Presidentvalget i USA 1796

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
‹ 1792 USAs flagg 1800 ›
Presidentvalget i USA 1796
John Adams Thomas Jefferson
Kandidat John Adams Thomas Jefferson
Parti Føderalist Demokrat-republikaner
Hjemstat Massachusetts Virginia
Visekandidat Thomas Pinckney Aaron Burr
Valgmenn 71 68
Stater vunnet 9 7
Stemmer 35 726 31 115
Oppslutning 53,4 % 46,6 %

Sittende president
George Washington

Valgt president
John Adams
Føderalist

Presidentvalget i USA i 1796 var det tredje presidentvalget i USAs historie. Det var også det første valget hvor den valgte presidenten og visepresidenten representerte motstående partier, noe som avsørte en svakhet ved det opprinnelige valgmannssystemet.

Den sittende presidenten, George Washington, hadde avvist å still til en tredje termin som president, og dermed ble det den sittende visepresidenten, John Adams, som stilte til valg for Føderalistpartiet. Med seg hadde han Thomas Pickney, en tidligere guvernør fra Sør-Carolina. Motkandidatene var tidligere utenriksminister Thomas Jefferson og senator Aaron Burr, som stilte for det demokratisk-republikanske partiet.

I motsetning til de to foregående valgene, hvor resultatet mer eller mindre var gitt på forhånd, ble det en skikkelig valgkamp før dette valget. Føderalistene prøvde å knytte det demokratisk-republikanske partiet opp mot den voldelige revolusjonen i Frankrike, og demokrat-republikanerne beskyldte føderalistene for å foretrekke monarkiet og aristokratiet.

Valget ble jevnt, og vinneren hadde ikke mer enn drøye 4500 stemmer mer enn nestemann. Selv om Adams vant fikk Thomas Jefferson flere valgmannsstemmer enn Pickney, og ble dermed valgt til visepresident.