Norges ambassade i Vilnius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norges ambassade i Vilnius er Norges diplomatiske representasjon til Litauen. Ambassaden holder til i tredje etasje i K. Kalinausko g. 24, like ved den Ortodokse St. Michael og St. Constantine kirken.

I 1991, samme år som Sovjetunionen gikk i oppløsing, gjenopprettet daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg diplomatiske forbindelser med Litauen. Den norske ambassaden ble åpnet om høsten. Inntil 1940 var den norske sendemannen til Litauens midlertidige hovedstad, Kaunas, stasjonert i Helsingfors.

Det arbeider ti personer på ambassaden, og i tillegg en praktikant. To av de ansatte er utsendte fra Norge, mens åtte er lokalt ansatte.

Det er også et honorært konsulat i Kaunas underlagt ambassaden.

Ambassadens arbeidsoppgaver er innenfor ulike utenrikspolitiske, samfunnsmessige og økonomiske spørsmål, kultursamarbeid, presse- og informasjonsvirksomhet.

EØS midler og Norges rolle i Litauen[rediger | rediger kilde]

Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til sosial og økonomisk utjevning i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). For perioden 2014-2021 skal Norge bidra med om lag 2,8 milliarder euro til 15 av EUs mindre velstående medlemsland. EØS-midlene skal også styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.  Derfor gjennomføres EØS-finansierte prosjekter i nært samarbeid med norske partnere .  De fem områdene som omfattes av EØS-midlene, er i stor grad sammenfallende med EUs strukturfond.

1) Innovasjon, forskning, utdanning og konkurransekraft

2) Sosial inkludering, ungdomsledighet og fattigdomsbekjempelse

3) Miljø, energi, klimaendringer og lavkarbonøkonomi

4) Kultur, sivilt samfunn, godt styresett og grunnleggende rettigheter

5) Justis- og innenrikssaker

Litauen er blant mottakerlandene og vil i ovennevnte periode motta 117,6 millioner euro fra EØS-midlene.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Næringsfremme er en viktig oppgave for ambassaden. Team Norway er godt etablert i Litauen, med ambassaden, Det norsk-litauiske handelskammeret, Innovasjon Norge og det honorære konsulatet i Kaunas som hovedaktører.  Handelskammeret (NLCC) har over 90 medlemsbedrifter og er blitt en sentral aktør i det stedlige norsk-litauiske forretningsmiljøet.

Ambassadør[rediger | rediger kilde]

September 2014 tiltrådte Dag Malmer Halvorsen som Norges ambassadør til Litauen. Halvorsen kom fra stillingen som seniorrådgiver i Utenriksdepartementet ved seksjonen for Sør-Asia og Afghanistan. Halvorsen har i to perioder tidligere tjent som ambassadør i utenrikstjenesten.

Tidligere ambassadører:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]