De unge tapre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De unge tapre
orig. Red Dawn
Generell informasjon
SjangerKrigsfilm
Utgivelsesår1984
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde114 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Milius
ManusforfatterJohn Milius
Kevin Reynolds
MusikkBasil Poledouris
SjeffotografRic Waite
KlippThom Noble
Foran kamera
MedvirkendePatrick Swayze
Charlie Sheen
C. Thomas Howell
Lea Thompson
Jennifer Grey
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Budsjett4,2 mill. USD
Totalomsetning40 mill. USD
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

De unge tapre (originaltittel: Red Dawn) er en krigsfilm fra 1984 regissert av John Milius og skrevet av Milius og Kevin Reynolds.

Dem ble innspilt på nytt i 2012.

Handling[rediger | rediger kilde]

Kart over hendelsene som beskrives i filmen:
Blå: USA og dets allierte Canada, Storbritannia og Folkerepublikken Kina.
Red: Sovjetunionen og dens allierte.
Grønn: Nøytral land i Vest-Europa.
De røde prikkene viser flere viktige steder, som Washington D.C., Omaha (Nebraska), Kansas City, (Missouri) och Beijing (Kina) som har blitt utslettet av atombomber.

Filmen handler om en fiktiv tredje verdenskrig hvor USA blir invadert av kommunistiske tropper av russiske og kubanske soldater. En gruppe ungdom i Colorado rømmer til fjellene og driver geriljavirksomhet under navnet «Wolverines», som var navnet på sportslaget på skolen deres. Bare deler av USA blir okkupert, og ungdommene venter på at amerikanske styrker skal komme å hjelpe dem og drive fienden ut. I mellomtiden driver de å angriper tropper og leirer, og gjør livet surt for okkupantene.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Flere av skuespillerne ble senere kjent i andre roller, som Patrick Swayze og Jennifer Grey som spilte i hovedrollene mot hverandre i kassasuksessen Dirty Dancing som har solgt for over 214 millioner amerikanske dollar (2009), og har solgt over en million eksemplarer i VHS og DVD utgaver. Charlie Sheen i filmene Platoon (Oscar-vinner), Wall Street og Young Guns, og ikke minst i TV-serien Two and a Half Men. C. Thomas Howell har spilt i en rekke mindre kjente filmer, men også noen mer kjente, som Haikeren. Lea Thompson har som Cheen også en egen TV-serie; Caroline in the City, og hun har blant annet spilt moren til Michael J. Fox i Tilbake til fremtiden-trilogien.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]