Gamal Abdel Nasser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gamal Nasser (i midten) med Nikita Khrusjtsjov til høyre

Gamal Abdel Nasser (født 15. januar 1918, død 28. september 1970) var en egyptisk statsleder og offiser. Han var president i Egypt fra 1956 og til sin død i 1970.

Nasser var gift med Tahia og de hadde fem barn: tre sønner, Khaled, Abdul Hamid og Abdul Hakim, samt to døtre, Mona og Hoda.

Nasser ble uoffisiell leder av Egypt etter at kong Farouk I ble styrtet i 1952. I juni 1953 ble han visestatsminister, februar 1954 statsminister og november samme år også statssjef (militærguvernør). I 1956 ble han valgt til president og nasjonaliserte samtidig Suez-kanalen. Dette skulle samme år lede til den såkalte Suezkrisen.

Nasser førte en meget aktiv nasjonalistisk politikk og arbeidet for å samle de arabiske land under Egypts førerskap. Hans dristige utenrikspolitikk og radikale innenrikspolitikk skaffet ham meget stor popularitet i Egypt og i andre land i Midtøsten. I mars 1958 ble Nasser president for Den forente arabiske republikk (Egypt og Syria) og 1962 formann for den arabiske sosialistiske union. Etter nederlaget i krigen mot Israel juni 1967 erklærte Nasser at han var trådt tilbake som president. Beslutningen ble imidlertid like etter omgjort, og han ble nå dessuten sjef for regjeringen. I 1970 distanserte Nasser seg fra de mest pågående grupper innenfor den arabiske geriljabevegelsen og anbefalte drøftinger med Israel om våpenhvile.

I september 1970 var det et møte mellom flere av de arabiske landene i Egypt hvor vanskelige fredsavtaler ble drøftet. Emiren av Kuwait ble fulgt til flyet av Nasser 28. september. Nasser følte seg dårlig den dagen og på kvelden døde han av et hjerteinfarkt. I forbindelse med begravelsen tre dager senere var Kairos gater fylt av millioner mennesker fra hele Egypt.

Hans bok Egypts frigjøring kom i norsk oversettelse 1959.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Nasser ble i 2004 posthumt utnevnt til den sørafrikanske Ordenen O. R. Tambos følgesvenner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Gamal Abdel Nasser – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Mohammed Naguib 
Egypts president
Etterfølger:
 Anwar Sadat