Oslo Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo Museum
StedFrognerparken og Grønland
TypeKulturhistorisk museum
MuseumsdirektørLars Emil Hansen
Etablert1. jan. 2006
Kart
1 = Bymuseet
2 = Arbeidermuseet
3 = Interkulturelt Museum
Oslo Museum
59°55′27″N 10°42′12″Ø
Nettstedhttp://www.oslomuseum.no

Oslo Museum er et kulturhistorisk museum i Oslo som ble opprettet 1. januar 2006 gjennom sammenslutning av tre eksisterende museer: Oslo Bymuseum, Interkulturelt Museum og Teatermuseet. Arbeidermuseet ble åpnet i 2013. Museets administrasjon er lokalisert sammen med Bymuseet og Teatermuseet på Frogner hovedgård. I 2010 hadde museet samlet 79 888 besøkende.[1] I 2019 ble Oslo Museum kåret til årets museum av Norges museumsforbund.[2]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bymuseet, Interkulturelt Museum og Teatermuseet gikk sammen om å opprette det nye museet som en konsekvens av den statlige museumsreformen. Den nye museumsstiftelsen fungerte i begynnelsen under arbeidstittelen «Hovedstadsmuseet», men har fra desember 2006 navnet Oslo Museum.

Avdelinger på Oslo Museum[rediger | rediger kilde]

Museet består av avdelingene Bymuseet, Teatermuseet, Interkulturelt Museum og Arbeidermuseet. Bymuseet og Teatermuseet er lokalisert på Frogner Hovedgård i utkanten av Frognerparken. Interkulturelt Museum er lokalisert på Grønland, adresse Tøyenbekken 5, mens Arbeidermuseet holder til i Sagveien 28 på Sagene.

Bymuseet[rediger | rediger kilde]

Bymuseet og Teatermuseet holder til på Frogner Hovedgård.

Utdypende artikkel: Bymuseet (Oslo Museum)

Bymuseet, tidligere Oslo Bymuseum, er det kulturhistoriske museet for Oslo by med det tidligere Aker herred. Museet ble stiftet 22. desember 1905 som foreningen «Det gamle Christiania». Initiativtager og leder inntil 1912 var arkitekt Fritz Holland. Museet disponerer lokaler i Frogner Hovedgård i Frognerparken, hvor de første utstillingene ble åpnet i hovedbygningen i 1909. På 1980-tallet ble østfløyen i gårdsanlegget innredet for Bymuseets faste byhistoriske utstillinger. I 2000 sto museets nye administrasjonsbygning ferdig på østsiden av anlegget. Vestfløyen ble i 2003 tatt i bruk som lokale for skiftende utstillinger. Like ved hovedhovedbygningen ligger også Henriette Wegners paviljong, en tepaviljong som ble flyttet fra Blaafarveværket til Frogner Hovedgård i 1837.

Bymuseet var inntil utgangen av 2005 fortsatt organisert som en privat forening, men ble i hovedsak finansiert ved offentlige tilskudd fra Oslo kommune og staten. Foreningen ble oppløst ved vedtak i generalforsamlingen på hundreårsdagen 22. desember 2005. Samtidig ble det besluttet å opprette en stiftelse til å forvalte eiendomsretten til samlingene og en venneforening til å ivareta medlemmenes interesser.

Interkulturelt Museum[rediger | rediger kilde]

Interkulturelt Museum holder til i Grønland Kulturstasjon.

Utdypende artikkel: Interkulturelt Museum

Interkulturelt Museum, tidligere Internasjonalt kultursenter og museum, holder til i Grønland Kulturstasjon, Tøyenbekken 5 i Oslo. Museet ble startet i 1990 av Bente Guro Møller og arbeider for å fremme forståelse og respekt for kulturelt mangfold. I første etasje har museet en fast utstilling som belyser innvandringens historie og kulturelle endringer i det norske samfunnet. I galleriet presenteres aktuell kunst fra kunstnere med innvandrerbakgrunn. I tillegg arrangerer museet seminarer, konserter, foredrag og debattkvelder.

I 1999 flyttet museet til Grønland Kulturstasjon og de gamle fengselscellene ble omgjort til museum. Huset inneholder også kunstgalleri, konsertlokale, seminarrom, museikkskole og kulturverksted.

Teatermuseet[rediger | rediger kilde]

Teatermuseet holdt til i Gamle rådhus frem til 2010, før det ble flyttet til Frogner Hovedgård.

Utdypende artikkel: Teatermuseet

Teatermuseet er et museum for teaterhistorie og scenekunst. Museet ble opprettet som en egen stiftelse i 1972, men forløperen Kristiania Teaterhistoriske Forening åpnet allerede i 1939 en teaterhistorisk utstilling i Rådmannsgården, Rådhusgata 19. Museet er i dag samlokalisert med Bymuseet i Frognerparken.

Initiativtagere til å stifte Kristiania Teaterhistoriske Forening i 1922 var skuespiller, teaterdirektør og billedkunstner Johan Fahlstrøm (1867–1938), skuespiller Sophie Reimers (1853–1932), skuespiller Harald Otto (1865–1928) og instruktør og teaterhistoriker Johan Peter Bull (1883–1960). «Jiborn» Bull ble foreningens første formann og den drivende kraft bak innsamlingen av gjenstander til de teaterhistoriske samlingene. Gjenstandene ble i 1947 overdratt til Norsk Skuespillerforbund. I 1956 ble Teaterhistorisk selskap opprettet som en etterfølger av Teaterhistorisk Forening. Formålet var å støtte museet og fremme teaterhistorisk forskning. Senere ble Teatermuseets venneforening organisert som støttespiller. Museet ble formelt organisert som en stiftelse i 1972 med Trine Næss som bestyrer.

Teatermuseet fikk ikke permanent tilholdssted i Rådhusgata 19, men museet fikk nye lokaler i det Gamle rådhus, Nedre Slottsgate 1 fra 1981, og kom samme år inn under støtteordningen for halvoffentlige museer med tilskudd fra Oslo fylkeskommune. I mellomtiden hadde museet en midlertidig utstilling i Oslo kommunes informasjonssenter i 1975, «Teatermuseet i seneste laget».

Etter en brann 5. mai 1996 måtte Teatermuseet inntil videre stenges, men fikk igjen nytt tilholdssted i Gamle Rådhus etter utbedring av brannskader 1997. Trine Næss gikk av våren 2000, og den nye og siste leder for det selvstendige Teatermuseet var Ragnhild Wang fra 2000 til 2006. Ved utgangen av 2010 avviklet Oslo Museum sitt leieforhold i Gamle rådhus av økonomiske årsaker.

I 2008 åpnet en ny teaterhistorisk utstilling «I rampelyset – scenekunst i Oslo frem til i dag» i Bymuseets østfløy. Utstillingen tar for seg hovedtrekk og høydepunkter i Oslos teater- og scenekunsthistorie, alt fra de tidlige teatrene og byens frodige revyliv til opera og ballett, .

Arbeidermuseet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Arbeidermuseet (Oslo)

Arbeidermuseet holder til i Apotekergården, Sagveien 28, som vender mot plassen ved Beierbrua.

Arbeidermuseet åpnet i Apotekergården, Sagveien 28 på Sagene i juni 2013. Museet viser industri- og arbeiderhistorie fra områdene langs Akerselva, som var svært viktig i utviklingen av norsk industri fra 1840-årene.

Samlingene[rediger | rediger kilde]

Oslo Museum samler alle typer kulturhistorisk materiale (fotografier, kunstobjekter, gjenstander, tekstil, møbler, bøker og arkivalia) som kan belyse Oslos historie og samtid. Gjenstandene oppbevares i magasiner på museet på Frogner, samt i enkelte satellitter rundt i Oslo. Mange gjenstandener er digitalisert (46351 gjenstander, pr. 10.01.2012) og gjort tilgjengelig for publikum på Digitalt Museum.

Særlig verdifulle er kunstsamlingen og fotosamlingen med Oslo-motiver og portretter. Fotosamlingen er en av landets største og dokumenterer byens utvikling fra fotografiets barndom til i dag. I 2010 gikk Oslo Museum sammen med Oslo byarkiv om å opprette nettstedet oslobilder.no med søkbar tilgang til de digitaliserte delene av fotosamlingene ved begge institusjoner.

Formidling[rediger | rediger kilde]

Oslo Museum formidler i museets utstillinger og har i tillegg satellitt-utstillinger i arbeiderboliger på Tøyen og Sagene. Museet administrerer arrangementer og byvandringer i Kjenn din by-programmet og utgir tidsskriftet Byminner (startet 1955). Museet har til en hver tid flere vandreutstillinger på rundtur i landet.

Arbeidermuseum[rediger | rediger kilde]

Oslo Museum fikk i 2011 bevilget 2,5 millioner fra Kulturdepartementet til et nytt arbeidermuseum for å formidle arbeider- og industrikultur langs Akerselva.[3] Oslo Museum skal samarbeide med Norsk Teknisk Museum, Bydel Sagene og Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek og skape et utemuseum med et lite formidlingssenter. Det planlegges åpning av et besøkssenter ved inngangen til 2013.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]