De unge tapre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
De unge tapre
orig. Red Dawn
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Krigsfilm
Regissør John Milius
Manus John Milius
Kevin Reynolds
Medvirkende Patrick Swayze
Charlie Sheen
C. Thomas Howell
Lea Thompson
Jennifer Grey
Musikk Basil Poledouris
Sjeffotograf Ric Waite
Klipp Thom Noble
Filmselskap Metro-Goldwyn-Mayer
Utgitt 1984
Filmformat Widescreen-85
Lengde 114 min
Aldersgrense 16 år
Budsjett 4,2 mill. USD
Totalomsetning 40 mill. USD
IMDb

De unge tapre (originaltittel: Red Dawn) er en krigsfilm fra 1984 regissert av John Milius og skrevet av Milius og Kevin Reynolds.

Handling[rediger | rediger kilde]

Kart over hendelsene som beskrives i filmen:
Blå: USA og dets allierte Canada, Storbritannia og Folkerepublikken Kina.
Red: Sovjetunionen og dens allierte.
Grønn: Nøytral land i Vest-Europa.
De røde prikkene viser flere viktige steder, som Washington D.C., Omaha (Nebraska), Kansas City, (Missouri) och Beijing (Kina) som har blitt utslettet av atombomber.

Filmen handler om en fiktiv tredje verdenskrig hvor USA blir invadert av kommunistiske tropper av russiske og kubanske soldater. En gruppe ungdom i Colorado rømmer til fjellene og driver geriljavirksomhet under navnet «Wolverines», som var navnet på sportslaget på skolen deres. Bare deler av USA blir okkupert, og ungdommene venter på at amerikanske styrker skal komme å hjelpe dem og drive fienden ut. I mellomtiden driver de å angriper tropper og leirer, og gjør livet surt for okkupantene.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Flere av skuespillerne ble senere kjent i andre roller, som Patrick Swayze og Jennifer Grey som spilte i hovedrollene mot hverandre i kassasuksessen Dirty Dancing som har solgt for over 214 millioner amerikanske dollar (2009), og har solgt over en million eksemplarer i VHS og DVD utgaver. Charlie Sheen i filmene Platoon (Oscar-vinner), Wall Street og Young Guns, og ikke minst i TV-serien Two and a Half Men. C. Thomas Howell har spilt i en rekke mindre kjente filmer, men også noen mer kjente, som Haikeren. Lea Thompson har som Cheen også en egen TV-serie; Caroline in the City, og hun har blant annet spilt moren til Michael J. Fox i Tilbake til fremtiden-trilogien.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]