Nord og sør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nord og sør
orig. North and South
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerHistorisk tv-serie, TV-serie basert på en roman, dramaserie
Prod.landUSA
Sendeår1985, 1986, 1994
Sesonger3
Episoder15
Lengde1 t. 30 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påNorth and South
Foran kamera
Medvirkende
36 oppføringer
Bak kamera
Skaper(e)David L. Wolper
ProdusentDavid L. Wolper
ManusDouglas Heyes
RegiRichard T. Heffron
MusikkBill Conti
FotoStevan deFreest Larner
Prod.selskapWarner Bros. Television
Sending
Periode3. nov. 19851994
TV-kanalAmerican Broadcasting Company
Eksterne lenker
IMDb · IMDb · IMDb

Nord og sør (orig: North and South) er tittelen på tre amerikanske miniserier som gikk på TV-kanalen ABC i 1985, 1986 og 1994. Den er basert på John Jakes' trilogi North and South, publisert i perioden 1982 til1987. Handlingene er lagt til USA like før, under og etter den amerikanske borgerkrigen. James Read og Patrick Swayze spiller hovedrollene i de to første seriene.

Serien ble meget populær og ble sendt i en rekke land. Den bidro også sterkt til Patrick Swayzes stjernestatus som skuespiller.

De to første seriene ble vist på NRK sommeren 1987[2] og sendt i reprise sommeren 1998. Den ble meget populær og endte opp som den beste likte serien som gikk på norsk TV i 1987.[3] Den ble sett av 51% av befolkningen, noe som gjorde den til den åttende mest sette programserien på norsk TV for 1987.[4]

Den tredje serien har aldri blitt vist på noen norsk allmennkringkaster, men gikk på filmkanalen TV 1000 rundt 1995.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i en stormfull periode av USAs historie, i årene før den amerikanske borgerkrigen. Nordstatene fordømmer sine naboer i sør for opprettholdelsen av slaveriet, mens folket i sør ikke liker at folk utenfra skal fortelle dem hvordan de skal leve. Spesielt ikke folk fra nord, hvor industrien er langt mer utviklet, og slaveri ikke er en nødvendighet for å holde hjulene i gang.

Patrick Swayze spiller den unge sørstatsgutten Orry Main som i 1842 drar hjemmefra for å utdanne seg ved United States Military Academy i West Point. Der møter han George Hazard (James Read) fra nordstatene. Til tross for at de har svært ulik bakgrunn, oppstår det et sterkt vennskap mellom dem. På veien til West Point har Orry også møtt den vakre Madeline (Lesley-Anne Down), en mørkhåret skjønnhet fra New Orleans. Det er kjærlighet ved første blikk, og Orry tilbyr seg å følge henne hjem fordi kusken hennes er blitt syk. De lover å skrive til hverandre. Under hele oppholdet på militærskolen har Orry sendt brev hjem til Madeline, og hun likeså til han. Men Madeline’s far ser ikke Orry som noen godt ektemann, og har sørget for å ødelegge brevene, og heller la Justin LaMotte (David Carradine) kurtisere henne. Det endrer med at hun mer eller mindre blir tvunget inn i ekteskap med den langt eldre LaMotte, til Orry’s fortvilelse. Og først etter at Madeline er blitt hans hustru viser han sitt rette vesen som en sann sadist og behandler henne på mange måter verre enn slavene sine. Samtidig har George sitt å slite med hjemme. Hans eldre bror, Stan (Jonathan Frakes) styres av sin maktsyke kone, som har et brennende ønske om å ta over familiebedriften. Hans søster Virgilia (Kirstie Alley) er en sterk motstander av alt det sørstatene står for, og misliker det gryende vennskapet til familien Main sterkt. Hun er også begynt å markere seg som en ekstrem aktivist mot slaveriet, og knytter forbindelser med mektige mennesker innenfor politikken.

Mains og Hazards vennskap blir satt på prøve da den politiske situasjonen tilspisser seg mellom Sørstatene og Nordstatene. Hazard i Pennsylvania og Main i Sør-Carolina – står plutselig på hver sin side når borgerkrigen bryter ut i mai 1861. Etter hvert som krigen utkjempes på den ene fronten etter den andre, endres livene både til de hjemme og de som er på slagmarken drastisk. Hatet, fordommene og grådigheten som river en nasjon i stykker, truer også kjærligheten og vennskapet mellom de to familiene. Med Orry og Charles i krigen er det fritt frem for å forsyne seg av gården til førstnevnte. Justin LaMotte (David Carradine) er en mann fylt av hat etter at hans kone, Madeline (Lesley Anne-Down) rømte fra han og til Orry. Men til nå har han vært tafatt. Det skal endre seg når han blir utnevnt til oberst i sørstatshæren og plutselig har sin egen milits. Det tar derfor ikke lang tid før han igjen har slått kloa i sin kone, og brakt henne tilbake, uten at Orry vet noenting. Vi følger også Orry’s søster, Ashton (Terri Garber), som inngår allianse med den evig onde Bent (Philip Casnoff). Bent er ambisiøs og farlig, med en drøm om å styrte President Davis (Lloyd Bridges), som han mener er en dårlig leder.

Den første serien omhandler tiden like før borgerkrigen, den andre serien selve borgerkrigen og den tredje tiden etter borgerkrigen.

Om serien[rediger | rediger kilde]

DVD arkivet skrev i 2005 følgende om den første serien: «På mange måter er dette såpeopera satt til borgerkrigen, selv om den kvalitetsmessig hever seg over alt du måtte komme over av ”husmorsunderholdning”. Ikke bare fordi serien har klart å samle en vanvittig haug med mer eller mindre kjente skuespillere. Men også på grunn av den autentisiteten seriens skapere har lagt til grunn for handlingen. Om man tar bort det faktum at vi ser særdeles få slagscener i ”Bok 1” er dette et helstøpt drama som følger virkelighetens utvikling i førkrigsårenes USA». De skriver videre at: «Det som trekker serien noe ned for mitt vedkommende er det omfanget av intriger vi er vitne til her. Jeg har bare trukket fram noe, men det er langt mer å ta av. Det er ett veldig sort/hvitt bilde vi er vitne til her, hvor slemmingene er så slemme at det av og til går over i det parodiske, og de snille selvsagt er snille stort sett som dagen er lang».[5]

De skrev følgende om den andre serien: «Større budsjett er det første som preger denne oppfølgerserien. Den første serien om de to familiene konsentrerte seg mer om de mange intrigene og lot oss bli kjent med de ulike karakterene. I ”Bok 2” er borgerkrigen i gang, og såpekonseptet er ikke like framtredende. Mangelen på krig og action i den første serien kompenseres det for her, selv om det blir såkalt PG13-action, det vil si at du sjelden får se noe annet enn at soldatene kaster seg teatralsk til bakken når de blir skutt. Men jeg er uansett litt imponert over at en tv-serie fra 1986 klarer å skape kampscener som ser rimelig autentisk ut. Ikke bare de digre kanonene som smeller, eller mennene som flyr i alle retninger».[6]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ČSFD[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ VG - Superstjerner i biroller (20.06.1987, s.60)
  3. ^ VG - Best likte TV-serie (29.12.1987, s.35)
  4. ^ VG - TV-toppen (29.12.1987, s.36)
  5. ^ Skotheim, Tom (7. april 2005). «Nord og Sør: Bok 1». DVD arkivet. 
  6. ^ Skotheim, Tom (11. april 2005). «Nord og Sør: Bok 2». DVD arkivet. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]