Donnie Darko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Donnie Darko
Generell informasjon
SjangerDrama / Thriller / Eventyr / Mysterie
Utgivelsesår2001
Prod.landUSA
Lengde1 t. 53 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørRichard Kelly
ProdusentAdam Fields
Nancy Juvonen
Sean McKittrick
ManusforfatterRichard Kelly
MusikkMichael Andrews
SjeffotografSteven B. Poster
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jake Gyllenhaal
BirollerJena Malone
Drew Barrymore
Patrick Swayze
Maggie Gyllenhaal
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
FilmselskapFlower Films
BudsjettUSD 4,5 millioner
TotalomsetningUDS 4,1 millioner
Premiere(r)19. januar 2001 (Sundance FF)
26. oktober 2001 (USA)
9. juli 2004 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)Redigere på wikidata

Donnie Darko er en amerikansk mysterie-drama og eventyrthriller fra 2001, skrevet og regissert av debutanten Richard Kelly. Hovedrollen spilles av Jake Gyllenhaal, mens sentrale biroller spilles av Jena Malone, Drew Barrymore, Patrick Swayze og Maggie Gyllenhaal. Filmen handler om en tenåringsgutt i en amerikansk forstad som opplever en rekke merkverdige ting gjennom vesener som kontakter ham nattestid. Hans omgivelser tror det er innbilninger, men selv er han usikker. Filmen hadde en begrenset visning de første to årene og ble stort sett satt opp på diverse filmfestivaler. Den ble ikke satt opp på norske kinoer før i 2004. Samme år ble forøvrig en «director's cut»-utgave lansert på DVD. Filmen ble raskt ansett som en kultfilm.[1][2][3]

Donnie Darko blander elementer fra en mengde sjangere, deriblant science fiction, skrekk, drama, mystery, kunstfilm og high school-komedie.

Originalmusikken er komponert av Michael Andrews. Filmen inneholder også en del (dystre) sanger fra tida den foregår i, som Joy Divisions «Love Will Tear Us Apart» og Echo & the Bunnymens «The Killing Moon».

Filmen ble meget godt mottatt av kritikerne, men ble ikke sett av så mange. Noe som delvis skyldest at den ble vist på meget begrenset antall kinoer. Den ble imidlertid en stor suksess på video.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i 1988 og sentrerer rundt Donnie Darko, en 16-årig schizofren og svært intelligent gutt. En natt blir han kalt ut av huset av den uhyggelige, nesten 2 meter høye kaninlignende skapningen Frank, som forteller ham at verden vil gå under om 28 dager, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder. Mens Donnie er ute av huset, krasjer en flymotor gjennom taket til rommet hans.

Filmen fortsetter med å fortelle hva som hendte disse 28 dagene, og seeren settes inn i en mengde figurer: Donnies familie, hans nye kjæreste Gretchen Ross, den radikale engelsklæreren Karen Pomeroy, den over 100 år gamle damen Roberta Sparrow, noen av Donnies venner og fiender og den erkeamerikanske selvhjelpsterapeuten Jim Cunningham.

Trådene nøstes opp i den mystiske slutten, men man sitter like fullt igjen med mange ubesvarte spørsmål. Flere av disse besvares i den fiktive boka The Philosophy of Time Travel, som foruten å spille en viktig rolle i filmen er å finne på DVD-en og på Internett.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble innspilt i løpet av en måneds tid sommeren 2000.

Den ble ikke satt opp på norske kinoer før i 2004, men ble vist på Oslo Filmfestival allerede i november 2001.

Richard Kelly ble tildelt en Saturn Award for regien. Den ble tildelt flere festivalpriser, og ble nominert til storjuryens pris for beste dramatikk ved Sundance filmfestival.[4]

Anmelderne

Filmen ble meget godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 86 % på Rotten Tomatoes[5] og 71% på Metacritic.[6] Directors Cut-versjonen, som kom i 2004, fikk enda bedre mottakelse.[7][8] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav originalversjonen 2,5 av 4 stjernert[9] og directors cut 3 av 4 stjerner.[10]

Anmelderne i Dagbladet og VG gav den terningkast fire, mens Aftenposten gav den terningkast fem.[11] Dagbladets anmelder skrev: «I tillegg til å legge ut en komplisert vev i storyen, har den masse fortellerenergi. Sånn sett har man følelsen av å ha sett tre-fire filmer på en gang. Men storyen tas på alvor her; derfor føler man seg ikke undervurdert som seer underveis».[12] Aftenpostens anmelder skrev: «At filmen bruker drømmens absurde språk, er kanskje den beste beskrivelsen på denne utrolig fascinerende filmen».[13] Nettstedet CINERAMA gav den terningkast seks og skrev: «Det er en rar film, men kamelene som vi må sluke smaker virkelig godt, så Donnie Darko blir aldri egentlig smal. En moderne klassiker, intet mindre».[14]

Publikum

Filmen innbrakte 4,1 millioner dollar på verdensbasis, hvorav 1,3 millioner i USA. Produksjonskostnadene var på 4,5 millioner dollar.[15] Den beskjedne publikumssuksessen skyldest at den ble vist på et meget begrenset antall kinoer i USA (58 på det meste). Til sammenligning ble alle de 10 mest innbringende filmen det året vist på over 3000 kinoer (For eksempel ble Harry Potter and the Sorcerer's Stone på det meste vist på 3672 kinoer i USA).[16]

Den ble en stor hit på video og innbrakte i perioden 2002-2004 over 14 millioner dollar på salg- og leiefilm.[17] Directors cut-versjonen innbrakte ytterligere millioner.

Directors Cut

Den 29. mai 2004 ble directors cut lansert på Seattle International Film Festival. Denne er 20 minutter lenger enn den originale versjonen. Den ble utgitt på DVD i 2005.

Oppfølger

En oppfølger, S. Darko, som kom i 2009 ble slaktet av kritikerne.[18] Handlingen i denne kretser rundt Donnie Darkos søster. Hverken regissør Richard Kelly, eller Jake Gyllenhaal hadde noen tilknytning til denne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ A.V. club – The New Cult Canon: Donnie Darko (21.2.2008)
 2. ^ BBC – Cult aspirations for Donnie Darko (25.10.200)
 3. ^ Sight and Sound – Film of the Month: Donnie Darko (2002) Arkivert 24. oktober 2008 hos Wayback Machine. «Donnie Darko is a cult movie in the making»
 4. ^ IMDb awards
 5. ^ «Donnie Darko (certified fresh)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 25. april 2017. 
 6. ^ «Donnie Darko». Metacritic. Besøkt 25. april 2017. 
 7. ^ «Donnie Darko: The Director's Cut». Metacritic. Besøkt 25. april 2017. 
 8. ^ «Donnie Darko: The Director's Cut (certified fresh)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 25. april 2017. 
 9. ^ Ebert, Roger
 10. ^ Ebert, Roger - Dir. cut
 11. ^ Filmfront
 12. ^ Dagbladet – Donnie Darko (8.7.2004)
 13. ^ Aftenposten – Ukens premierer (7.7.2004)
 14. ^ «CINERAMA (26.10.2010)». Arkivert fra originalen 16. november 2012. Besøkt 7. februar 2012. 
 15. ^ The Numbers
 16. ^ Boxofficemijo - 2001 DOMESTIC GROSSES
 17. ^ Movie Gurus – Donnie Darko: The Director's Cut «By 2004, the film had grossed over $14 million in video sales and rentals»
 18. ^ «S. Darko: A Donnie Darko Tale». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 25. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Donnie Darko – sitater
Wikiquote-logo.svg Engelsk Wikiquote: Donnie Darko – sitater