Resident Evil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For det første spillet i serien, se Resident Evil (videospill).

Resident Evil, opprinnelig Biohazard i Japan, er en serie med skrekkspill utviklet av Capcom og skapt av Shinji Mikami. Spillene i serien har solgt over 25 millioner eksemplarer, og var med på å popularisere skrekkspillene. Spillene er sterkt influert av George A. Romeros Dead-filmer, likeså Alone in the Dark-spillene som var tilgjengelig for PC. Fire filmer har også blitt laget med basis i serien.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1998, i det første Resident Evil-spillet skjer det en rekke kannibalistiske mord i Arklay Mountains, som ligger nord for den fiktive byen Raccoon City (USA). Politiets Special Tactics and Rescue Service (S.T.A.R.S.) blir satt inn i etterforskningen. Etter at Bravo Team ikke vender tilbake fra oppdraget sitt, blir Alpha Team sendt etter. De finner veien til et tilsynelatende ubebodd herskapshus, der de etterhvert blir angrepet av zombier og andre skapninger, og finner sine døde kollegaer. Huset står på toppen av et underjordisk laboratorium eid av Umbrella Corporation, og skapningene i huset er et resultat av et kunstig virus kalt T-virus.

Resident Evil 2 finner sted to måneder senere i Raccoon City. S.T.A.R.S. får ikke dømt Umbrella Company, og Umbrella fortsetter sine eksperimenter i all hemmelighet. Men under en ulykke blir T-Virus tømt ut i byens kloakksystem. Dette fører til at store deler av befolkningen blir til zombier, og spillet følger en gruppe overlevende som prøver å komme seg ut av byen. Resident Evil 3: Nemesis har mye av den samme handlingen, og her blir til slutt byen jevnet med jorda av en atombombe.

Resident Evil Code: Veronica følger noen av de overlevende fra det forrige spillet som prøver å sabotere Umbrella Corporations eksperimenter. Samtidig avslører de en annen organisasjon som utvikler biovåpen.

Seks år senere, i Resident Evil 4, blir Umbrella Corporation endelig oppløst. Leon fra det andre Resident Evil-spillet etterforsker en religiøs kult kjent som Los Illuminados for kidnappingen av presidentens datter. Gruppen bruker en forhistorisk parasitt, Las Plagas, for å gjøre om folk til hjernevaskede psykopater, såkalte Ganados. Handlingen foregår i et fattig preget Spania. Organisasjonen som ble oppdaget på slutten av forrige spill, kommer inn og prøver å skaffe seg et eksemplar av parasitten, med ønske om å gjenoppbygge Umbrella.

Resident Evil 5 foregår ca. 10 år etter det første spillet og at Chris fra det samme spillet dukker opp som hovedperson. Chris er denne gangen blitt sendt for å etterforske et ørkenområde i Afrika.

Spillene[rediger | rediger kilde]

Resident Evil er basert på spillet Sweet Home, som igjen er basert på den japanske skrekkfilmen Suiito houmu. Skaperen Shiniji Mikami har innrømmet å ha lånt flere elementer fra Sweet Home, som bare ble utgitt i Japan i 1989, som herskapshus-settingen, oppgavene og dør-lasteskjemene. Det var Capcoms avdeling i USA som forandret tittelen fra Biohazard til Resident Evil, siden de regnet det navnet som mer salgbart.

De fleste spillene er tredepersons skytespill, der hovedpersonen beveger seg gjennom en serie forhåndsbestemte miljøer. Resident Evil var med på å gjøre denne spillmåten populær, selv om den først ble utviklet gjennom Alone in the Dark-spillene for PC. Du har også mulighet i noen oppdrag å velge hvilken person du vil være, som avgjør hvordan spillet går videre.

Spillene er ofte blitt kritisert for å være ekstremt voldelige. Men tilhengerne har påpekt at all skytingen foregår i sin helhet mot zombier, og bare en gang i serien tar man livet av et menneske.

Hovedserien[rediger | rediger kilde]

Tittel År År spillet foregår Opprinnelig plattform Portering/remake
Resident Evil Zero 2002 1998 GameCube Wii
Resident Evil 1996 PlayStation PC, Sega Saturn, GameCube, Nintendo DS, Wii
Resident Evil 2 1998 PlayStation PC, Game.com, Nintendo 64, Dreamcast, GameCube
Resident Evil 3: Nemesis 1999 PlayStation PC, Dreamcast, GameCube
Resident Evil Code: Veronica X 2000 1999 Dreamcast PlayStation 2, GameCube
Resident Evil 4 2005 2004 GameCube PC, Wii, PlayStation 2, mobiltelefon
Resident Evil: The Umbrella Chronicles 2007 1998–2003 Wii
Resident evil: The Darkside Chronicles 2009 1998–??? Wii -
Resident Evil 5 2009 2009 PS3, Xbox 360 PC
Resident Evil: Revelations 2012 Mellom RE4 og RE5 Nintendo 3DS

Survivor-serien[rediger | rediger kilde]

Tittel År Opprinnelig plattform Portering/remake
Resident Evil: Survivor 2000 PlayStation PC (bare i Kina)
Resident Evil: Survivor 2 Code: Veronica X 2001 Arkadespill PlayStation 2
Resident Evil: Dead Aim 2003 PlayStation 2

Outbreak-serien[rediger | rediger kilde]

Tittel År Plattform
Resident Evil Outbreak 2003 PlayStation 2
Resident Evil Outbreak File #2 2004 PlayStation 2

Annet[rediger | rediger kilde]

Tittel År Plattform
Resident Evil: The Mercenaries 3D 2011 Nintendo 3DS

Mottakelse av spillene[rediger | rediger kilde]

Ved å bruke skrekkelementer, action og løsing av puslespill, har de fleste spillene i Resident Evil sin hovedserie fått positive tilbakemeldinger. Mange av spillene har fått flere priser, det spillet som kanskje har fått flest er Resident Evil 4, som blant annet vant to priser i den fjerde Gullstikka-utdelingen både for «beste Actionspill» og for «beste konsollspill». En gjengående kritikk av serien noe som både kritikere og spillere har klaget på er dets merkelige plasseringer av puslespill. Spillet i serien som kanskje har fått mest pes for dette er Code: Veronica, en kritiker skrev dette om Code Veronica «fortsatt en puslespill drevet (i stedet for plot drevet) affære.»[1] Capcom er dog blitt prist for i ihvertfall å prøve å integrere puslespillene bedre i plottet, IGN skrev at Resident Evil 4 sine pusslespil er «ikke så fordunklete at de ikke kan bli regnet ut, egentlig er mange av dem nokså intelligente.»[2]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Det er foreløpig laget seks Resident Evil-filmer. Filmene skulle opprinnelig blitt skrevet og regissert av skrekkmesteren George A. Romero, men han ble tatt av oppdraget til fordel for filmskaper Paul W. S. Anderson. Capcom mente at historien til Romero var for ulik spillhistorien for fansen, og for fremmedgjort for nykommere. Andersons versjon fikk labre kritikker, men ble suksessfull nok til å gi to oppfølgere. Blodfansen derimot, har vært svært kritiske til at historien ble såpass endret fra konsoll til lerret. Man har dermed begynt å regne filmene og spillene som to helt separate ting.

Filmene i serien er:

Bøker[rediger | rediger kilde]

Popularitene til spillene førte til en rekke romaner skrevet av S.D. Perry. Bøkene var både basert på spillene, men hun skrev også noen originalhistorier innenfor det samme historieuniverset. Det er også kommet bøker basert på filmene, skrevet av Keith R.A. DeCandidio.
I Japan har det i tillegg til de ovennevnte bøkene kommet ut andre originalhistorier.

Bøkene basert på spillene:

  • Resident Evil: Zero Hour (2004) – Basert på Resident Evil Zero.
  • The Umbrella Conspiracy (1998) – Basert på Resident Evil.
  • Calbian Cove (1998) – Originalhistorie.
  • City of the Dead (1999) – Basert på Resident Evil 2.
  • Underworld (1999) – Originalhistorie.
  • Nemesis (2000) – Basert på Resident Evil 3: Nemesis.
  • Code Veronica (2001) – Basert på Resident Evil Code: Veronica.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gamecritics.com. Resident Evil Code: Veronica Review Arkivert 9 april 2008 hos Wayback Machine.. April 11, 2000. Sist besøkt 12. mars, 2008.
  2. ^ IGN.com. Review of Resident Evil 4. January 7, 2005. Sist besøkt 12. mars, 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]