Hopp til innhold

Presidentvalget i USA 1872

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
‹ 1868 USAs flagg 1876 ›
Presidentvalget i USA 1872
5. november 1872
Ulysses Grant Horace Greeley
Kandidat Ulysses Grant Horace Greeley
Parti Republikanerne Liberal-republikaner
Hjemstat Illinois New York
Visekandidat Henry Wilson B. Gratz Brown
Valgmenn 286 3/66
Stater vunnet 31 6
Stemmer 3 598 235 2 834 761
Oppslutning 55,6% 43,8%

Sittende president
Ulysses S. Grant
Republikanerne

Presidentvalget i USA i 1872 var det 22. presidentvalget i USAs historie. Den sittende presidenten Ulysses S. Grant ble i dette valget gjenvalgt med god margin.

Kart over valgresultatet. Rød viser stater vunnet av Grant/Wilson, blå av Greeley, avocado av Hendricks, variantene av grønn stater vunnet av Brown, Jenkins og Davis. Tallene viser antall valgmenn i hver stat. Klikk på kartet for å se en større utgave.

Det republikanske parti ble før dette valget splittet i to. Mange mente at Grant var både korrupt og for radikal, og resultatet ble dannelsen av Det liberal-republikanske parti et halvt år før valget. Dette partiet nominerte avismannen og politikeren Horace Greeley som presidentkandidat, og han fikk også nominasjonen fra Det demokratiske partiet. Grunnen til dette var frykten for at en egen demokratisk kandidat ville splitte Grants motstandere, og dermed redusere sjansene for a fjerne Grant fra embedet.

29. november 1872, etter folkets stemmegivning, men før valgmannskollegiet hadde avlagt sine stemmer, døde Horace Greeley. Valgmennene som skulle ha stemt på ham stemte dermed på fire andre presidentkandidater, og åtte forskjellige visepresidentkandidater. Greeley fikk tre valgmannsstemmer posthumant, men disse ble underkjent av Kongressen.

Veteranen Ulysses S. Grant vant 31 stater og dermed fire nye år i presidentstolen, denne gang ledsaget av Henry Wilson som visepresident.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]