Fjærland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bøyabreen sett i fra skogen utenfor bygda
Hvis man er ekstra sprek, får man en fin tur opp i fjellene. Derfra kan man se nesten hele Fjærland, og litt til.
Hotel Mundal ved Fjærlandsfjord
Fjærland sett fra rutebåten utover i fjorden
Bøyafjellstølen i Bøyadalen - nedlagt seter for gardene Bøyum i Fjærland

Fjærland er bygda innerst i Fjærlandsfjorden, en arm av Sognefjorden. Bygda har omtrent 300 innbyggere og ligger i Sogndal kommune. Bygdesenteret er Mundal hvor Hotel Mundal og Fjærland kirke ligger like ved hverandre. Fjærland startet med breturisme allerede på midten av 1800-tallet og har bidratt til å brøyte vei for norsk breturisme gjennom mange generasjoner.

Fjærland er en levende jordbruksbygd med melkeproduksjon og turisme som hovednæringer. Landskapet er særegent med sine store flate områder mellom stupbratte fjell. Flatene har til stor del oppstått fra morenemasser fra breen og har gjort Fjærland til et godt egnet sted for jordbruk. Det er meget tett mellom fjorden og breen, og Supphellebreen er den lavestliggende breen i Europa på bare 60 høydemeter. For å ta seg ut på breen må man gå opp til Flatbrehytta, via Supphelledalen, og videre ut på breen.

Norsk bremuseum, tegnet av Sverre Fehn, ligger i Fjærland[1], og bygda har også vært bokby siden 1995.

Fjærland ligger ved foten av Jostedalsbreen, omgitt av høye fjell, og hadde lenge ingen annen forbindelse med omverdenen enn via båt. Dette forandret seg da dagens riksvei 5 ble videreført i tunnel til bygda fra Skei i 1986. I 1994 fikk Fjærland enda en vei i tunnel ut fra bygda sørover, til Sogndal. Denne veien ble åpnet 30. oktober 1994 av Kjell Opseth. Dette var slutten på den faste ferjetrafikken på Fjærlandsfjorden, men det går ennå en sommerrute fra 1. mai til 30. september. Denne legger til kai 2 ganger per dag i sesongen.

Fram til 2000 var Fjærland del av Balestrand kommune.

Jostedalsbreen nasjonalpark er lettest tilgjengelig i Fjærland (Sogndal kommune) og i Jostedalen (Luster kommune), og breen er godt synlig fra riksvei 5.

Mange turister kommer til Fjærland i sommerhalvåret for å oppleve den vakre naturen, blant dem i mange år den amerikanske visepresidenten Walter Mondale, som hadde et spesielt forhold til stedet idet hans besteforeldre kom fra bygdesentrumet Mundal.

Bokby[rediger | rediger kilde]

Mange cruisebåter har valgt å legge turen innom Fjærland. Bokbyen er også kjent i Fjærland. Mange turister kommer til Fjærland for å besøke bokbyen. Denne bokbyen er en av de mest kjente i Norge. Mange av bøkene man finner der har en lang historie bak seg.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brekke, Nordhagen, Lexau (2003). Norsk arkitekturhistorie. Norge: Det norske samlaget. ISBN 82-521-5748-3.