Hopp til innhold

Norges ambassade i Moskva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges ambassade i Moskva
LandRussland
StedArbat-distriktet
Kart
Kart
Norges ambassade i Moskva
55°45′14″N 37°35′46″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Norges ambassade i Moskva ligger i Povarskaja-gaten 7 i Moskva sentrum. Robert Kvile er Norges ambassadør til Russland.

Hvert år er 30 000 russere innom ambassaden for å søke om visum. Dette gjør at Norges ambassade i Moskva er den norske utenriksstasjonen som håndterer flest visumsøknader.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Norge etablerte i 1924 en legasjon i Sovjetunionen og Andreas Tostrup Urbye ble første minister. Fra 1927 til 1929 jobbet også den russisktalende Vidkun Quisling her, da legasjonen hadde fått merarbeidet med å representere britiske interesser.[1] Under andre verdenskrig oppgraderte de allierte stormaktene statusen til mindre lands diplomatiske representasjoner og i 1942 ble den norske legasjonen omgjort til ambassade.[2]

Ambassadebygningen[rediger | rediger kilde]

Norge overtok ambassadebygningen i Moskva tidlig på 1940-tallet, og disponerer bygården mot at Russland får disponere Drammensveien 74 i Oslo. I 2009 stod ambassadebygningen klar igjen etter tre og et halvt år med oppussing. I prosessen ble blant annet fasaden ut mot Povarskaja totalrenovert.

Tidlig på 1970-tallet skaffet KGB seg tilgang til ambassadebygningen og dens kommunikasjonsutstyr i infiltrasjonen av Norges ambassade i Moskva, der KGB rekrutterte en norsk vaktassistent ved ambassaden. Saken førte til norsk protest, og en sovjetisk diplomat ble utvist fra Norge mens vaktassistenten ble dømt for spionasje.[3]

Sendemenn og ambassadører[rediger | rediger kilde]

Knut Hauge hilser på Dmitrij Medvedev den 27. februar i 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Storbritannia og Russland var 1927 til 1929 uten diplomatiske forbindelser (brutt), ifølge De uunnværlige flinke av Gudrun Ræder, som var stasjonert i Moskva med sin søster fra 1929. Minister Urbye var deres morbror og hans to døtre jobbet også ved legasjonen. Andre tilsatte rundt 1930 var legasjonsråd Alfred Danielsen og legasjonssekretær Per Preben Prebensen.
  2. ^ Legasjonen/Ambassaden i Moskva, Russland Arkivert 3. november 2013 hos Wayback Machine., Arkivportalen.
  3. ^ Bergfald, Odd (1975). KGB operasjon Norge. Oslo: Hjemmenes forlag. ISBN 8270061514. 
  4. ^ Detaljer fra denne tiden er gitt i En fører blir til.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata