Dugong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dugong
Dugong
Dugong
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dugong dugon
Müller, 1776
Dugong,
Dugonginae,
Dugongidae
Norsk(e) navn: dugong
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Sjøkyr
Familie: Dugongidae
IUCNs rødliste:
sårbar
Habitat: marine kyststrøk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for dugong

Dugong (Dugong dugon) tilhører sjøkuene og er generelt mindre enn manatene, med unntak av dvergmanat. Arten var en nær slektning av den nå utdødde Stellers sjøku.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Dugonger har store, sylindriske kropper som smalner i begge ender. Huden er tykk og glatt, blek kremfarget da den blir født og brunaktig til mørkere grå når den blir eldre. Siden det ofte gror alger på huden deres, kan fargen variere med slik vekst. Huden har også sparsom behåring, som er mest utviklet rundt den hestesko-formede og svært bevegelige muskulaturen i overleppen. Muskulaturen snur munnåpningen, slik at det blir enkelt for dyret å beite på bunnen i horisontal stilling. Halefinnen og sveivene ligner på delfinens.

Voksne dugonger blir sjelden mer enn 3 meter lange, og hunnene blir typisk noe større enn hannene. Typisk vekt for et slikt dyr ligger på omkring 420 kilo, men vekten kan variere fra 250 til 900 kilo hos voksne individer. Den største dugongen som har blitt registrert målte 4,06 meter og veide 1016 kilo. Den ble fanget utenfor Saurashtra-kysten i India.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dugongene fantes en gang i hele Stillehavet og Det indiske havet, men bestanden er gått kraftig ned. Det fins grupper på ti tusen dyr eller mer langs nordkysten av Australia fra Shark Bay til Moreton Bay, og i Torresstredet mellom Australia og Ny-Guinea. Det fantest trolig et stort antall dugonger ved kysten i Mosambik og Kenya før 1970, men bestanden her har nå minket. Det fins også en mindre gruppe ved Palau. I januar 2003 ble en dugong på 2 meter og 300 kg fanget utenfor Tanzania. Det var den første på 70 år.

Dugong på havbunnen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]