikk majoriteten av stemmene ble han president, og den som fikk nest mest stemmer ble visepresident. Alle 69 valgmann avga én stemme til Washington, deres andre stemme ble delt mellom de 11 andre kandidatene. John Adams fikk flest av disse og ble dermed visepresident. Det 12. grunnlovstillegget, ratifisert i 1804, skulle forandre dette systemet, hver valgmann avlegger etter dette separate stemmer på president og visepresident.

Kandidatene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]