Carl-Gustaf Rossby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl-Gustaf Rossby
Født28. desember 1898
Adolf Fredriks församling
Død19. august 1957 (58 år)
Gustav Vasa församling
Gravlagt Norra begravningsplatsen
Utdannet ved Stockholms universitet, Universitetet i Leipzig, Universitetet i Bergen
Doktorgradsveileder Ivar Fredholm
Beskjeftigelse Meteorolog, universitetslærer, matematiker, fysiker, oseanograf
Nasjonalitet Sverige, USA (1939–)
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, American Academy of Arts and Sciences, Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Utmerkelse Carl-Gustaf Rossby-medaljen (1953), International Meteorological Organization Prize (1957)

Carl-Gustaf Rossby (født 28. desember 1898 i Stockholm, død 19. august 1957 i Stockholm) var en svensk fysiker og meteorolog. Han regnes som en av de viktigste forskerne innafor teoretisk meteorologi i det 20. århundre.

Rossby studerte ved Geofysisk institutt i Bergen under Vilhelm Bjerknes, og ble som hans assistent en del av Bergensskolen i meteorologi. I 1926 fikk han en vitenskapelig stilling i USA. Etter tjue år vendte han tilbake til Sverige, der han ledet arbeidet som i 1954 førte fram til verdens første værmelding basert på numeriske beregninger.

Rossby var særlig opptatt av storskala bevegelser i atmosfæren og av atmosfærens kjemiske sammensetning. I 1939 gjorde han den banebrytende oppdagelsen av hvordan østgående strømmer i den øvre troposfæren bremses av jordrotasjonen – uttrykt i Rossbys bølgelikning. Han ivret også for at meteorologien skulle nærme seg andre naturvitenskaper, særlig oseanografien på grunn av den sterke interaksjonen mellom atmosfæren og verdenshavene.

En rekke grunnleggende begreper i meteorologien har fått navn etter Rossby; rossbybølge, rossbyradius, rossbyregime, rossbyparameter.

Massachusetts Institute of Technology deler hvert år ut en pris til beste doktoravhandling på områdene atmosfære, hav og klima under navnet rossbyprisen.