Gustav Hertz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gustav Ludwig Hertz
Gustav Hertz.jpg
Født 22. juli 1887
Hamburg, Det tyske keiserrike
Død 30. oktober 1975 (88 år)
Øst-Berlin, Øst-Tyskland
Gravlagt Ohlsdorf gravlund
Barn Carl Hellmuth Hertz
Utdannelse Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin
Yrke fysiker, universitetslærer
Nasjonalitet Tysk
Medlem av Akademie der Wissenschaften der DDR
Det saksiske vitenskapsakademiet
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Sovjetunionens Vitenskapsakademi
Utmerkelser Leninprisen, Fedrelandets fortjenstorden i gull, Fremragende vitenskapsmann av folket, DDRs nasjonalpris, Nobelprisen i fysikk, Max Planck-medaljen, Helmholtz-medaljen
Alma mater Humboldt-Universität zu Berlin
Fagfelt Fysikk
Akademisk veileder Heinrich Rubens
Max Planck
Kjent for Franck-Hertz-eksperiment

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1925

Gustav Ludwig Hertz (født 22. juli 1887 i Hamburg, død 30. oktober 1975 i Berlin) var en tysk fysiker, professor og nobelprisvinner.

Hertz ble født i Hamburg og studerte ved Universitetet i Göttingen, München og Berlin frem til han ble uteksaminert i 1911. I 1913 begynte han som forskningsassistent ved Berlins universitet, men ble tvunget til å forlate tjenesten alt året etter på grunn av første verdenskrig. Under Krigen ble Hertz alvorlig skadet, men kunne fremdeles vende tilbake til Berlin i 1917, der han nå fikk tjeneste som «privatdocent». Mellom 1920 og 1925 jobbet han i fysikklaboratoriet ved Philips' lampefabrikk i Eindhoven

I 1925 ble Hertz valgt til professor og sjef for Instituttet for fysikk ved universitetet i Halle, hvor han ble frem til 1928 da han flyttet tilbake til Berlin for å bli sjef for Instituttet for fysikk ved Technische Hochschule Berlin. Av politiske grunner forlot han den akademiske veerden i 1935 for å heller virke i industrien gjennom sin tjeneste som sjef for Siemens' forskningslaboratorium.

Ved krigens slutt i 1945, havnet Hertz i Sovjetunionen. Der jobbet han frem til 1954 da han fikk jobb som forskninsbas for Instituttet for fysikk ved Karl-Marx-Universität i Leipzig. Her ble han frem til han gikk av med pensjon.

Hertz mottok Nobelprisen i fysikk i 1925 sammen med professor James Franck for deres oppdagelse om de lover som styrer ved en kollisjon mellom et elektron og et atom (Franck-Hertz-eksperiment)

Han var nevø av fysikeren Heinrich Rudolf Hertz og far til Carl Hellmuth Hertz.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

NobelprisstubbDenne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.