Najaf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Najaf
LandIraks flagg Irak
GuvernementAn Najaf
Befolkning724 700[1] (2015)
Høyde o.h.60 meter
Kart
Najaf
32°01′44″N 44°20′23″Ø

Imam Ali-moskéen

Najaf (نجف) er en by i Irak og hovedstad An Najaf-provinsen. Najaf er en av de mest hellige stedene for sjiamuslimer, og byen er senter for den politiske makta til sjiamuslimene i Irak. Byen ligger ved Eufrat, litt sør for Karbala, ca. 160 km fra Bagdad. Byen har ca. 585 600 innbyggere (2003).

Najaf er mål for mange pilegrimsreiser. I byen ligg Imam Ali-moskéen, hvor sjias grunnlegger skal være begravet. I nærheten ligger også Wadi-us-Salaam, fredsdalen, en veldig gravplass, som skal være den største i den muslimske verdenen. Her er flere profeter gravlagt, og troende muslimer ønsker fortsatt å bli gravlagt her, slik at de kan oppstå sammen med imam Ali på dommedag. Kirkegården dekker 6 km² og rommer anslagsvis 5 millioner døde.

Historie[rediger | rediger kilde]

Najaf skal ha blitt grunnlagt i 791 av abbaside-kalifen Harun al-Rasjid. Etterhvert har byen blitt fylt med skoler, bibliotek og sufisenter slik at den ble den viktigste byen for sjiittisk lærdom og teologi, på linje med Qom i Iran. Mange kjente teologer har studert her: Allameh Tabatabaei, Ayatollah Khomeini og Ayatollah Sistani.

Det sunnidominerte styret til Saddam Hussein i Irak så på byen med skepsis, og det innført restriksjoner mot de religiøse aktivitetene til sjiamuslimene. Mot slutten av Gulfkrigen i 1991 brøt det ut et stort opprør som ble slått ned av irakiske militærstyrker.

Da USA invaderte Irak i 2003 beleiret de byen, men ønsket ikke å gå inn i den, av frykt for å få sjiaene mot seg. Rundt ti dager etter at Bagdad falt oppga også Najaf motstanden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]