Donnie Darko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Donnie Darko
Donnie Darko
Generell informasjon
Sjanger Fantasy, drama, thriller
Nasjonalitet USA USA
Utgitt 19. januar 2001 (Sundance Filmfestival)
26. oktober 2001 (USA)
9. juli 2004 (Norge)
Lengde 113 min.
Aldersgrense 15 år (2004)
Produksjon
Regissør Richard Kelly
Manus Richard Kelly
Produsent Adam Fields
Nancy Juvonen
Sean McKittrick
Musikk Michael Andrews
Sjeffotograf Steven B. Poster
Klipp Sam Bauer
Eric Strand
Medvirkende Jake Gyllenhaal
Holmes Osborne
Mary McDonnell
Patrick Swayze
Annen informasjon
Filmformat 2,35:1
Budsjett $4,5 millioner
Totalomsetning $4,1 millioner
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Donnie Darko er en amerikansk dramathriller og fantasyfilm fra 2001, skrevet og regissert av debutanten Richard Kelly. Hovedrollen spilles av Jake Gyllenhaal, mens sentrale biroller spilles av Jena Malone, Drew Barrymore, Patrick Swayze, Holmes Osborne, Mary McDonnell og Maggie Gyllenhaal. Filmen hadde en begrenset visning de første to årene og ble stort sett satt opp på diverse filmfestivaler. Den ble ikke satt opp på norske kinoer før i 2004. Samme år ble forøvrig en «director's cut»-utgave lansert på DVD. Filmen ble raskt ansett som en kultfilm.[1][2][3]

Donnie Darko blander elementer fra en mengde sjangere, deriblant science fiction, skrekk, drama, mystery, kunstfilm og high school-komedie.
Originalmusikken er komponert av Michael Andrews. Filmen inneholder også en del (dystre) sanger fra tida den foregår i, som Joy Divisions «Love Will Tear Us Apart» og Echo & the Bunnymens «The Killing Moon».

Filmen ble meget godt mottatt av kritikerne, men ble ingen publikumssuksess. Noe som delvis skyldest at den ble vist på meget begrenset antall kinoer. Den ble imidlertid en stor suksess på video og innbrakte over $14 millioner i perioden 2002-2004.
Richard Kelly ble tildelt en Saturn Award for regien. Den ble tildelt flere festivalpriser, og ble nominert til storjuryens pris for beste dramatikk ved Sundance filmfestival.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i 1988 og sentrerer rundt Donnie Darko (Jake Gyllenhaal), en 16-årig schizofren og svært intelligent gutt. En natt blir han kalt ut av huset av den uhyggelige, nesten 2 meter høye kaninlignende skapningen Frank (Duval), som forteller ham at verden vil gå under om 28 dager, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder. Mens Donnie er ute av huset, krasjer en flymotor gjennom taket til rommet hans.

Filmen fortsetter med å fortelle hva som hendte disse 28 dagene, og seeren settes inn i en mengde figurer: Donnies familie, hans nye kjæreste Gretchen Ross (Malone), den radikale engelsklæreren Karen Pomeroy (Barrymore), den over 100 år gamle damen Roberta Sparrow (Patience Cleveland), noen av Donnies venner og fiender og den erkeamerikanske selvhjelpsterapeuten Jim Cunningham (Swayze).

Trådene nøstes opp i den mystiske slutten, men man sitter like fullt igjen med mange ubesvarte spørsmål. Flere av disse besvares i den fiktive boka The Philosophy of Time Travel, som foruten å spille en viktig rolle i filmen er å finne på DVD-en og på Internett.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble innspilt i løpet av en måneds tid sommeren 2000.

Den ble ikke satt opp på norske kinoer før i 2004, men ble vist på Oslo Filmfestival allerede i november 2001.

Anmelderne

Filmen ble meget godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 85% på Rotten Tomatoes[5] og 71% på Metacritic.[6] Directors Cut-versjonen, som kom i 2004, fikk enda bedre mottakelse.[7][8] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav originalversjonen 2,5 av 4 stjernert[9] og directors cut 3 av 4 stjerner.[10]

Anmelderne i Dagbladet og VG gav den terningkast fire, mens Aftenposten gav den terningkast fem.[11] Dagbladets anmelder skrev: «I tillegg til å legge ut en komplisert vev i storyen, har den masse fortellerenergi. Sånn sett har man følelsen av å ha sett tre-fire filmer på en gang. Men storyen tas på alvor her; derfor føler man seg ikke undervurdert som seer underveis».[12] Aftenpostens anmelder skrev: «At filmen bruker drømmens absurde språk, er kanskje den beste beskrivelsen på denne utrolig fascinerende filmen».[13] Nettstedet CINERAMA gav den terningkast seks og skrev: «Det er en rar film, men kamelene som vi må sluke smaker virkelig godt, så Donnie Darko blir aldri egentlig smal. En moderne klassiker, intet mindre».[14]

Publikum

Filmen innbrakte $4,1 millioner på verdensbasis, hvorav $1,3 millioner i USA. Produksjonskostnadene var på $4,5 millioner.[15] Den beskjedne publikumssuksessen skyldest at den ble vist på et meget begrenset antall kinoer i USA (58 på det meste). Til sammenligning ble alle de 10 mest innbringende filmen det året vist på over 3000 kinoer (Harry Potter and the Sorcerer's Stone ble på det meste vist på 3672 kinoer i USA).[16]

Den ble en stor hit på video og innbrakte i perioden 2002-2004 over $14 millioner på salg- og leiefilm.[17] Directors cut-versjonen innbrakte ytterligere millioner.

Directors Cut

Den 29. mai 2004 ble directors cut lansert på Seattle International Film Festival. Denne er 20 minutter lenger enn den originale versjonen. Den ble utgitt på DVD i 2005.

Oppfølger

En oppfølger, S. Darko, som kom i 2009 ble slaktet av kritikerne. Handlingen i denne kretser rundt Donnie Darkos søster. Hverken regissør Richard Kelly, eller Jake Gyllenhaal hadde noen tilknytning til denne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Donnie Darko – sitater
Wikiquote-logo.svg Engelsk Wikiquote: Donnie Darko – sitater