Carl-Gustaf Rossby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carl-Gustaf Rossby
Født 28. desember 1898
Stockholm
Død 5. april 1923
Stockholm
Utdannelse Stockholms universitet
Nasjonalitet Sverige, USA
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien
Utmerkelser Carl-Gustaf Rossby-medaljen, International Meteorological Organization Prize

Carl-Gustaf Rossby (født 28. desember 1898 i Stockholm, død 19. august 1957 i Stockholm) var en svensk fysiker og meteorolog. Han regnes som en av de viktigste forskerne innafor teoretisk meteorologi i det 20. århundre.

Rossby studerte ved Geofysisk institutt i Bergen under Vilhelm Bjerknes, og ble som hans assistent en del av Bergensskolen i meteorologi. I 1926 fikk han en vitenskapelig stilling i USA. Etter tjue år vendte han tilbake til Sverige, der han ledet arbeidet som i 1954 førte fram til verdens første værmelding basert på numeriske beregninger.

Rossby var særlig opptatt av storskala bevegelser i atmosfæren og av atmosfærens kjemiske sammensetning. I 1939 gjorde han den banebrytende oppdagelsen av hvordan østgående strømmer i den øvre troposfæren bremses av jordrotasjonen – uttrykt i Rossbys bølgelikning. Han ivret også for at meteorologien skulle nærme seg andre naturvitenskaper, særlig oseanografien på grunn av den sterke interaksjonen mellom atmosfæren og verdenshavene.

En rekke grunnleggende begreper i meteorologien har fått navn etter Rossby; rossbybølge, rossbyradius, rossbyregime, rossbyparameter.

Massachusetts Institute of Technology deler hvert år ut en pris til beste doktoravhandling på områdene atmosfære, hav og klima under navnet rossbyprisen.