Ivar Digernes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivar Digernes
Født29. april 1904
Død8. februar 1958 (53 år)
Beskjeftigelse Politiker, journalist, oversetter
Parti Norges Kommunistiske Parti
Nasjonalitet Norge

Ivar Digernes (født 29. april 1904 på Digernes i Ørsta, død 8. februar 1958 i Oslo) var en norsk politiker (Norges Kommunistiske Parti), oversetter og pressemann.

Digernes var en av få medlemmer av Mot Dag som ble værende i NKP etter at organisasjonene skilte lag i 1929. Digernes flyttet til Kristiania for å studere i 1923 og sluttet seg der til Mot Dag. Etter blant et år som redaksjonssekretær i Rjukan Arbeiderblad under Jacob Friis' ledelse og virke som lærer i Bergen påbegynte han i 1927, kort tid etter at han var blitt med i NKP, et niårig opphold i Sovjetunionen. Her var hovedbeskjeftigelsen hans å arbeide med oversettelser av Lenins verker til norsk og generelt arbeid i det statlige sovjetiske forlaget for fremmedspråk. I 1930 giftet han seg med russiske Tatjana Nesterova, som han fikk tre barn med.

I 193637 arbeidet Digernes nært med Nordahl Grieg som redaksjonssekretær i Veien Frem, og i 1939 flyttet han til Narvik for å arbeide som adjunkt. Under annen verdenskrig oppholdt han seg mesteparten av tiden i Sverige, og etter krigen begynte han som journalist i Friheten, en stilling han hadde til sin død. Han var også bidragsyter til tidsskriftene Fossegrimen (tidsskrift) og Ringen. I sine siste år var han også engasjert som oversetter for den sovjetiske ambassaden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]