Elektromagnetisk feltmåling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elektrisk feltmåler type FP2000 (frekvensområde 100 kHz – 2500 MHz)

Elektromagnetiske feltmålinger er målinger av omgivelsene (rundt) elektromagnetiske felt[1][2]. Målingene utføres ved hjelp av spesielle sensorer eller sonder, slik som EMF-meter. Disse sensorene eller måleapparatene kan bli generelt ansett som antenner, men med forskjellige egenskaper. Måleinstrumentene bør ikke perturbere det elektromagnetiske feltet, og må hindre kopling og refleksjon så mye som mulig for å få nøyaktige resultater. Det er to hovedtyper av EMF målinger:

  • bredbåndsmålinger: utført ved hjelp av en bredbåndstilkobling til sonden, som er en enhet som registrerer hvilken som helst signal over et bredt spekter av frekvenser, og er vanligvis laget med tre uavhengige diode detektorer;
  • frekvens-selektive målinger: der målesystemet består av en feltantenne og en frekvens-selektiv mottaker eller spektrumanalysator som tillater å overvåke frekvensområder av interesse.

EMF-meter[rediger | rediger kilde]

En EMF-måler er et vitenskapelig instrument for måling av elektromagnetiske felt (forkortet som EMF). De fleste EMF-metre måler elektromagnetisk strålingsfluks (DC-felt) eller endring i et elektromagnetisk felt over tid (AC-felt), i hovedsak det samme som en antenne gjør for radioen, men med ganske forskjellige deteksjonsegenskaper.

Et eksempel på en EMF-måler.


Elektrosmogmeter[rediger | rediger kilde]

Det finnes også såkalte "elektrosmog"-målere som bare måler det generelle elektromagnetiske feltet på stedet, angitt i dBm og mikrowatt pr kvadratmeter (mw/m2).[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Elektromagnetiske felt (emf)». www.arbeidstilsynet.no (norsk). 
  2. ^ Smedbold, Hans Thore (11. april 2021). «elektromagnetisk felt». Store medisinske leksikon. Besøkt 14. juni 2021. 
  3. ^ «cornet electrosmog meter». 
  4. ^ «Safety Standards for Electromagnetic Fields». www.emfwise.com. Besøkt 14. juni 2021.