Hopp til innhold

Presidentvalget i USA 1856

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
‹ 1852 USAs flagg 1860 ›
Presidentvalget i USA 1856
4. november 1856
James Buchanan John C. Frémont Millard Fillmore
Kandidat James Buchanan John C. Frémont Millard Fillmore
Parti Demokratene Republikanerne Know Nothing
Hjemstat Pennsylvania California New York
Visekandidat John C. Breckinridge William L. Dayton Andrew Jackson Donelson
Valgmenn 174 114 8
Stater vunnet 19 11 1
Stemmer 1 836 072 1 342 345 873 053
Oppslutning 45,3 % 33,1 % 21,6 %

Sittende president
Franklin Pierce
Demokratene

Valgt president
James Buchanan
Demokratene

Presidentvalget i USA i 1856 var det 18. presidentvalget i USAs historie, og det var et valg hvor det gikk uvanlig hett for seg i valgkampen. Republikanernes kandidat John Frémont fordømte Kansas-Nebraska-loven og førte hard kamp mot slaveriet. Demokraten James Buchanan advarte mot Republikanernes ekstremisme og mente at en republikansk seier ville føre til borgerkrig. Tidligere president Millard Fillmore representerte et tredje parti, det relativt nye Know-Nothingpartiet, som i stedet for å snakke om slaveriet fokuserte på anti-immigrasjon i valgkampen, noe som ga dem nesten en fjerdedel av stemmene i valget.

Kart over valgresultatet. Blå viser stater vunnet av Buchanan/Breckinridge, rød av Frémont/Dayton, og grå av Fillmore/Donelson. Tallene viser hvor mange valgmenn hver stat hadde. Klikk på kartet for å se en større utgave.

Den sittende presidenten, Franklin Pierce, måtte se seg slått i kampen for å bli renominert av Demokratene, som i stedet valgte James Buchanan fra Pennsylvania. Dette skyldtes delvis den splittelsen Kansas-Nebraska-loven hadde ført til i Det demokratiske partiet. Whigpartiet hadde gått i oppløsning over slaverispørsmålet, og nye grupper, som Det republikanske parti og Know-Nothingpartiet konkurrerte om å erstatte dem.

Buchanan vant valget sammen med sin visepresidentkandidat John C. Breckinridge. Med rundt 45 % av stemmene kunne han trå inn i embedet som USAs 15. president.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]