Benjamin Lincoln

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Benjamin Lincoln
Benjamin lincoln by charles wilson peale.jpg
Født24. januar 1733
Massachusetts
Død9. mai 1810 (77 år)
Hingham
Utdannet ved Harvard University
Beskjeftigelse Offiser
Parti Føderalistpartiet
NasjonalitetStorbritannia, USA
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Benjamin Lincoln (født 24. januar 1733, død 9. mai 1810) var generalmajor i den kontinentale armé under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Fødselstedet til general Benjamin Lincoln i Hingham, Massachusetts. Foto fra 1936.

Lincoln var født i Hingham i Massachusetts i 1733. Han fulgte i sin fars fotspor i lokale embeter. Han arbeidet seg også oppover i gradene i den lokale militsen til han ble oberstløytnant i 1772. Han ble forfremmet til brigadegeneral i 1776, så generalmajor før han ble kommandant over alle styrkene i Boston–området. Etter at britene evakuerte Boston, sluttet Lincoln seg til general George Washington i New York og ledet den høyre vingen i slaget ved White Plains. Kort tid etter at han deltok i kamper ved Fort Independence, fikk han stillingen som generalmajor i den kontinentale armé.

Lincoln beveget seg sørover med general Washington og ble så sendt til den nordlige avdelingen for å hjelpe til mot generalmajor John Burgoynes felttog. Etter at han kom seg fra en alvorlig skade, ble Lincoln utnevnt til kommandant i den sørlige avdelingen i september 1778. Han mislyktes i å ta tilbake Georgia, ble omringet og tvunget til å overgi Charleston i mai 1780, et av de verste kontinentale nederlagene i krigen. Han ble nektet ære i krigen siden han overgav seg.

Etter at han ble utvekslet, returnerte Lincoln snart til Washingtons hovedarmé og ledet den til og med til Virginia der han spilte en betydelig rolle i overgivelsen ved Yorktown den 20. oktober 1781. General Charles Cornwallis ble så ydmyket av nederlagene for «kolonifolket» at han nektet å personlig overgi sitt sverd til general Washington. Han sendte sin nestkommanderende, general Charles O'Hara, i sitt sted. Som svar på dette, sendte Washington sin underordnede, generalmajor Lincoln, for å ta i mot sverdet til Cornwallis etter nederlaget ved Yorktown.

Lincoln hjalp senere til med å slå ned Shays' opprør i 1787. Han forble aktiv i det offentlige liv i forskjellige former til han trakk seg tilbake i 1809. Han døde i Hingham i 1810.

Arv[rediger | rediger kilde]

Steder oppkalt etter Benjamin Lincoln: