Det nederlandske ostindiske kompani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nederlands koloniområder med områdene til Det nederlandske ostindiske kompani markert i en lysere grønnfarge rundt Indiahavet samt St. Helena i Atlanterhavet. Bruk høyeste oppløsning for å se de mange enkeltstående handelsstasjoner.
VOC Amsterdam, kopi av VOC-fartøy som ble sjøsatt i 1748 og sank i 1749.

Det nederlandske ostindiske kompani (nederlandsk: Vereenigde Oostindische Compagnie, forkortet VOC, «forente østindiske kompani») var et nederlandsk handelskompani stiftet 20. mars 1602, da det ble tildelt monopol på kolonivirksomhet i Asia av Generalstatene. Det var den første multinasjonale korporasjonen i verden, og det var det første selskapet som utstedte aksjer. Det forble viktig i handelen i nesten to århundrer før det gikk konkurs og ble oppløst i 1798.

VOC bestod av seks kamre (Kamers) i Amsterdam, Middelburg (for Zeeland), Enkhuizen, Delft, Hoorn og Rotterdam. Delegater fra disse kamrene samlet seg som Heeren XVII (de sytten herrene).

Til rådet Heeren XVII ble åtte delegater sendt fra kammeret i Amsterdam, fire fra Zeeland, og én fra hvert av de mindre kamrene. Amsterdam hadde derfor en betydelig innflytelse i rådet. Av den grunn var zeelanderne særlig mistenksomme i starten av VOCs virksomhet. Frykten var ikke ugrunnet, siden delegatfordelingen i praksis betød at Amsterdam staket ut kursen for det som skjedde.

De seks kamrene skaffet startkapitalen for det nederlandske «Ostindiske» kompani:

Kammer Kapital (Gylden)
Amsterdam 3 679 915
Zeeland 1 300 405
Enkhuizen 540 000
Delft 469 400
Hoorn 266 868
Rotterdam 173 000
Totalt: 6 424 588

Det var ikke så enkelt å skaffe kapital i Rotterdam. En betydelig del kom fra innbyggere i Dordrecht. Selv om byen ikke klarte å skaffe like mye kapital som Amsterdam eller Zeeland, hadde Enkhuizen den største aksjekapitalen i VOC. Mange av de første 358 aksjeeierne var mindre entreprenører som våget å ta risikoen.

Logoen til Amsterdam-kammeret i VOC

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.