Balthazar Lange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Balthazar Conrad Lange
Født25. mars 1854
AskerRediger på Wikidata
Død13. september 1937 (83 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Arkitekt
Utdannet ved Gottfried Wilhelm Leibniz Universität HannoverRediger på Wikidata
Barn Kristofer LangeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Norsk
Utmerkelser Ridder av ÆreslegionenRediger på Wikidata

Balthazar Conrad Lange (født 25. mars 1854 i Asker, død 13. september 1937 i Oslo) var en norsk arkitekt.

Han startet arbeidslivet etter å ha gått ut fra realskolen i Arendal i 1869 som assistent i et år hos arkitekt Nestor Thomassen. Han gikk deretter i murer-lære før høsten 1870 reiste til Kristiania som elev hos arkitekt Jacob Wilhelm Nordan i Kristiania og var elev ved Den kongelige tegneskole (Tegneskolen) i tre år fram til 1873.

I 1873 stiftet han, sammen med 8 andre, Norsk arkitektforening. Trass i foreningens nasjonale navn, kom medlemsmassen til å bestå av disse ni i de to årene den eksisterte, fram til 1875.[1]

Etter studietiden ved Tegneskolen, fikk han et såkalt «håndverksstipendium» for å fullførte arkitektutdannelsen ved Polytechnische Institut i Hannover i årene 18751877.

Etter å ha kommet tilbake til Kristiania arbeidet han som assistent hos arkitekt August Tidemand i to år før han arbeidet hos stadskonduktør Georg Andreas Bull. Fra 1878 og fram til 1881 var han arkitekt ved statsbanenes anleggskontor, hvor han blant annet sto for stasjonsbygninger i Østfold og Vestfold, samt Porsgrunn stasjon. Av større arbeider som jernbanearkitekt tegnet han Trondheim stasjon, Larvik stasjon som har en speilvendt tvilling i Tønsberg gamle stasjon og Bergen gamle stasjon som ble revet i 1976 og som var endestasjonen for Vossebanen. Disse stasjonene var i tegl, mens Sandefjord stasjon fra 1881 er i tre. Stasjonsbygningene i tre bygger i stor grad på Peter Andreas Blix' typetegninger for stasjoner.

Lange har også tegnet flere bygninger i Arendal, da han var gift med Elise Kløcker, som tilhørte borgerskapet i byen. Han tegnet bl.a. en ny bankbygning for Arendals Sparebank, men den ble aldri realisert, da banken gikk konkurs i 1886.[2]

Han begynte som bygningsinspektør hos stadsarkitekten i Kristiania, og i 1898 ble han ny stadsarkitekt, hvor han ble fram til han gikk av med pensjon i 1920.

Andre arbeider[rediger | rediger kilde]

Sagene brannstasjonSagene i Oslo

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brochmann, Odd. - disse arkitektene. Oslo 1986, side 20.
  2. ^ Banken som aldri ble bygd, Avtrykk.no, 14.12.2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]