Resident Evil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Resident Evil
UtviklerCapcom
UtgiverCapcom
DistributørMicrosoft Store
SkaperShinji Mikami
Tokuro Fujiwara
DesignerShinji Mikami
Tokuro Fujiwara
SpillmotorMT Framework, RE Engine
Plattform
SjangerOverlevelsesskrekk, tredjepersonsskytespill, førstepersonsskytespill, biopunk
Nettstedwww.residentevil.com

Resident Evil, kjent som Biohazard i Japan, er en serie med overlevelsesskrekkspill utviklet av Capcom og skapt av Shinji Mikami. Spillene i serien har solgt over 25 millioner eksemplarer,[trenger referanse] og var med på å popularisere skrekkspillene. Spillene er sterkt influert av George A. Romeros Dead-filmer, likeså Alone in the Dark-spillene som var tilgjengelig for PC. Åtte filmer har også blitt laget med basis i serien.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tittel Tidsperiode Handling
Resident Evil 1998 En rekke kannibalistiske mord dukker opp i Arklay Mountains, som ligger nord for den fiktive byen Raccoon City (USA). Politiets Special Tactics and Rescue Service (S.T.A.R.S.) blir satt inn i etterforskningen. Etter at Bravo Team ikke vender tilbake fra oppdraget sitt, blir Alpha Team sendt etter. De finner veien til et tilsynelatende ubebodd herskapshus, der de etter hvert blir angrepet av zombier og andre skapninger, og finner sine døde kollegaer. Huset står på toppen av et underjordisk laboratorium eid av Umbrella Corporation, og skapningene i huset er et resultat av et kunstig virus kalt T-virus.
Resident Evil 2 S.T.A.R.S. får ikke dømt Umbrella Corporation for sine gjerninger, og Umbrella fortsetter sine eksperimenter i all hemmelighet. Under ei ulykke blir T-Virus tømt ut i byens kloakksystem, som fører til at store deler av befolkningen blir til zombier, og en gruppe overlevende prøver deretter å komme seg ut av byen. Resident Evil 3: Nemesis, som foregår samme år, følger mye av den samme handlingen, og her blir til slutt byen jevnet med jorda av en atombombe.
Resident Evil Code: Veronica 1999 Resident Evil Code: Veronica følger noen av de overlevende fra det forrige spillet som prøver å sabotere Umbrella Corporations eksperimenter. Samtidig avslører de en annen organisasjon som utvikler biovåpen.
Resident Evil 4 2004 Umbrella Corporation blir endelig oppløst. Leon fra det andre Resident Evil-spillet etterforsker en religiøs kult kjent som Los Illuminados for kidnappingen av presidentens datter. Gruppen bruker en forhistorisk parasitt, Las Plagas, for å gjøre om folk til hjernevaskede psykopater, såkalte Ganados. Handlingen foregår i et fattig preget Spania. Organisasjonen som ble oppdaget på slutten av forrige spill, kommer inn og prøver å skaffe seg et eksemplar av parasitten, med ønske om å gjenoppbygge Umbrella.
Resident Evil 5 2009 Militærstyrke-kaptein Chris Redfield sendes ut for å etterforske et ørkenområde i Afrika, denne gangen som hovedperson.
Resident Evil 7 2017 En mann ved navn Ethan Winters leter etter hans bortkomne kone, Mia, etter å ha mottatt en melding tilsynelatende sendt av henne. Hun viser seg å befinne seg boende innenfor et merkelig og forlatt gårdshus i Louisiana, hvor familien Baker, samt 20 andre personer, er meldt forsvunnet på mystisk vis. Mia benekter for å ha tatt kontakt med ham, og forteller at huset er bebodd av den tidligere forsvunne Baker-familien, som hun deretter hevder er hennes egen familie.
Resident Evil Village 2021 To år har gått siden opplevelsene i Louisiana, og Ethan og Mia Winters lever et tilsynelatende rolig liv med sin nyfødte baby Rose. Stemningen tar en dyster vending når Chris Redfield og hans menn kommer for å bortføre Rose og Ethan. Under bortføringen blir bilen overfalt, og Ethan finner verken sporet av Rose, Chris eller noen andre levende. Ethan finner en gammel østeuropeisk landsby i skyggen av en gammel gotisk borg, og begynner en desperat og absurd reise for å finne datteren sin.

Spillene[rediger | rediger kilde]

Resident Evil er basert på spillet Sweet Home, som igjen er basert på den japanske skrekkfilmen Suiito houmu. Skaperen Shiniji Mikami har innrømmet å ha lånt flere elementer fra Sweet Home, som bare ble utgitt i Japan i 1989, som herskapshus-settingen, oppgavene og dør-lasteskjemene. Det var Capcoms avdeling i USA som forandret tittelen fra Biohazard til Resident Evil, siden de regnet det navnet som mer salgbart.

De fleste spillene er også tredjepersonsskytespill, der hovedpersonen beveger seg gjennom en serie forhåndsbestemte miljøer. Serien var med på å gjøre denne spillmåten populær, selv om den først ble utviklet gjennom Alone in the Dark-spillene for PC. Du har også mulighet i noen oppdrag å velge hvilken person du vil være, som avgjør hvordan spillet går videre.

Spillene er ofte blitt kritisert for å være ekstremt voldelige. Men tilhengerne har påpekt at all skytingen foregår i sin helhet mot zombier, og bare én gang i serien tar man livet av et menneske.

Hovedserien[rediger | rediger kilde]

Tittel År År spillet foregår Opprinnelig plattform Portering/remake
Resident Evil 1996 1998 PlayStation PC, Sega Saturn, GameCube, Nintendo DS, Wii
Resident Evil 2 1998 PlayStation PC, Game.com, Nintendo 64, Dreamcast, GameCube
Resident Evil 3: Nemesis 1999 PlayStation PC, Dreamcast, GameCube
Resident Evil Code: Veronica X 2000 1999 Dreamcast PlayStation 2, GameCube
Resident Evil Zero 2002 GameCube Wii
Resident Evil 4 2005 2004 GameCube PC, Wii, PlayStation 2, mobiltelefon
Resident Evil: The Umbrella Chronicles 2007 1998–2003 Wii
Resident Evil: The Darkside Chronicles 2009 1998–??? Wii
Resident Evil 5 2009 2009 PS3, Xbox 360 PC
Resident Evil: Revelations 2012 Mellom RE4 og RE5 Nintendo 3DS
Resident Evil 7 2017 2017 PlayStation 4 PC, Xbox One
Resident Evil: Village 2021 PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X og Series S, Microsoft Windows, Stadia

Survivor-serien[rediger | rediger kilde]

Tittel År Opprinnelig plattform Portering/remake
Resident Evil: Survivor 2000 PlayStation PC (bare i Kina)
Resident Evil: Survivor 2 Code: Veronica X 2001 Arkadespill PlayStation 2
Resident Evil: Dead Aim 2003 PlayStation 2

Outbreak-serien[rediger | rediger kilde]

Tittel År Plattform
Resident Evil Outbreak 2003 PlayStation 2
Resident Evil Outbreak File #2 2004 PlayStation 2

Andre[rediger | rediger kilde]

Tittel År Plattform
Resident Evil: The Mercenaries 3D 2011 Nintendo 3DS

Mottakelse av spillene[rediger | rediger kilde]

Ved å bruke skrekkelementer, action og løsing av puslespill, har de fleste spillene i Resident Evil sin hovedserie fått positive tilbakemeldinger. Mange av spillene har fått flere priser, det spillet som kanskje har fått flest er Resident Evil 4, som blant annet vant to priser i den fjerde Gullstikka-utdelingen både for «beste actionspill» og for «beste konsollspill». En gjengående kritikk av serien noe som både kritikere og spillere har klaget på er dets merkelige plasseringer av puslespill. Spillet i serien som kanskje har fått mest pes for dette er Code: Veronica, en kritiker skrev dette om Code Veronica «fortsatt en puslespill drevet (i stedet for plot drevet) affære.»[1] Capcom er dog blitt prist for i i hvert fall å prøve å integrere puslespillene bedre i plottet, IGN skrev at Resident Evil 4 sine pusslespil er«ikke så fordunklete at de ikke kan bli regnet ut, egentlig er mange av dem nokså intelligente.»[2]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Det er foreløpig laget åtte Resident Evil-filmer. Filmene skulle opprinnelig blitt skrevet og regissert av George A. Romero, men han ble tatt av oppdraget til fordel for filmskaper Paul W. S. Anderson. Capcom mente at historien til Romero var for ulik spillhistorien for fansen, og for fremmedgjort for nykommere. Andersons versjon fikk labre kritikker, men ble suksessfull nok til å gi to oppfølgere. Blodfansen derimot, har vært svært kritiske til at historien ble såpass endret fra konsoll til lerret. Man har dermed begynt å regne filmene og spillene som to helt separate ting.

Filmene i serien er:

Bøker[rediger | rediger kilde]

Populariteten til spillene førte til en rekke romaner skrevet av S.D. Perry. Bøkene var både basert på spillene, men hun skrev også noen originalhistorier innenfor det samme historieuniverset. Det er også kommet bøker basert på filmene, skrevet av Keith R.A. DeCandidio.

I Japan har det i tillegg til de ovennevnte bøkene kommet ut andre originalhistorier.

Bøkene basert på spillene:

  • The Umbrella Conspiracy (1998) – Basert på Resident Evil.
  • Calbian Cove (1998) – Originalhistorie.
  • City of the Dead (1999) – Basert på Resident Evil 2.
  • Underworld (1999) – Originalhistorie.
  • Nemesis (2000) – Basert på Resident Evil 3: Nemesis.
  • Code Veronica (2001) – Basert på Resident Evil Code: Veronica.
  • Resident Evil: Zero Hour (2004) – Basert på Resident Evil Zero.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gamecritics.com. Resident Evil Code: Veronica Review Arkivert 9. april 2008 hos Wayback Machine.. April 11, 2000. Sist besøkt 12. mars, 2008.
  2. ^ IGN.com. Review of Resident Evil 4. January 7, 2005. Sist besøkt 12. mars, 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]