Patrick Swayze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Patrick Swayze
Patrick Swayze 2006.jpg
Født Patrick Wayne Swayze
18. august 1952
USA Houston, Texas, USA
Død 14. september 2009 (57 år)
USA Los Angeles, California, USA
Ektefelle Lisa Niemi, 1975–2009
Mor Patsy Swayze
Bror Don Swayze
Yrke Skuespiller
Nasjonalitet USA
Aktive år 19792009 (film)
Kjente roller «Johnny Castle» i Dirty Dancing
«Sam Wheat» i Ghost
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Patrick Wayne Swayze (født 18. august 1952, død 14. september 2009) var en amerikansk danser, Golden Globe-nominert skuespiller, sanger og sang-skribent. Hans gjennombruddsrolle var som danseinstruktør i filmen Dirty Dancing fra 1987, og han hadde også en stor filmsuksess med filmen Ghost fra 1990. Mange vil også huske ham som sørstatsgeneralen Orry Main i TV-serien Nord og sør.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv og familie[rediger | rediger kilde]

Patrick Wayne Swayze ble født i Houston i Texas av foreldrene Jesse Wayne Swayze og koreograf og ballettskoleeier Patsy Swayze. Hans far døde av hjerteinfarkt.[1] Ifølge sin egen nettside, er han delvis apache. Hans bror, Don Swayze, er også en skuespiller. Swayze gikk på St Rose of Lima Catholic School, Oak Forest Elementary School, Black Middle School, og Waltrip High School i Houston.[1] For det meste av sitt liv har han bodd i Oak Forest området i Houston. Hans formelle danseutdannelse tok han ved the Harkness Ballet og Joffrey Ballet Schools i New York.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Swayze var vært gift med Lisa Niemi fra 1975.[2] Paret holdt sammen siden Lisa, 15 år gammel, begynte å ta dansetimer hos Swayzes mor.

Etter et sykehusopphold på grunn av alkoholisme, trakk Swayze seg tilbake til sine rancher i California og New Mexico for å arbeide med arabiske hester. Hans best kjente hest var den avdøde Tammen, en arabisk hingst. Han fulgte også flere spirituelle tradisjoner. Selv om han vokste opp med den romersk-katolske tro, studerte han også bahá'í, buddhisme og scientologi.[1]

Alkoholisme[rediger | rediger kilde]

Swayze var på en klinikk for å komme over sin alkoholisme etter at hans søster Vicky døde.[3][1]

Kreftsykdom[rediger | rediger kilde]

Swayze fikk diagnostisert kreft i bukspyttkjertelen sent i januar 2008.[2] Enkelte nettsteder og tabloidaviser meldte 6. mars 2008 at han kun hadde fem uker igjen å leve, men dette ble avkreftet.[2] «Patrick har en svært begrenset sykdom og ser ut til å respondere bra på behandlingen så langt. Alle meldingene om tidsrammen for prognosen hans og de fysiske sideeffektene er definitivt usannheter», sa Swayzes lege, George Fisher, i en uttalelse.[2] Etterhvert kom det allikevel meldinger om at Swayze var operert i all hast, og hadde fjernet deler av magesekken.[4]

Negative prognoser[rediger | rediger kilde]

Den svenske avisen Aftonbladet siterer National Enquirer, magasinet som først fortalte om Swayzes sykdom. «Patrick fikk nylig beskjed om at kreften har spredd seg til leveren,» sier en kilde i Swayzes familie til magasinet.[5]

Patrick Swayze sovnet stille inn, med familien rundt seg, 14. september 2009.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Swayzes første profesjonelle opptreden var som danser for Walt Disney Company, Disney on Parade, så i produksjonen av Grease på Broadway, før han debuterte på film som «Ace» i Skatetown, U.S.A. (1979). Han var også med i TV-serien M*A*S*H i 1981). Swayzes første filmroller var i filmer som The Outsiders (1983), det fiktive krigsdramaet Red Dawn (1984) og Youngblood (1986) men hans aller første større suksess kom med tv-serien Nord & Sør fra 1985, som hadde handlingen plassert til den amerikanske borgerkrigen.

Dirty Dancing[rediger | rediger kilde]

Hans virkelig gjennombrudd som stjerne kom med hans rolle som danseinstruktør på et hotell i filmen Dirty Dancing fra 1987, der hans tidligere ballett-erfaring kom til god nytte. Han spilte sammen med Jennifer Grey, som han også hadde spilt sammen med i filmen De unge tapre. Dirty Dancing var opprinnelig en lavbudsjett-film. som opprinnelig var planlagt å gå på kino kun en uke, for så å gå direkte til video, men den ble overraskende populær, og fikk massiv internasjonal suksess. Det var den første filmen noensinne som solgte over 1 million video-eksemplarer, og har pr 2007 tjent over USD 300 millioner over hele verden, og sørget for flere alternative versjoner av filmen i nye fjernsynsserier, musikaler og videospill. Swayze fikk en Golden Globe-nominasjon for sin rolle i filmen, og han sang også en av sangene i filmen, «She's Like the Wind», som han opprinnelig skrev sammen med Stacy Widelitz til filmen Grandview, U.S.A.. Sangen ble en top-10 hit i USA, og har blitt spilt inn av andre artister som David Hasselhoff, og ble i 2006 konvertert til en hiphop-versjon av Lumidee, som fikk den til topps på listene i Tyskland.

Etter Dirty Dancing[rediger | rediger kilde]

Etter suksessen med Dirty Dancing, ble Swayze kun tilbudt en spesiell type roller, og var med i flere filmer som «floppet». I 1989 spilte han derimot i en film som fikk god mottakelser, Road House. Men hans største nye suksesfilm kom i 1990 når han spilte i Ghost, sammen med skuespillerinnene Demi Moore og Whoopi Goldberg.[6] Denne rollen viste seg å ha en stor påvirkning på samtidskunstnere, og moderne hip-hop lyrikere bruker rutinemessig frasen «Like a Swayze», og refererer til filmen. I 1991 spilte han sammen med Keanu Reeves (som han tidligere spilte med i Youngblood) i en annen suksessfull actionfilm Point Break.

I 1996 ble Swayze alvorlig skadet mens han spilte inn filmen Letters from a Killer da han falt av en hest og traff et tre.[1] Begge beinene ble brukket og han fikk også store skader i skuldren. Filmingen ble utsatt i to måneder, men filmen fikk tilslutt premiere i 1999. Swayze kom seg etter skadene, men hadde problemer med å finne nye roller helt til 2000, da han spilte i Waking Up in Reno sammen med Billy Bob Thornton og Charlize Theron og i Forever Lulu med Melanie Griffith.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

I 2001 spilte Swayze i science fiction-filmen Donnie Darko, og i 2004 tok han rollen som Allan Quatermain i King Solomon's Mines; han hadde også en rolle i en oppfølger til Dirty Dancing, Dirty Dancing: Havana Nights, der han igjen spilte rollen som en danseinstruktør.

Patrick Swayze gjorde sin debut på teater-scenene i London i musikalen Guys and Dolls som Nathan Detroit 27. juli 2006 sammen med Neil Jerzak, og fortsatte i denne rollen frem til 25. november 2006. Han opptrådte også i en Broadway-oppsetting av Goodtime Charley og Chicago (2003).

En av Swayzes seneste roller var i filmen Christmas in Wonderland. I august 2007 spilte Swayze en eldre rockestjerne i filmen Powder Blue sammen med sin yngre bror Don Swayze, i deres første film sammen. Swayze arbeidet også før sin død på en pilot for en dramaserie for fjernsyn, ved navn The Beast, hvor han spilte rollen som FBI-agenten Charles Barker.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Listen under er ikke komplett, se Internet Movie Database – Patrick Swayze: Awards

Golden Globe[rediger | rediger kilde]

  • 1996 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Comedy/Musical – To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar
  • 1991 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Comedy/Musical – Ghost
  • 1988 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Comedy/Musical – Dirty Dancing

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Listene under er ikke komplett, se Internet Movie Database – Patrick Swayze

År Film Rolle Kommentarer
1983 Uncommon Valor Kevin Scott
The Outsiders Darrel «Darry» Curtis
1984 De unge tapre Jed Eckert
Grandview, U.S.A. Ernie «Slam» Webster
1986 Youngblood Derek Sutton
1987 Dirty Dancing Johnny Castle Golden Globe-nominert
Steel Dawn Nomad
1988 Tiger Warsaw Chuck «Tiger» Warsaw
1989 Next of Kin Truman Gates Nominert for Razzie Award for Worst Actor
Road House Dalton Nominated for Razzie Award for Worst Actor
1990 Ghost Sam Wheat Golden Globe-nominert
1991 Point Break Bodhi
1992 City of Joy Max Lowe
1993 Father Hood Jack Charles
1995 Disney's Tall Tale Pecos Bill
Three Wishes Jack McCloud
To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar Vida Boheme Golden Globe-nominert
1998 Letters from a Killer Race Darnell
Black Dog Jack Crews
2001 Donnie Darko Jim Cunningham
Green Dragon Gunnery Sergeant Jim Lance
2002 Waking Up In Reno Roy Kirkendall
2003 11:14 Frank
2004 Dirty Dancing: Havana Nights Dance class instructor
Dragon Sword Garth
King Solomon's Mines Allan Quatermain
2005 Keeping Mum Lance
Icon Jason Monk
2006 The Fox and the Hound 2 Cash (voice)
2007 Jump! Richard Pressburger
Christmas in Wonderland Wayne Saunders Ferdig
2008 Powder Blue TBA I post-production pr mars 2008

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e The Internet Movie Database: Bio - Patrick
  2. ^ a b c d Kjendis: Patrick Swayze har dødelig kreft, 6. mars 2008
  3. ^ Middlehurst, Lester. "Drink, suicide and why I turned against Hollywood", Daily Mail, 29. november 2005
  4. ^ Side2: - Swayze akutt-operert, 17. april 2008
  5. ^ Aftonbladet Swayze räknar ner mot slutet
  6. ^ Dirty Dancing, The E! True Hollywood Story, first aired September 3, 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Patrick Swayze – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia CommonsRedigere på wikidata