Phasmophobia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phasmophobia
UtviklerKinetic Games
UtgiverKinetic Games
DistributørSteam
SpillmotorUnity
Siste versjon0.5.2.1 (4. mars 2022)
PlattformMicrosoft Windows
Utgivelse18. september 2020 (globalt)
SjangerOverlevelsesskrekk, VR-spill, actionspill
ModusFlerspiller, enspiller
Nettstedkineticgames.co.uk

Phasmophobia er et skrekkspill basert på spøkelsesjakting utviklet og utgitt av den britiske videospillutvikleren Kinetic Games. Spillet ble tilgjengelig med tidlig tilgang gjennom Steam for Microsoft Windows med VR-støtte i september 2020. Spillet fikk økt popularitet i oktober 2020 på grunn av velkjente Twitch-strømmere og YouTubere som dekket det for, blant annet, allehelgensaften.[1] Spillet var det bestselgende spiller på Steam i løpet av flere uker i oktober og november 2020.[2]

I juni 2021 annonserte den enslige utvikleren av spillet at utviklerlaget skulle bli større, med to nye ansatte som skal fokusere på det visuelle og programmering. Dette gjør at «Dknighter», den tidligere aleneutvikleren av spillet, kan fokusere på å implementere nytt innhold og forbedre spillopplevelsen.[3] Kinetic Games opprettholder en offentlig liste med gjøremål på Trello hvor de viser frem hva som er under arbeid, testing og uklare idéer.[4]

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

I løpet av en «runde» kan opp til fire spillere samarbeide om å identifisere ånder av forskjellige typer, som blant annet poltergeister, banshee, demoner og yūrei, som har forskjellige egenskaper.[5] Spillerne kan bruke verktøy som EMF-meter, ouijabrett og UV-lommelykter for å finne spor etter åndene som befinner seg i området. I ny og ne vil ånden i området gå på jakt, og har da muligheten å eliminere spillerne fra spillet, hvor de resterende spillerne må fortsette uten dem. Spillet tar i bruk spillernes mikrofon for å «kommunisere» med spøkelset gjennom enkle kommandoer som «who are you?» og «show yourself», ofte gjennom spillets ouijabrett eller «spirit box», et håndholdt, radiolignende apparat.

Når spillerne er sikre på hvilken type ånd de har møtt, kan de notere det i sin notatbok, som fungerer som et slags prøvesvar. Spillerne får beskjed etter runda om de hadde rett eller ei, og eventuelt hvor mye fiktive «penger» de har tjent på oppdraget, som de kan bruke på nytt utstyr om de så har mistet sitt gamle utstyr etter eliminering.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Phasmophobia, da det er i en tidlig tilgangsfase, har fått ålreite tilbakemeldinger fra kritikere, men generelt positive tilbakemeldinger fra spillere. Gamer.no beskrev spillet i oktober 2020 som «kjedelig til tider», men nevnte at det har et godt utgangspunkt.[6] Steam-anmeldelsene er markert som «overveldende positive» per 12. november 2021.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marshall, Cass (14. oktober 2020). «A janky ghost game is blowing up on Twitch». Polygon (engelsk). Besøkt 15. oktober 2020. 
  2. ^ Vaz, Christian (9. november 2020). «Phasmophobia continues to dominate Steam's top sellers list». PCGamesN (engelsk). Besøkt 18. desember 2020. 
  3. ^ «Phasmophobia Dev Team Expands Beyond One Person». ScreenRant (engelsk). 20. juni 2021. Besøkt 12. november 2021. 
  4. ^ Marshall, Cass (4. oktober 2021). «New Phasmophobia ghosts are on their way to haunt and murder you». Polygon (engelsk). Besøkt 12. november 2021. «These two new mysterious ghost friends appear to be part of the Halloween Update, which is currently listed as “In Progress” on the developer’s public Trello board.» 
  5. ^ «Phasmophobia ghost types – all ghosts in the game». PCGamesN (engelsk). Besøkt 12. november 2021. 
  6. ^ «Ulidelig skummelt og dørgende kjedelig». Gamer.no (norsk). Besøkt 12. november 2021. 
  7. ^ «Phasmophobia på Steam». store.steampowered.com (norsk). Besøkt 12. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]