Georgi Dimitrov-ordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegnet for Georgi Dimitrov-ordenen

Georgi Dimitrov-ordenen (bulgarsk: Орден „Георги Димитров“) er en bulgarsk orden innstiftet 17. juni 1950 ved dekret utstedt av presidentskapet i nasjonalforsamlingen. Ordenen belønnet fremragende sivile fortjenester. Den er oppkalt etter kommunistlederen Georgi Dimitrov, som var Bulgarias statsminister fra 1946 til 1949. Georgi Dimitrov-ordenen rangerte sammen med Stara Planina-ordenen og Ordenen Bulgarias tretten århundrer som de fremste i Folkerepublikken Bulgarias ordensvesen. Da Bulgaria i 1990 innførte flerpartidemokrati og markedsøkonomi ble Georgi Dimitrov-ordenen avskaffet.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Georgi Dimitrov-ordenen hadde én klasse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Georgi Dimitrov-ordenen er i gull med rød og hvit emalje. Det er uregelmessig, men tilnærmet rund i formen og utformet som et sosialistisk statsemblem. I midten har det en midtmedaljong felt med et venstrevendt portrett av Georgi Dimitrov i gull mot rød emalje. En smal hvit stripe omkranser medaljongen, bortsett fra nederst. Midtmedaljong er omgitt av hveteaks, i nedre del omslynget av et rødt bånd med påskriften Георги Димитров. Øverst står en rød stjerne og nederst hammer og sigd.

Ordensbåndet er mørk rødt med kantstripere i lysere rødnyanse.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Personer som ble tildelt ærestitlene Helt av Folkerepublikken Bulgaria og Helt av det sosialistiske arbeid mottok samtidig også Georgi Dimitrov-ordenen. Ordenen kunne ellers tildeles bulgarere, så vel som borgere av andre land.

Det ble i perioden 1950 til 1990 foretatt tildeling av Georgi Dimitrov-ordenen til 4 518 personer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Furlan, Marjan: Socialist Bulgaria. Orders and Medals 1944–1991, Toronto: Militaria House, 1997, s. 12
  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 155
  • Petrov, Todor: Bulgarian Orders and Medals 1878–2005, Sofia: Voenno izdatelstvo, 2005, s. 216. ISBN 954-509-317-X