Norsk jernbanemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Norsk Jernbanemuseum)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°47′51,4″N 11°2′6,1″Ø

Norsk jernbanemuseum
Norsk jernbanemuseum
Sted Hamar
Etablert 1896

Norsk Jernbanemuseum, Hamar.

Norsk jernbanemuseum er Norges nasjonale jernbanemuseum. Det er et av verdens eldste jernbanemuseer og ble etablert på Hamar i 1896. Jernbanemuseet er et offentlig museum drevet av Jernbanedirektoratet og har en unik samling fra norsk jernbanehistorie. Inne på museumsområdet finner man blant annet Norges eldste stasjonsbygning – Kløften stasjon. Lokomotiv- og vognhallene inneholder en historisk samling lokomotiver og vogner helt fra jernbanens tidligste stadium i Norge.

Museets innhold[rediger | rediger kilde]

Utstillingene innendørs i den nye administrasjonsbygningen omfatter gjenstander, modeller og illustrasjoner fra norsk jernbanehistorie, samt moderne formidlingsformer som videovisning, videospill, animasjonsfilmer, reiseplanlegger og jernbanemusikk. Utendørsanlegget i museumsparken er åpent kun om sommeren.

Lokomotiver og vogner finnes utstilt både i haller og utendørs i museumsparken. Blant annet er et av Norges største damplokomotivDovregubben samt kongevogner og annet historisk materiell utstilt. Museumsparken er anlagt med skinnegang, signaler, stasjonsbygninger, lokomotivhall, åpen restaurantvogn til bruk for publikum, hvilebrakke for banemannskap, Narvesens første aviskiosk og banevokterbolig. I tillegg kjøres «Tertitt-toget» (på smalsporet bane) og minitoget «Knertitten» inne på museumsområdet i sommersesongen.

Jernbanemuseet har også et stort jernbanerelatert bibliotek og en rik fotosamling. Biblioteket er et spesialbibliotek for norsk jernbanevirksomhet samt kultur. Fotosamlingen omfatter et stort antall bilder fra rundt 1860 og frem til i dag. Samlingen dokumenterer jernbanens anlegg og drift i Norge og bildene er tatt av mange forskjellige fotografer, både profesjonelle, jernbanens ansatte og privatpersoner.

Museet ble tilknyttet Dovrebanen med et sidespor langs Birkebeinervegen for transport av materiell ut og inn av lokalene midt på 1990-tallet etter at Norcems sidespor fra 1959 ble forlenget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]