Tripolitania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tripolitania

Kart over Tripolitania

Status Historisk region og tidligere libysk provins (1934-1963)
Adm. senter Tripoli
Areal 353 000 km²
Befolkning 3 601 853

Kart over området

Tripolitania (arabisk طرابلس, Tarābulus) er en historisk region og en tidligere libysk provins, eller stat. Området innbefatter tre byer i det nåværende Libya, derav navnet, som er gresk for tre byer. Området ligger geografisk samlet ved kysten i den nordvestre delen av landet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Havnebyene ble grunnlagt av fønikerne i det åttende århundret før Kristus, og utgjorde den østlige delen av det karthagiske rike på 300-tallet før Kristus. Området havnet i nubidiske hender i 146 f. Kr., for så 100 år senere å bli innlemmet i det romerske riket.

Vandalene overtok området i år 435, før Det bysantinske riket over makten på 500-tallet. Araberne erobret området på 600-tallet. I 1553 tok osmanene makten i området, og beholdt den til 1911, da det ble erobret av Italia i den italiensk-tyrkiske krigen. Provinsen oppnådde delvis selvstyre etter krigen, men området ble igjen erobret under andre verdenskrig, denne gangen av de allierte. I 1951 ble de tre provinsene Tripolitania, Fezzan og Kyrenaika slått sammen i dannelsen av kongeriket Libya.

Tilhørende byer[rediger | rediger kilde]