Hopp til innhold

Darfur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Darfur

Darfur er en region i den vestre delen av Sudan. Navnet betyr furfolkets hjem. Den grenser mot Libya, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan. Darfur har cirka seks millioner innbyggere. Den er delt i provinsene Shamal Darfur, Gharb Darfur og Janub Darfur. De to største byene er Nyala og Al Fasher.

Den nordligste delen av regionen er en del av Saharaørkenen, mens den sørlige delen klimatisk tilhører savannebeltet. Sentralt i Darfur finner vi et høylandsområde. Det høyeste fjellet her er Jebel Marra. Dette er en død vulkan på ca. 3000 meter. Høylandsrområdet mottar relativt stabil med nedbør, noe som gjør det egnet for jordbruk. Randsonen mot ørkenen har tradisjonelt blitt utnyttet av kamel- og sauenomader, mens savannebeltet i sør er kjerneområdet for kvegdrift.

Folkegrupper og språk

[rediger | rediger kilde]

Darfur er en språklig og etnisk sammensatt region. Rundt 40 prosent av regionens innbyggere har arabisk som morsmål. De arabisktalende er dels etterkommere etter grupper som opprinnelig utvandret fra Den arabiske halvøy, dels opprinnelige afrikanske folkegrupper som har blitt arabisert. Arabisktalende grupper dominerer den sørlige og østlige delen av regionen, men det finns også en minoritet av nomadiske arabisktalende grupper i nord og vest.

Furfolket er den største ikke-arabiske folkegruppa i Darfur. Andre viktige ikke-arabiske folkegrupper i Darfur er masalittene, zaghawaene, midobene og dajuene.