Presidentvalget i USA 1844

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
‹ 1840 USAs flagg 1848 ›
Presidentvalget i USA 1844
1. november - 4. desember 1844
James K. Polk Henry Clay
Kandidat James K. Polk Henry Clay
Parti Demokratene Whig
Hjemstat Tennessee Kentucky
Visekandidat George M. Dallas Theodore Frelinghuysen
Valgmenn 170 105
Stater vunnet 15 11
Stemmer 1 339 494 1 300 004
Oppslutning 49,5% 48,1%

Sittende president
John Tyler
Whig

Valgt president
James K. Polk
Demokratene

Presidentvalget i USA i 1844 var det 15. presidentvalget i USAs historie. Ved dette valget gjenerobret demokratene makten da James K. Polk slo ut Whigpartiets kandidat Henry Clay i et meget jevnt valg og ble landets 11. president.

Kart over valgresultatet. Blå viser stater vunnet av Polk/Dallas, gull av Clay/Frelinghuysen. Tallene viser hvor mange valgmenn hver stat hadde. Klikk på kartet for å se en større utgave.

Mye av valgkampen i 1844 dreide seg om utenrikspolitikk. Texas var også et tema, Polk mente Texas skulle innlemmes i USA, mens Clay var mot dette. Polk stilte til valg på en plattform som omfavnet amerikansk territorialekspansjon, og i tillegg til Texas mente demokratene at USA hadde et «klart og utvilsomt» krav på «hele» Oregon. Ved å knytte sammen grensetvisten i Oregon med den mer kontroversielle debatten om Texas appellerte demokratene til ekspansjonister både i nord og i sør. Polks motstand mot ekspansjon var en av grunnene til at han tapte valget, men også økonomiske spørsmål ble viktige for resultatet.

Dette var det siste valget som ble avholdt på forskjellige dager i forskjellige stater, fra og med valget i 1848 avholdt alle stater valg på samme dato i november.

Se også[rediger | rediger kilde]