Hopp til innhold

Danmarks regioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Region (Danmark)»)
Danmarks fem regioner

Danmarks regioner er folkevalgte administrative enheter hvis hovedoppgaver er helsevesenet, regional utvikling og drift av en rekke sosiale institusjoner. Der er fem regioner, men i 2024 vedtok regjeringen en reform til fire regioner.[1]

Fem regioner erstattet 1. januar 2007 Danmarks 13 amt som et ledd i regjeringens og Dansk Folkepartis avtale om strukturreform inngått i juni 2004.

De gamle amtene og de overgripende samarbeidene mellom amtene i hovedstadsområdet ble avløst av større regionsnivåer, kombinert med kommunesammenslåinger over hele landet.

Region Østdanmark med 47 rådsmedlemmer blir fra 1. januar 2027 administrativ myndighet i Østdanmark, dog uten Ertholmene. De to nåværende regioner – Region Hovedstaden og Region Sjælland – nedlegges.[2]

Organisering

[rediger | rediger kilde]

De endelige navn og områdeinndeling ble fastsatt i lov av 24. juni 2005, og trådte sammen med kommunereformen i kraft 1. januar 2007. Her ble 270 kommuner erstattet av 98 kommuner fra 2007. Samtidig innebar også strukturreformen at de 15 statsamter ble avløst av fem regionale statforvaltninger som følger de nye regionsgrensene.

Regionene dannet 23. mars 2006 interesseorganisasjonen Danske Regioner, som ivaretar regionenes interesser nasjonalt og internasjonalt – blant annet med eget kontor i EU-hovedstaden Brussel.

Danmark ble inndelt i følgende 5 regioner:

Byer som mistet status som amtssete i forbindelse med strukturreformen ble tilgodesett med forskjellige statlige administrasjonskontorer.

De nye regionsgrensene utgjør dermed:

Unntaket er de 45 av de 46 kommunene i Øst-Danmark, som på tvers av to regioner utgjør en arbeidsmarkedsregion og 45 av de 46 kommuner har bare et felles trafikkselskap, Movia. Bornholms Regionskommune har på grunn av avstanden sin egen arbeidsmarkedsregion og sitt eget trafikkselskap, BAT, tidligere Bornholms Amts Trafikselskab.[3]

Lokaldemokrati

[rediger | rediger kilde]

Hver region ledes av et regionsråd som har 41 medlemmer. Den politiske lederen i rådet har tittelen regionsrådsformand. Det er altså bare 205 folkevalgte på regionalt nivå. I Sveriges län er det til sammenligning fra 49 til 149 landstingsmedlemmer, i alt 1 656 folkevalgte på regionalt nivå.

Ved de danske lokalvalgene 15. november 2005 ble det stilt opp partilister på de nye kommune- og regionsnivåene, og partienes stemmetall fordelte representantene til to nye nivåer:

  • Nye kommunale forsamlinger som fungerte som sammenslåingsutvalg for de gamle kommunene ut kalendereåret 2006, og som 1. januar 2007 tiltrådte direkte som kommunalbestyrelser for de nye kommunene.
  • Nye regionale forsamlinger som erstattet de tretten amtsrådene fra 1. januar 2007 og tiltrådte som folkevalgte regionsråd for de fem nye regionene.

Socialdemokraterne har regionsrådsformanden i fire regioner: Nordjylland, Midtjylland, Sjælland, og Hovedstaden. Partiet Venstre har regionsrådsformanden i Syddanmark. I tillegg har disse to partiene også det overveldende antall kommunale borgermestere.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]