Elijah Muhammad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elijah Muhammad
FødtElijah Poole
7. okt. 1897[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Sandersville
Død25. feb. 1975[1][2][5][6]Rediger på Wikidata (77 år)
Chicago
BeskjeftigelseMuslim minister, politiker Rediger på Wikidata
EktefelleClara Muhammad
NasjonalitetUSA
GravlagtMount Glenwood Memory Gardens (South)[7]

Elijah Muhammad (født Elijah Robert Poole 7. oktober 1897 i Sandersville i Washington County (Georgia), død 25. februar 1975 i Chicago) var en leder innenfor amerikansk svart nasjonalisme. Han ledet den religiøse, politiske og sosiale organisasjonen Nation of Islam fra grunnleggeren Wallace Fard Muhammads død i 1934 til sin egen død i 1975. Han var mentor for Malcolm X, Louis Farrakhan, Muhammad Ali og sin egen sønn Warith Deen Mohammed.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Elijah Robert Poole hadde baptistisk bakgrunn. Han var den syvende i en barneflokk på 13 og vokste opp i Georgia. Hans far William Poole sr. (1868–1942) var baptistisk predikant og landarbeider. Hans mor var Mariah Hall (1873–1958), husmor og landarbeiderske. Begge foreldrene arbeidet som såkalte sharecroppers, svært underbetalte landarbeidere som nedbetalte forpaktningsgjelden med sitt arbeide. Elijah begynte selv å arbeide på markene i svært ung alder.

Poole giftet seg i 1917 med Clara Evans (1899–1972). Mellom 1910 og 1940 dro hundretusener svarte fra sørstatene til statene nord i USA (den såkalte First Great Migration). Blant dem var i 1923 også Poole og hans hustru. De dro begge fra Georgia, hvor det den gang fortsatt var rasistiske lover, de såkalte Jim Crow Laws, som diskriminerte den afroamerikanske befolkningen. Poole selv ble på sin 20-årsdag vitne til at tre svarte ble lynsjet.

Religiøs og politisk utvikling i nordstatene[rediger | rediger kilde]

Etter å ha flyttet til nordstatene i 1923 kom han i kontakt med Nation of Islam (NOI) i 1931 og ble snart en helhjertet tilhenger av W.F. Muhammad og konverterte til islam. Etter Elijah Muhammads død i 1975 har NOI delvis skiftet karakter. Hans sønn, som etterfulgte ham som leder, utviklet organisasjonen i moderat retning og ga den navnet American Society of Muslims. Louis Farrakhan distanserte seg fra denne utviklingen og tok etterhvert i bruk navnet «Nation of Islam» om sin virksomhet.

I boken Message to the Blackman in America (1965) formulerer Elijah Muhammad et program på ti punkter for «Hva ønsker muslimene?»: frihet, rettferdighet, like muligheter, en egen stat for afroamerikanere, løslatelse av muslimer i amerikanske fengsler, slutt på politivold og gjengangrep mot svarte, like arbeidsmuligheter, skattefrihet, lik rett til utdanning, forbud mot blandede ekteskap. Flere av kravene var begrunnet som kompensasjon for århundrers undertrykkelse.

«NOIs ideer kan trekkes i flere retninger. På den ene siden snakket Elijah Muhammad om viktigheten av å fokusere på dette livet. [...] Samtidig fantes det velutviklede tanker om en ettertid, blant annet med utgangspunkt i Elijah Muhammads ord om The Mother Ship (Moderskipet) [...] et enormt romskap som skal komme for å plukke opp de utvalgte etter apokalypsen».[8]

Siden vi ikke kan leve i fred og likhet med dem etter å ha gitt dem vår svette og vårt blod i 400 år uten å få annet tilbake enn den mest nedrige behandlingen mennesker noensinne har vært utsatt for, mener vi at det vi har gjort for dette landet samt den lidelsen som det hvite Amerika har påført oss, rettferdiggjør vårt krav om total adskillelse i vår egen stat eller på vårt eget landområde

Fra begrunnelsen til hans 4. krav i boken fra 1965

I filmen Malcolm X (1992) spilles han av Al Freeman, Jr.. I filmen Ali (2001) spilles han av Albert Hall.

Tekster på norsk[rediger | rediger kilde]

  • Utdrag fra tre av hans bøker (inkludert Message to the Blackman in America) og en tale om «Moderskipet» er utgitt på norsk i antologien Svart Messias, 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Elijah-Muhammad, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000010946, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID muhammade[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Encyclopædia Universalis, oppført som MUHAMMAD ELIJAH, Encyclopædia Universalis-ID elijah-muhammad, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 2478, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6gq6zvg, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Marius Liens innledning til Svart Messias, 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]