Mikhail Sjolokhov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mikhail Sjolokhov
Sholokhov-1938.jpg
Født11. mai 1905 (juliansk)
Kruzjilincki
Død21. februar 1984 (78 år)
Vjosjenskaja
Gravlagt Sholokhovsky District
Barn Mikhail Mikhailovich Sholokhov
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skribent, romanforfatter, manusforfatter, lyriker, prosaforfatter, journalist, politiker
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen
Medlem av Den sovjetiske forfatterforeningen, Serbias vitenskaps- og kunstakademi, Det russiske vitenskapsakademi, Sovjetunionens vitenskapsakademi, Sentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet
Utmerkelser
20 oppføringer
Stalinprisen, Medaljen for seier over Tyskland i Den store fedrelandskrigen, Leninordenen, Helt av det sosialistiske arbeidet, Oktoberrevolusjonsordenen, 1. klasse av Fedrelandskrigens orden, Nobelprisen i litteratur (1965), Medaljen for forsvaret av Moskva, Medaljen for forsvaret av Stalingrad, Medaljen for tappert arbeide under Den store fedrelandskrigen 1914–1945, Alexander Fadeyev Medal, Arbeidets veteran, Leninprisen, Jubileumsmedaljen i anledning av 20-året for seieren i den store fedrelandskrigen 1941–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 30-året for seieren i den store fedrelandskrigen 1941–1945, Medaljen til minne om 100-årsdagen for Vladimir Iljitsj Lenin, Georgi Dimitrov-ordenen, Q4335888, Stern der Völkerfreundschaft, Sükhbaatars orden
Signatur
Mikhail Sjolokhovs signatur

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1965

Mikhail Aleksandrovitsj Sjolokhov (på russisk Михаил Aлександрович Шолохов, født 11. maijul./ 24. mai 1905greg., død 21. februar 1984) var en sovjetrussisk romanforfatter. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1965.[1] Sjolokhovs mest kjente verk er Stille flyter Don om donkosakken Gregorij Melekov.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sjolokhov ble født i Russland i Vjosjenskaja, som tidligere var en administrativ region i donkosakkarmeen.

Faren hans, Aleksandr Mikhailovitisj (1865–1925), var den del av den lavere middelklassen, og jobbet for det meste som gårdsmann. Sjolokhovs mor, Anastasia Danilovna Tsjernikova (1871–1942), var enken av en kosakk, og kom tidligere fra en ukrainsk bondefamilie. Hun kunne ikke lese og skrive mesteparten av livet sitt, hun lærte det først når hun måtte lese brev fra barna hennes.

Sjolokhov gikk på flere skoler i Kargin, Moskva og Vjosjenskaja inntil 1918, når han ble med i bolsjevikhæren i den russiske borgerkrigen, på denne tiden var han bare 13 år gammel. Sjolokhov begynte å skrive når han var 17, han ble ferdig med sitt første verk når han var 19, novellen Родинка (på norsk: Fødselsmerket).

I 1922 flyttet Sjolokhov til Moskva for å bli journalist, men han hadde flere andre jobber der for å støtte seg finansielt. Hans første publiserte verk var en satirisk artikkel, den het Testen, og ble gitt ut i 1923.

Verk oversatt til norsk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Nobel Prize in Literature 1965». www.nobelprize.org. Besøkt 6. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

forfatterDenne forfatter- og Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.