Norges ambassade i Caracas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noen måneder før nedleggelsen i Caracas, hadde eieren Statsbygg investert femten millioner kroner i kontorer i dette nybygget «Centro Galipan» som ble innflyttet i februar 2012.

Norges ambassade i Caracas (etablert i 1968, nedlagt i 2013) er en norsk tidligere utenriksstasjon i Caracas i Venezuela. Norges interesser i Venezuela forsvares fra 2013 fra Norges ambassade i Bogotá i nabolandet Colombia.

Ambassaden ble etablert i 1968, og i den forbindelse ble også Bogotá-ambassaden nedlagt og flyttet til den nye i Caracas. Etter hvert ble Bogotá-ambassaden gjenåpnet. I 2010 bestemte utenriksminister Jonas Gahr Støre å nedlegge Bogotá-ambassaden og flytte ansvaret tilbake til Caracas-ambassaden. Dette skyldtes maktforskyvninger i verden.[1] Ambassaden i Bogotá ble så nedlagt 1. juni 2011. Den neste utenriksministeren, Espen Barth Eide, snudde imidlertid om på dette etter at Norge ble sjefsforhandler i konflikten med Colombias revolusjonære væpnede styrker (FARC-geriljaen),[2][3] og kunngjorde i stedet nedleggelse av Caracas-ambassaden den 3. desember 2012. Ambassadør Lars Ole Vaagen med stab på rundt ti flyttet ut den 30. mai 2013.

Før nedleggelsen i Caracas hadde eieren Statsbygg investert femten millioner kroner i nybygget «Centro Galipan», som ble innflyttet i februar 2012. I tillegg hadde Statsbygg nyoppusset en tilhørende ambassadørbolig for rundt atten millioner kroner i 2007. Den nye ambassadebygget ble solgt for 15 millioner kroner. Den forrige boligen ble solgt i 2012 for åtte millioner bolivar fuertes, men har i ettertid hatt store problemer med å få tilbakeført pengene. Inntil videre måtte Norge da betale vakthold til byggene for drøye seks hundre tusen i året.[4]

Før unionsoppløsningen i 1905 var Norge representert gjennom svensk-norske legasjoner. Diplomatiske forbindelser mellom Norge og Venezuela ble opprettet i 1939.[5] Fra 1939 til 1968 var Caracas en sideakkreditering for ambassadøren ved legasjonen i Rio de Janeiro eller Norges ambassade i Bogotá:

I 1968 åpnet Norge egen ambassade i Caracas og egen ambassadør stasjonert i Caracas

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ En forklaring fra Støre på hvorfor Caracas skulle ta over for Bogotá er å finne i Svar på spørsmål om Norge - Colombia og ambassaden i Bogotá den 3. desember 2010
  2. ^ At sjefsforhandlerrollen lå bak snuvedtaket er nevnt av Heidi Taksdal Skjeseth i Hastverk i Havana i Dagsavisen den 25. mars 2013.
  3. ^ Regjeringens forklaring på forfordelingen av Bogotá er å finne i Endringer i Norges diplomatiske nærvær i utlandet, men utelater hvorfor Caracas ble bortvalgt. Den sier at at «Colombia er en økonomi i rask vekst og den colombianske regjeringen fører en aktiv reformpolitikk. Norge har i en årrekke engasjert seg i freds- og forsoningstiltak knyttet til den interne konflikten i Colombia og har også en betydelig humanitær innsats i landet. I tillegg har flere norske organisasjoner omfattende aktivitet i landet».
  4. ^ Anders Fjellberg, Diplomatisk pengeknipe i Morgenbladet den 29. august 2013.
  5. ^ landsider.no Arkivert 7. desember 2013 hos Wayback Machine. om de bilaterale forhold mellom Norge og Venezuela

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]