Patrick Swayze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Patrick Swayze
FødtPatrick Wayne Swayze
18. aug. 1952[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Houston (USA, Texas)[5]
Død14. sep. 2009[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (57 år)
Los Angeles (USA, California)[6]
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, sanger og låtskriver, skuespiller, danser, sanger, koreograf, stemmeskuespiller, filmprodusent, aikidoka Rediger på Wikidata
Utdannet vedCoastal Carolina University
San Jacinto College
Waltrip High School
EktefelleLisa Niemi (19752009)
FarJesse Wayne Swayze[7]
MorPatsy Swayze
SøskenDon Swayze
NasjonalitetUSA
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år19792009
IMDbIMDb

Patrick Wayne Swayze (født 18. august 1952, død 14. september 2009) var en amerikansk danser, Golden Globe-nominert skuespiller, sanger og sang-skribent. Hans gjennombruddsrolle var som danseinstruktør i filmen Dirty Dancing fra 1987, og han hadde også en stor filmsuksess med filmen Ghost fra 1990. Mange vil også huske ham som sørstatsgeneralen Orry Main i TV-serien Nord og sør.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv og familie[rediger | rediger kilde]

Patrick Wayne Swayze ble født i Houston i Texas av foreldrene Jesse Wayne Swayze og koreograf og ballettskoleeier Patsy Swayze. Hans far døde av hjerteinfarkt.[8] Ifølge sin egen nettside var han delvis apache. Hans bror, Don Swayze, er også skuespiller. Swayze gikk på St Rose of Lima Catholic School, Oak Forest Elementary School, Black Middle School, og Waltrip High School i Houston.[8] Han bodde i Oak Forest-området i Houston mesteparten av sitt liv. Han tok utdannelse i dans ved the Harkness Ballet School og Joffrey Ballet School i New York.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Swayze giftet seg med Lisa Niemi i 1975.[9] Paret holdt sammen siden Lisa som femtenåring begynte å ta dansetimer hos Swayzes mor.

Etter et sykehusopphold på grunn av alkoholisme, trakk Swayze seg tilbake til sine rancher i California og New Mexico for å arbeide med araberhester. Hans best kjente hest var en arabisk hingst kalt «Tammen». Han var også opptatt av åndelighet. Han ble oppdratt i den romersk-katolske tro, men senere i livet fordypet han seg i både bahai, buddhisme og scientologi.[8]

Alkoholisme[rediger | rediger kilde]

Swayze la seg inn på en klinikk for å bli kurert for alkoholisme etter at hans søster Vicky døde.[8][10]

Kreftsykdom[rediger | rediger kilde]

Swayze fikk diagnostisert kreft i bukspyttkjertelen sent i januar 2008.[9] Enkelte nettsteder og tabloidaviser meldte 6. mars 2008 at han kun hadde fem uker igjen å leve, men dette ble avkreftet.[9] «Patrick har en svært begrenset sykdom og ser ut til å respondere bra på behandlingen så langt. Alle meldingene om tidsrammen for prognosen hans og de fysiske sideeffektene er definitivt usannheter» uttalte Swayzes lege George Fisher.[9] Etterhvert kom det allikevel meldinger om at Swayze var operert i all hast, og hadde fjernet deler av magesekken.[11]

Det var magasinet National Enquirer som først fortalte om Swayzes sykdom. «Patrick fikk nylig beskjed om at kreften har spredt seg til leveren,» sa en kilde i Swayzes familie til magasinet.[12]

Patrick Swayze sovnet stille inn med familien rundt seg den 14. september 2009.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Swayzes første profesjonelle opptreden var som danser for Walt Disney Company i Disney on Parade. Deretter fikk han en rolle i en oppsetning av Grease på Broadway, før han debuterte på film som «Ace» i Skatetown, U.S.A. (1979). Han var også med i TV-serien M*A*S*H i 1981. Swayzes neste filmroller var i filmer som The Outsiders (1983), det fiktive krigsdramaet Red Dawn (1984) og Youngblood (1986). Hans første større suksess kom med tv-serien Nord & Sør fra 1985, som hadde handling fra den amerikanske borgerkrigen.

Dirty Dancing[rediger | rediger kilde]

Medspiller Jennifer Grey i Dirty Dancing

Han fikk stjernestatus med filmen Dirty Dancing fra 1987, der han spilte danselærer på et hotell. Den andre hovedrollen ble spilt av Jennifer Grey. De to hadde også vært motspillere i filmen De unge tapre. Dirty Dancing var opprinnelig en lavbudsjett-film som produksjonsselskapet regnet ville bli vist på kino i bare én uke, og deretter bli sendt rett ut på videomarkedet. Men filmen ble en stor internasjonal kinosuksess, og ble den første filmen som noensinne hadde solgt over 1 million video-eksemplarer. Pr 2007 hadde Dirty Dancing tjent inn over USD 300 millioner over hele verden. Det har også blitt laget nye fjernsynsserier, musikaler og videospill med utgangspunkt i den opprinnelige filmen fra 1987. Swayze fikk en Golden Globe-nominasjon for sin rolle i filmen. Han sang også en av sangene i filmen, «She's Like the Wind», som han opprinnelig skrev sammen med Stacy Widelitz til filmen Grandview, U.S.A.. Sangen ble en «top 10 hit» i USA og har senere blitt spilt inn av andre artister, blant andre David Hasselhoff. I 2006 laget artisten Lumidee til en hiphop-versjon av «She's Like the Wind» som gikk til topps på listene i Tyskland.

Etter Dirty Dancing[rediger | rediger kilde]

Etter suksessen med Dirty Dancing fikk Swayze kun tilbud om roller som ga ham lite nytt å spille på. Han var med i flere filmer som «floppet». Filmen Road House (1989) fikk imidlertid gode kritikker. Men hans neste store suksess på filmlerretet kom i 1990 da han spilte i Ghost mot Demi Moore og Whoopi Goldberg.[13] Denne rollen viste seg å ha en stor påvirkning på samtidskunstnere, og moderne hiphop-lyrikere bruker rutinemessig frasen «Like a Swayze» med referanse til filmen. I 1991 spilte han sammen mot Keanu Reeves (som han tidligere spilte mot i Youngblood) i actionfilmen Point Break.

I 1996 ble Swayze alvorlig skadet under innspillingen av filmen Letters from a Killer, da han falt av en hest og traff et tre.[8] Han brakk begge beina og fikk også store skader i en skulder. Opptakene ble utsatt i to måneder, men filmen fikk til slutt premiere i 1999. Swayze kom seg etter skadene, men hadde problemer med å finne nye roller helt til han i 2000 spilte i Waking Up in Reno mot Billy Bob Thornton og Charlize Theron, samt i Forever Lulu med Melanie Griffith.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

I 2001 spilte Swayze i science fiction-filmen Donnie Darko, og i 2004 spilte han rollen som «Allan Quatermain» i King Solomon's Mines. Han hadde også en rolle i en oppfølger til Dirty Dancing, Dirty Dancing: Havana Nights, der han igjen spilte rollen som danselærer.

Patrick Swayze debuterte på teaterscenene i London 27. juli 2006 som «Nathan Detroit» i musikalen Guys and Dolls, med Neil Jerzak som motspiller. Han spilte i denne oppsetningen frem til 25. november 2006. Han opptrådte også i Broadway-oppsetninger av Goodtime Charley og Chicago (2003).

En av Swayzes siste roller var i filmen Christmas in Wonderland. I august 2007 spilte Swayze en eldre rockestjerne i filmen Powder Blue, der hans yngre bror Don Swayze spilte en av de andre rollene. Dette var brødrenes første film sammen. Den siste tiden frem til han ble syk arbeidet Patrick Swayze med en pilotepisode til en dramaserie for fjernsyn kalt The Beast, der han spilte rollen som FBI-agenten «Charles Barker».

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Listen under er ikke komplett, se Internet Movie Database – Patrick Swayze: Awards

Golden Globe[rediger | rediger kilde]

  • 1996 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Comedy/Musical – To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar
  • 1991 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Comedy/Musical – Ghost
  • 1988 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Comedy/Musical – Dirty Dancing

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Listene under er ikke komplett, se Internet Movie Database – Patrick Swayze

År Film Rolle Kommentarer
1983 Uncommon Valor Kevin Scott
The Outsiders Darrel «Darry» Curtis
1984 De unge tapre Jed Eckert
Grandview, U.S.A. Ernie «Slam» Webster
1986 Youngblood Derek Sutton
1987 Dirty Dancing Johnny Castle Golden Globe-nominert
Steel Dawn Nomad
1988 Tiger Warsaw Chuck «Tiger» Warsaw
1989 Next of Kin Truman Gates Nominert for Razzie Award for Worst Actor
Road House Dalton Nominated for Razzie Award for Worst Actor
1990 Ghost Sam Wheat Golden Globe-nominert
1991 Point Break Bodhi
1992 City of Joy Max Lowe
1993 Father Hood Jack Charles
1995 Disney's Tall Tale Pecos Bill
Three Wishes Jack McCloud
To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar Vida Boheme Golden Globe-nominert
1998 Letters from a Killer Race Darnell
Black Dog Jack Crews
2001 Donnie Darko Jim Cunningham
Green Dragon Gunnery Sergeant Jim Lance
2002 Waking Up in Reno Roy Kirkendall
2003 11:14 Frank
2004 Dirty Dancing: Havana Nights Dance class instructor
Dragon Sword Garth
King Solomon's Mines Allan Quatermain
2005 Keeping Mum Lance
Icon Jason Monk
2006 The Fox and the Hound 2 Cash (voice)
2007 Jump! Richard Pressburger
Christmas in Wonderland Wayne Saunders Ferdig
2008 Powder Blue TBA Patrick Swayzes siste rolle i en film.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000019897, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 100338[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b c d e The Internet Movie Database: Bio - Patrick
  9. ^ a b c d Kjendis: Patrick Swayze har dødelig kreft Arkivert 9. mars 2008 hos Wayback Machine., 6. mars 2008
  10. ^ Middlehurst, Lester. "Drink, suicide and why I turned against Hollywood", Daily Mail, 29. november 2005
  11. ^ Side2: - Swayze akutt-operert, 17. april 2008
  12. ^ Aftonbladet Swayze räknar ner mot slutet
  13. ^ Dirty Dancing, The E! True Hollywood Story, first aired September 3, 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]