Hopp til innhold

Presidentvalget i USA 1800

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
‹ 1796 USAs flagg 1804 ›
Presidentvalget i USA 1800
Thomas Jefferson John Adams
Kandidat Thomas Jefferson John Adams
Parti Demokrat-republikaner Føderalist
Hjemstat Virginia Massachusetts
Visekandidat Aaron Burr Charles Cotesworth Pinckney, John Jay
Valgmenn 73 65
Stater vunnet 8 7
Stemmer 41 330 25 952
Oppslutning 61,4 % 38,6% %

Sittende president
John Adams

Presidentvalget i USA i 1800 blir noen ganger kalt «Revolusjonen i 1800», fordi det representerte et veiskille i USAs politiske historie. Visepresident Thomas Jefferson vant en klar seier over sittende president John Adams og innledet med dette en lang periode med demokratisk-republikansk styre og etter hvert også Føderalistpartiets undergang.

Valgresultat fordelt på stater. Grønn viser stater vunnet av Jefferson, oransje stater vunnet av Adams. Tallene indikerer antall valgmannsstemmer i hver stat. Klikk på kartet for å se en større utgave.

Presidentvalget synliggjorde en av svakhetene med den originale grunnloven i USA. Medlemmene i valgmannskollegiet kunne bare stemme på en president, hver valgmann avla to stemmer og den kandidaten som fikk nest flest stemmer ble visepresident. Demokrat-republikanerne planla at en av deres valgmenn skulle avstå fra å bruke sin andre stemme på Aaron Burr, noe som skulle ha ført til at Jefferson ville få én stemme mer enn Burr. Planen slo feil, og resultatet ble at de to fikk like mange stemmer. Valget ble dermed lagt i hendene til Representantenes hus, som hadde et flertall fra Føderalistpartiet. De fleste føderalistene stemte på Burr for å blokkere Jeffersons presidentskap, dette førte til en fastlåst situasjon i en uke. Føderalisten Alexander Hamilton, som mislikte begge kandidatene, men som likevel foretrakk Jefferson, avgjorde til slutt det hele og lot Jefferson innta presidentstolen 4. mars 1801. Hamilton mistet senere livet i en duell mot Burr, hvor dette var en av de bakenforliggende årsakene.

I 1804 ble det 12. grunnlovstillegget ratifisert, der sies det at valgmenn skal gi en separat stemme på president og visepresident.

Jeffersons seiersmargin på 22,8 % er den største seiersmarginen noen gang for en utfordrer til en sittende president.

Kandidatene[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]